24 Şubat 2025 14:37

Seyhan Belediyesi işçileri TİS hakkı için tüm birimlerde eylemde: Eylem işten atma tehdidi ile başladı

Seyhan İmar AŞ işçileri, mart 2024’ten bu yana ödenmeyen ücret, tediye ve fazla mesai hakları için eyleme başladı. Seyhan Belediyesi ,eylemlerin ilk gününde işçileri işten atmalarla tehdit ediyor.

Seyhan Belediyesi işçileri TİS hakkı için tüm birimlerde eylemde: Eylem işten atma tehdidi ile başladı

Foroğraf: Evrensel

Seyhan Belediyesi işçileri, önceki yönetimin borçlarının kendilerine ödetilmek istenmesine karşı işten kaçınma hakları kapsamında eyleme başladı. İşçiler tüm birimlerde geçmiş alacakları ve TİS’leri için işten kaçınma hakkını kullanıyor.

Seyhan Belediyesi’ne bağlı Seyhan İmar AŞ’de çalışan işçiler, mart 2024’ten bu yana ödenmeyen ücret, tediye ve fazla mesai hakları nedeniyle bugün İş Kanunu’nun 34. Maddesi’ne dayanarak “iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınma” eylemine başladı. Genel-İş Sendikası, bu eylemin ardından 25 Şubat Salı günü Barış Anıtı önünde basın açıklaması düzenleyeceğini duyurdu.

Seyhan Belediyesi işçileri işten atmakla tehdit ediyor

İşçilerin eylemi belediye yönetiminin, işçilere yönelik “ücret kesintisi, tazminatsız işten çıkarma ve hukuki yaptırım” uyarıları ile başladı.  Sendika, belediyenin 31 Mart yerel seçimleri öncesinde eski belediye başkanı tarafından imzalanan ve bütçeyi aştığını iddia ediyor.

Müdürler, birimlerin Whatsapp gruplarına attıkları yazıda “SGK kesintileri ve taşeron firmaların icra takipleri” nedeniyle ödeme güçlüğü yaşadıklarını, bu durumun mücbir sebep sayıldığını öne sürerek işçilerin eyleminin “hukuka aykırı” olduğunu savundu, çalışmayı reddeden işçilerin ücretlerinin ödenmeyeceği, ihtar almaları halinde ise tazminatsız işten çıkarılacakları tehdidinde bulundu.

‘İşçilere baskı yapan herkes hakkında hukuki süreç başlatılacak’

Sendika yöneticileri de işçilere yönelik şu mesajı gönderdi, “Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.  Buna karşı tutulan hiçbir tutanağın geçerliliği yoktur. Üyelerimizin yasadan kaynaklanan hakkını kullandırmamak için baskı yapan herkes hakkında, hukuki süreç başlatılacaktır” (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İmamoğlu çıksa da mitingler sürecek
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Evrensel’e konuştu:

İmamoğlu çıksa da mitingler sürecek

19 Mart’ta, İstanbul Belediyesini hedef alan operasyonların ardından başta gençlik olmak üzere toplumun birçok kesiminden gelen itirazlar ülkeyi sarsarken, iktidarın yargı yoluyla siyaseti düzenleme planlarını da büyük oranda akamete uğrattı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le şimdiye dek yaşananları ve önümüzdeki döneme ilişkin planlarını konuştuk

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan AFAD'la yaptığı deprem toplantısında "Deprem uzmanlarıyla görüşün, farklı fikirleri de dahil edin" demiş.

Evrensel'i Takip Et