22 Şubat 2025 00:28
/
Güncelleme: 00:29

Diyarbakır'da gereksiz ameliyat iddialarını, DEM Partili Eren Meclise taşıdı

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesinde en az 75 hastaya gereksiz platin takıldığı iddialarını Sağlık Bakanı’na sordu.

Diyarbakır'da gereksiz ameliyat iddialarını, DEM Partili Eren Meclise taşıdı

Fotoğraf: Pixabay

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi’nde hastalara gereksiz platin takıldığı iddiaları üzerine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Meclise yazılı soru önergesi sundu.

Eren’in önergesinde, hastanede en az 75 hastanın, herhangi bir kırık olmamasına rağmen platin takılarak gereksiz ameliyatlara maruz bırakıldığı iddiasına yer verildi. 2 ila 40 yaş arasındaki hastaların, tamamen maddi kazanç sağlamak amacıyla ameliyat edildiği öne sürülürken, olayı ortaya çıkaran bir doktorun baskıya uğradığı ve medikal şirketlerle iş birliği yapan kişiler tarafından mobbinge maruz bırakıldığı belirtildi.

“Sağlıkta çeteleşme kamu sağlığını tehdit ediyor”

Eren, sağlık alanında çeteleşmenin yaygınlaştığını ve bu tür olayların münferit vakalar olmaktan çıkıp sistematik bir hale geldiğini ifade etti. Daha önce İstanbul’da ortaya çıkan “Yenidoğan çetesi” skandalını hatırlatan Eren, benzer bir yapının Diyarbakır’da da var olup olmadığının araştırılması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili bir soruşturma yürütüp yürütmediğini soran Eren, hastalara gereksiz platin takan doktorlar ve buna göz yuman hastane yöneticileri hakkında herhangi bir idari veya hukuki işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu. Ayrıca, devlet hastanelerinde medikal firmalarla iş birliği içinde hareket eden kişi ve gruplara karşı hangi tedbirlerin alındığını ve bu tür vakaların önüne geçmek için nasıl bir denetim mekanizması uygulandığını öğrenmek istedi.

Eren, Sağlık Bakanı Memişoğlu'na şu soruları yöneltti:

  • Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi'nde yaşanan skandalla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmış olan soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir? Soruşturma ne zaman tamamlanacak ve sonuçları kamuoyuna açıklanacak mı?
  • Söz konusu iddialar doğrultusunda, sağlam kemiklere platin takan hekimler ve bu duruma göz yuman hastane yöneticileri hakkında herhangi bir idari ya da hukuki işlem başlatılmış mıdır?
  • İlgili doktorun 'medikal şirketlerle iş birliği' iddiaları üzerine Bakanlık nezdinde herhangi bir inceleme yürütülmekte midir? Devlet hastanelerinde medikal firmalar ile iş birliği içinde hareket eden kişi veya gruplara karşı alınan tedbirler nelerdir?
  • Ortopedi servisinde gereksiz ameliyatlarla hasta sağlığını hiçe sayan bu tür olayların önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önleyici tedbirler var mıdır? Kamu hastanelerinde denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır?
  • Sağlık alanındaki bu tür çeteleşmelere karşı etkili bir mücadele yürütülebilmesi için Bakanlık tarafından yeni bir eylem planı hazırlanmakta mıdır?
  • İstanbul’daki Yenidoğan çetesi skandalının ardından sağlık alanındaki çeteleşmeye karşı ne gibi önlemler alınmıştır? Ancak buna rağmen, bu tür vakaların ülkenin farklı kentlerinde ortaya çıkması Bakanlığın denetim mekanizmalarının yetersiz olduğunu göstermiyor mu?
  • Hastalara gereksiz platin takılması sonucu oluşabilecek fiziksel, psikolojik ve ekonomik zararların tespiti için bir sağlık taraması yapılacak mıdır? Mağduriyetlerin giderilmesi adına hastalara ve ailelerine herhangi bir tazminat ödenmesi planlanmakta mıdır?
  • Türkiye genelinde benzer vakaların yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için Sağlık Bakanlığı tarafından geniş çaplı bir denetim başlatılacak mıdır?
  • Devlet hastanelerinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının medikal firmalar ile olan bağlantılarının düzenli olarak denetlenmesi adına herhangi bir mekanizma var mıdır? Varsa, bu mekanizmalar ne kadar etkin işlemektedir?
  • Hastanelerdeki tıbbi malzeme kullanımına dair bağımsız denetimler yapılıyor mu? Yapılıyorsa, bu denetimlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşılmakta mıdır?
  • Ortopedi servisinde yaşanan bu olayın ardından, benzer uygulamaların diğer branşlarda da gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek amacıyla bir araştırma yapılması düşünülmekte midir?
  • Olayı ortaya çıkaran doktorun maruz kaldığı mobbing ve baskılarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı herhangi bir koruma mekanizması oluşturacak mıdır? Kamu hastanelerinde yolsuzlukları ifşa eden sağlık çalışanlarının korunması için herhangi bir güvence sağlanacak mıdır?
  • Sağlık sisteminde ticarileşmenin artması ile birlikte, hekimlerin gereksiz tıbbi müdahalelere zorlandığı yönünde Bakanlığınıza ulaşan şikâyet sayısı kaçtır? Son 5 yılda bu tür şikayetler üzerine ne gibi işlemler yapılmıştır?

(Haber Merkezi) 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et