27 Şubat 2025 09:55

Arazileri toplu konut için kamulaştırılan Mağaracık halkı nöbette: "Bizi buradan göç ettirmek mi istiyorlar?"

Samandağ Mağaracık Mahallesi halkı topraklarının haberleri olmadan kamulaştırıldığını belirterek nöbet başlattı. Yurttaşlar "Bizi buradan göç ettirmek mi istiyorlar?" diye tepki gösterdi.

Arazileri toplu konut için kamulaştırılan Mağaracık halkı nöbette: "Bizi buradan göç ettirmek mi istiyorlar?"

Fotoğraf: ANKA

Hatay’ın Samandağ ilçesi Mağaracık Mahallesi’nde toplu konut için tapulu arazilerin kamulaştırılmasına karşı mahalle halkı nöbet başlattı. Haberleri olmadan topraklarının kamulaştırıldığını söyleyen mahalle sakinleri, “Bizi buradan göç ettirmek mi istiyorlar” dedi.

Anka’dan Burcu Özkaya Günaydın’ın haberine göre Mağaracık Mahallesi’nde bahçe ve tarım arazileri olan vatandaşlar, arazilerinin toplu konut için kamulaştırılmasına karşı nöbeti sürüyor. Eksi derece soğukta direniş nöbeti başlattıklarını söyleyen mahalliler, mülkiyet hakkının kutsal olduğuna dikkat çekerek, seslerinin duyulmasını istedi.

Mağaracık Mahallesi Samandağ’ı tepeden gören, deniz manzaralı, narenciye bahçeleri, maydanoz tarımı yapılan bir mahalle. Mahalledeki herkes geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Tapulu tarım arazilerinin yakınında hazine arazisi de var. Hazine arazilerine toplu konut yapımına başlandı. Fakat konut için alana ihtiyaç olduğu gerekçesiyle bölgedeki tapulu bahçe ve tarım arazileri de kamulaştırıldı. Mahalle sakinleri ise kendilerine kamulaştırmaya dair herhangi bir tebligat da gönderilmediğini, e-devlet aracılığıyla durumdan haberdar olduklarını belirttiler.

Arazilerinin kamulaştırmasına karşı nöbet tutan Mağaracık halkı

Fotoğraf: ANKA

“Hazine malı yetmezse vatandaş mağdur edilmeden sorun çözülmeli”

Bakan ve bakan yardımcılarının Samandağ rezerv alan tartışmaları sürecinde Hatay'a geldiğini, o süreçte belediye başkanı, muhtarların görüşlerinin alındığını ancak Mağaracık’ta kimsenin görüşü alınmadığını vurgulayan mahalle sakini Cuma Özen, “Kimse orada rezerv istemedi. Nereye geldiniz dağın başında emeği ile yapılan Ahmet'in, Mehmet'in, Osman'ın tarlasını almaya geldiniz. Bu kadar adaletsizlik olmaz. Merkezi yaparsın yetmedi mi hazine arazisine bakarsın orası da yetmedi mi vakıf arazisi daha da lazımsa vatandaşı mağdur etmeden çözüm bulursun” şeklinde konuştu.

Mülkiyet hakkının kutsal olduğunu söyleyen Cuma Özen, kendilerine haber verilmeden bir mesajla tapularının düştüğünü öğrendiklerini belirterek, yetkililere seslendi: “Sayın Murat Kurum bakanımızdan Sayın Valimiz ve İlçe Kaymakamına sesleniyoruz. Bizim satılacak, kamulaştırılacak toprağımız yok. Biz gurbet ellerde Suudi Arabistan'da, Afrika’da yıllarca geleceğimizi garanti altın almak için çalıştık. Biz bu yerleri aldığımızda buralar kıraç, vasıfsız topraklardı, taşlıktı. Biz çok çalışkan insanlarız çalıştık, çabaladık sonuçta sayın devlet geldi buraya el koydu. Biz burada sayın devlete de bakana ‘hop’ diyoruz.”

Arazilerinin kamulaştırmasına karşı nöbet tutan Mağaracık halkı

Fotoğraf: ANKA

“Ermeniler göç ettirildi, sıra Alevilere mi geldi?​”

Eksi 3 derece soğuğa rağmen gece gündüz demeden nöbet tuttuklarını belirten Semir Turunç, hiç istemedikleri halde jandarma ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Samandağ’da birçok mezhebin bir arada yaşadığını, hiçbir sorunları da olmadığını söyleyen Turunç, “Bizi buradan göç ettirmeye mi çalışıyorlar? Zamanında burada 7 Ermeni köyü vardı, onlar göç ettirildi. Sıra bize Alevilere mi geldi, sıkıntıları ne bilmiyorum. Derdimizi kimse dinlemiyor. Biz topraklarımızı bırakmak istemiyoruz. Buradaki doğayı katletmelerine kesinlikle razı değiliz. Kimse bize para konusuyla gelmesin, biz para istemiyoruz kendi topraklarımızı istiyoruz” diye konuştu. (ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Boykota karşı ‘pilli’ irade
Vergi ödemiyorlar, teşviklerle Hazineyi yağmalıyorlar, boykota gelince ‘yerli milli’ oluyorlar

Boykota karşı ‘pilli’ irade

Ekonomik ve siyasal baskılara ve yüzlerce gencin tutuklanmasına karşı ortaya çıkan boykot eğilimini, ‘yerli milli ekonomiye sabotaj’ söylemiyle tehdit eden korodaki sermaye temsilcilerinin şirketleri ya hiç vergi ödemiyor ya da olağanüstü indirimlerden yararlanıyor. Üstelik kamu kaynaklarını yüksek teşvikler ve başka imtiyazlarla sömürüyorlar. Hazineyi kendi ‘pilleri’ gibi kullanıyorlar.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
3 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et