20 Şubat 2025 20:31

DEM Partili Eren, Diyarbakır’da sağlık sorunlarını Meclis’e taşıdı

Diyarbakır’da sağlık sorunlarını Meclis gündemine taşıyan DEM Partili Serhat Eren, Sağlık Bakanı Memioğlu’na sordu: “Doktor eksikliğinin giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?”

DEM Partili Eren, Diyarbakır’da sağlık sorunlarını Meclis’e taşıdı

Fotoğraf: TBMM

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır ili, sağlık hizmetlerinin yetersizliği, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı hak ihlalleri ve altyapı eksikliklerini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na soru önergesi veren Eren, sağlık emekçilerinin özlük haklarının ihlalleri, baskılar ve mobbing uygulamaları nedeniyle ya istifa ettiğini ya da başka illere göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Deprem sonrası özellikle Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi için alınan karot örneklerinin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının, hasta ve sağlık çalışanlarını büyük bir risk altına soktuğunu ifade eden Eren, “Birçok Aile Sağlığı Merkezi (ASM) depreme dayanıksız binalarda hizmet vermeye devam etmekte, Bağlar ilçesi gibi yoğun nüfuslu bölgelerde hastane bulunmaması, halkın sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlamaktadır” dedi.

Yalnızca 5 ambulansta hekim görev yapmaktadır”

Uzman eksikliği ve randevu sistemindeki aksaklıklar nedeniyle halkın özel hastanelere yönlendirildiğini dile getiren Eren, “Diyarbakır il genelinde 103 adet 112 acil istasyonu bulunmasına rağmen, yalnızca 5 ambulansta hekim görev yapmaktadır. İstasyonların birçoğu fiziki olarak yetersizdir. Yine kentimizde aşı ve topuk kanı reddi ciddi oranda artmaktadır. Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin asansörlerin uzun süredir bozuk olduğu, özelleştirilmiş yemekhaneler nedeniyle hem sağlık personellerinin hem de hasta ve hasta yakınlarının sağlıklı ve besin değeri yüksek yemek yiyememesine neden olduğu, hastanelerin çoğunun kışın ısınma yazın ise soğutma problemi olduğu, onkoloji servislerinin yetersizliği nedeniyle hastaların aylarca yatacak yer bulamadığı tarafıma iletilen bilgiler arasındadır” dedi.

“Doktor eksikliğinin giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?​”

Eren, Bakan Memişoğlu’na şu soruları yöneltti;

  • Diyarbakır ilinin nüfusu göz önüne alındığında ilimizdeki hekim sayısı yeterli midir? Hekim eksikliğinin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından nasıl bir planlama yapılmaktadır?
  • Diyarbakır’daki hastanelerde onkoloji, radyoloji, KBB, cildiye ve plastik cerrahi gibi branşlarda yaşanan uzman doktor eksikliğinin giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?
  • Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi için yapılan karot testlerinin sonuçları neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır? Bu hastanelerin depreme dayanıklılığıyla ilgili bir risk tespiti yapılmış mıdır?
  • Kentimizin aşı ve topuk kanı reddi oranı kaçtır? Bu durumun ileride yaratacağı tehlikeleri engellemek adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
  • Deprem sonrası boşaltılan veya yıkılan Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) için yeni yer tahsis edilecek midir? Bağlar ilçesi gibi yoğun nüfuslu bölgelerde hastane açılması yönünde bir çalışma var mıdır?
  • Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde MDÖ uygulaması nedeniyle sağlık hizmetlerinin ücretli hale gelmesi hakkında Bakanlığınızın herhangi bir denetimi ya da müdahalesi olacak mıdır?
  • Diyarbakır’daki hastanelerde hijyen, yemek hizmetleri ve malzeme eksiklikleriyle ilgili denetim yapılmakta mıdır? Hastane hijyen standartlarının iyileştirilmesi için ne gibi adımlar atılacaktır?

“Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır’da kaç hekim istifa etmiştir?​”

  • 112 acil sağlık hizmetlerinde hekim sayısının artırılması ve fiziki koşulların iyileştirilmesi yönünde bir çalışma planlanmakta mıdır?
  • Adli vakalarda kelepçeli muayene uygulaması devam etmekte midir? Bu uygulamanın hasta haklarına aykırı olduğu düşünüldüğünde, Bakanlığınızın bu konuda bir düzenleme yapması planlanmakta mıdır?
  • Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı mobbing ve baskılar nedeniyle yaşanan istifa ve göç dalgası hakkında Bakanlığınızın herhangi bir araştırması ya da önlem planı var mıdır?
  • Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır’da kaç hekim istifa etmiştir?
  • Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır’da kaç sağlık personelin görev yeri değiştirilmiştir?
  • Diyarbakır’da onkoloji servislerinin yatak kapasitesi kaçtır? Bu sayı Diyarbakır nüfusu göz önüne alındığında yeterli midir?
  • Diyarbakır’da bağışıklama oranlarının düşük olması ve salgın hastalıkların artışıyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hangi önlemler alınmaktadır? Boğmaca salgınına dair güncel veriler nelerdir?

“İlimizde bulunan hastaneler ne sıklıkla denetlenmektedir?​”

  • Diyarbakır’daki sağlık kurumlarında anadilinde sağlık hizmeti sunumu için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Hasta-sağlık çalışanı arasındaki iletişim eksikliği konusunda Bakanlığınızın politikası nedir?
  • Geçici görevlendirmelerde keyfiliği önlemek ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını güvence altına almak için herhangi bir adım atılacak mıdır?
  • Sağlık çalışanlarının meslek hastalığına karşı korunma ve ücretlendirme talepleri neden dikkate alınmamaktadır? Bu konuda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
  • İlimizde salgın hastalıklara ilişkin hangi önlemler alınmaktadır? Bu önemler yeterli midir? İl sağlık müdürlükleri salgın hastalıklar noktasında neden Tabip Odası ile iletişim kurmamaktadır?
  • İlimizin hekim sayıları ve PDC oranları yeniden bir yapılanmaya tabi tutulacak mıdır?
  • İlimizde bulunan hastaneler ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu denetimler sonucunda hazırlanan raporları kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

(Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et