17 Nisan 2013 08:11

MKE neden atıl hale getiriliyor?

Savunma sanayisinin en önemli fabrikalarından biri olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKE) bağlı Elsa Maske Fabrikası’nda üretilen gaz maskesi ve mermi çekirdeği üretiminin özel sektöre verilerek fabrikanın atıl duruma düşürülmesi çalışanları kaygılandırıyor. Gazetemize mektup gönderen işçi

MKE neden atıl hale getiriliyor?
Paylaş
Hasan Akbaş

Türkiye’nin en eski savunma sanayii fabrikalarından biri olan MKE Elsa Maske Fabrikasında çalışan işçiler gelecekleri için kaygılı. Mektupta, fabrikanın ürettiği çelik çekirdeği mermiler için 2010 yılında trilyonlarca para harcanarak modern tezgahlar getirilmiş. Seri imalat yapabilen makinaların durdurulduğunu, ‘eleman yetersizliği’ nedeniyle çalıştırılmadığını iddia edilen mektupta, bu yolla fabrikanın atıl duruma düşürüldüğü ve zarara uğratıldığına vurgu yapılıyor.

Mektupta işçiler, “fabrikada işçi yetersizliğini bahane eden işveren, işçi sayısını arttırması gerekirken, sürekli memur talep edip (üretimde çalışan işçi 55 - memur 110) imalatın yeterli olmadığını ve maliyetin çok yüksek olduğunu söylüyor. Oysa ki maliyet hesaplamalarında 110 memurun gideri ve tüm masraflar 55 işçinin ürettiği ürünün maliyeti üzerine yıkılarak hesaplanıyor. Bu da ürünün fiyatını yükseltip zarar ediyoruz deniliyor. Sorun yeterince işçinin talep edilmeyip alınmamasıdır” diye anlatıyorlar.

TEZGAHLAR ÇALIŞTIRILMIYOR!

2013 yılı sonunda teslim edilmesi gereken maskelerin, yaklaşık üç aydır çeşitli gerekçelerle yaptırılmadığını iddia eden işçiler mektupta, işin yetişemeyeceği bahane edilerek işlerin dışarıda imal ettirilmesinin yolunun açılmaya çalışıldığının altını çiziyor. Fabrika yöneticilerinin, piyasacı ve özelleştirmeci bir misyon üstlendikleri ifade edilen mektupta, kurum içi müfettişler ile yöneticilerin yaşanan olumsuzlukları el ele vererek örtbas ettikleri anlatılıyor.  

Fabrika yönetiminin bu tutumu nedeniyle üretim yapamadıklarını, atıl bırakıldıklarını anlatan işçiler, sorunun kaynağının işten anlamayan ve piyasacı yönetimden kaynaklandığını söylüyorlar. İşçiler, dışarıdan özel firmalara peşkeş çekilen işlerin fabrikalarında kendileri tarafından üretilmesini istiyorlar.


MÜDÜR İDDİALARI REDDETTİ

İddialar üzerine görüşüne başvurduğumuz MKE Genel Müdürü, Tümamiral İzzet Artunç, iddiaları yalanladı. MKE’nin bir devlet kurumu olduğunu ancak, çeşitli durumlarda dışarıdan mermi alımı yahut ham maddenin alınabileceğini ifade eden Artunç, kâr durumuna göre hareket ettiklerini söyledi. MKE’nin ticari bir kurum olma özelliğini taşıdığını kaydeden Artunç, iddiaların da somut olmadığını belirterek tepki gösterdi. Artunç, “Bu iddialar havada kalıyor. İşçiler özelleştirme kaygılarından bunları ifade ediyorlar. Ancak kesinlikle söylüyorum ki henüz bize gelen bir özelleştirme haberi yok. Onları anlıyorum ancak biz devlet adına burada görevliyiz. Burayı daha fazla kar ettirmek için uğraşıyoruz. Bende dahil hiçkimse buranın zarar etmesini istemiyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı: Kızamıktan ölüm vakası yok

SONRAKİ HABER

8 aylık hamile kadın katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa