25 Şubat 2025 11:32
/
Güncelleme: 12:18

Trump ile görüşen Macron: Barış güvenlik garantileri olmadan sağlanamaz

ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray'da görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Barış Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmez ve ateşkes, güvenlik garantileri olmadan sağlanamaz” dedi.

Trump ile görüşen Macron: Barış güvenlik garantileri olmadan sağlanamaz

Fotoğraf: AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'da bir araya geldi. İki lider, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Macron, ABD’ye bu ziyaretinde jeopolitik konuların öncelikli olduğunu ifade etti. 3 yılı geride bırakan Ukrayna savaşına dair Trump’ın "barışı inşa isteğini" paylaştıklarını belirten Macron, ABD Başkanı ile görüşmelerinde de bu konuda "önemli ilerlemeler" kaydettiklerini belirtti.

Macron, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşecek olmasından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Ukrayna’da barışın "bir zorunluluk" olduğunu kaydeden Macron “Barış Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmez ve ateşkes (güvenlik) garantileri olmadan sağlanamaz” dedi.

Avrupa’nın güvenliği ve savunması için "daha fazlasını yapmaya" hazır oldukları mesajını veren Macron, "Avrupa'nın (Ukrayna için) güvenlik garantilerinin parçası olması konusunda net bir mesaj taşıyorum” ifadesini kullandı. Ayrıca Macron "Ukrayna’da barışı tesis edecek hızlı ancak kırılgan olmayan bir anlaşma" istediklerini vurguladı.

Macron, Trump’ın Putin ile temaslarda bulunmak için "iyi nedenleri" olduğunu söyledi. “Tartışmak, müzakere etmek güzel şey ama kısa vadede güvenlik garantileri almaya çalışmalıyız. Bunun için Amerikan desteğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

"İngiltere ve Fransa olarak ‘Biz hazırız’ diyoruz"

Macron, Avrupalı devletler arasında fikir ayrılığı olduğuna dair haberlerin çıktığı Ukrayna’ya asker gönderme konusuna ilişkin ise “Ukrayna ve Rusya arasında müzakere edilmiş ve imzalanmış ve bizim de kolektif olarak garantörleri olduğumuz kalıcı ve sağlam bir barış bir kez sağlandıktan sonra İngiltere ve Fransa olarak ‘biz hazırız’ diyoruz" dedi.

Barışın tesisinden sonra ülkeye "barış gücü" gönderilmesinin Avrupalı devletler arasında hâlâ müzakere edildiğini dile getiren Macron, bu birliklerin sınıra ya da çatışmaların yaşandığı bölgelere konuşlanmayacağını ve "barışın garantörleri" misyonunu yükleneceğini belirtti.

Trump: Ukrayna ile maden anlaşması yakın

ABD Başkanı Donald Trump da Macron ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Ukrayna'da barışı sağlamanın maliyetine ve bu ülkenin uzun vadeli güvenliğini sağlamaya Avrupa'nın çok daha büyük katkı yapacağı konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

"Ukrayna'da barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi ve bence bunu başaracağız" diyen Trump, "Bir anlaşma yapmak Rusya'nın da çok yararına olacaktır ve bunu yapacağımızı hissediyorum. Artık olan oldu. Bu hiç başlatılmaması gereken bir savaştı" yorumunu yaptı.

"Bu nedenle Ukrayna ile değerli madenler anlaşmasını yapmamız gerekiyor. Bu konuda çok ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum" diyen Trump, bu anlaşmanın hem ABD hem de Ukrayna'nın yararına olduğunu öne sürdü.

Trump, "İster ateşkes ister doğrudan bir anlaşmaya varmak olsun, amaç savaşı durdurmak. Doğrudan bir anlaşmaya varmak isterdim ama ateşkes her zaman biraz daha hızlı gerçekleşir, böylece bazen binlerce insanın hayatını kurtarırsınız. Dolayısıyla bunu çok hızlı bir şekilde yapıp yapamayacağımızı görmek istiyoruz" dedi.

"Tarifeler planlandığı gibi ilerliyor"

Kanada ve Meksika'ya yönelik ertelenen tarifelerin uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine ise Trump, "Tarifeler zamanında, planlandığı gibi ilerliyor" yanıtını verdi.

Trump, 1 Şubat'ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti. Trump, 3 Şubat'ta ise sınır güvenliklerini artırmaları karşılığında Kanada ve Meksika'ya getirilen tarifelerin 30 gün süreyle durdurulduğunu açıklamıştı. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et