23 Şubat 2025 19:30
/
Güncelleme: 20:36

Almanya'da seçimler: Hristiyan demokratlar birinci, aşırı sağ ikinci, Sol Parti yükselişte

Almanya'da halk, 21. Federal Meclisi (Bundestag) belirlemek için sandık başındaydı.

Ülkede 59.2 milyon seçmen 299 seçim bölgesinde, 630 milletvekilini belirlemek için oy kullandı. 2,3 milyon genç ilk kez oy verme hakkına sahip. Seçmenlerin yaklaşık 1 milyonu Türkiye kökenli. Seçimlerde toplam 29 parti ve 4 bin 506 aday var. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de (TSİ 10.00) başladı. Seçmenler, yerel saatle 18.00’e (TSİ 20.00) kadar oy kullanabildi.

Resmi sonuçlar açıklandı

Almanya Seçim Kurulu, genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını duyurdu. Buna göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden (CSU) oluşan CDU/CSU, oyların yüzde 28,6'sını alarak seçimi önde tamamladı.

Aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi bir önceki seçimlere göre oy oranını 10,4 puan artırarak yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer alıyor.

Son dört yılda koalisyon ortaklığı yapan partiler ise oy kaybetti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 16,4 oy oranıyla tarihinin en düşük oyunu alarak hezimete uğradı ve üçüncü oldu. Yeşiller Partisi ise yüzde 11,6 ile dördüncü sırada bulunuyor. Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) bu seçimlerde yüzde 4,3 oy oranıyla, yüzde 5'lik barajın altında kaldı.

Sol Parti ise oyunu bir önceki seçime göre 3,9 puan artırarak yüzde 8,8 oy oranını yakaladı.

Sol Parti'den ayrılan ve ilk defa genel seçimlere katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi de yüzde 4,9 oy oranıyla barajı aşmayı kıl payı kaçırdı.

Seçimlere katılım ise rekor düzeyde yüksek oldu. 2021‘de yüzde 76 olan seçimlere katılım oranı yüzde 84‘e çıktı.

Sandalye dağılımı

Almanya Federal Meclis'te sandalye dağılımı şu şekilde: CDU/CSU 208, AfD 152, SPD 120, Yeşiller 85, Sol Parti 62

Bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor.

Almanya'da Federal Meclis'te çoğunluk sağlanması için en az 316 milletvekilini bulmak gerekiyor.

Bu durumda toplam 328 milletvekiline ulaşan CDU/CSU ve SPD arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması en güçlü ihtimal.

Almanya'da seçim afişleri

Fotoğraf: Evrensel

Başbakan adayları oylarını kullandı

Oy pusulasında başbakanlık için 5 aday yarıştı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), mevcut Başbakan Olaf Scholz'u yeniden başbakan adayı gösterirken ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz’i aday gösterdi.

Aşırı sağcı AfD'nin adayı ise Alice Weidel oldu. Weidel daha önce 'eski İngiltere Başbakaönı Margaret Thatcher'ı örnek aldığını' söylemişti.

Yeşiller ise Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Habeck'i başbakan adayı olarak gösterdi. 55 yaşındaki Habeck, Alman Dili ve Edebiyatı, felsefe ve filoloji eğitimi aldı.

Sol Partiden ayrıldıktan sonra Ocak 2024'te kendi ismini taşıyan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) partisini kuran 55 yaşındaki Sahra Wagenknecht de partisinin başbakan adayı oldu.

Olaf Scholz, seçim bölgesi Potsdam kentinde Sanayi ve Ticaret Odası salonunda kurulan sandıkta oyunu verdi. Friedrich Merz de Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Arnsberg kentinde oturduğu evin yakınındaki Schützen Salonu’nda oyunu kullandı. Alice Weidel ise önceden mektupla oy verdi. Robert Habeck de daha önce Flensburg kentinde oyunu kullanmıştı.

Öte yandan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, oyunu Berlin’deki Erich-Kaestner İlkokulunda verdi.

Almanya seçimlerinde sandığı gösteren işaret

Fotoğraf: Evrensel

Seçim Yasası'nda değişiklik yapılmıştı

Almanya'da Seçim Yasası'nda yapılan değişikle Federal Meclisin daha da büyümesini engellemek amacıyla milletvekili sayısı 630 ile sınırlandırıldı. Oy veren yurttaşlar ilk oyla seçim bölgesindeki adayı, ikinci oyla partilerin belirlediği listedeki adayları seçiyor.

Seçim yasasındaki değişiklikle daha önemli hale gelen ikinci oylar, partilerin mecliste ne kadar sandalye kazanacağını belirleyecek. Seçimlerde oy oranında yüzde 5'lik barajı geçen partiler meclise girecek. Ancak bu barajı geçemeyen partiler, 3 bölgeden doğrudan milletvekili çıkarması durumunda partinin oy oranına göre parlamentoda temsil edilme fırsatını yakalayabilecek. (Dış Haberler)

Evrensel'i Takip Et