27 Şubat 2025 16:57

Önlem yok, denetim sözde, iş kazaları rekor düzeyde

İş güvenliği önlemleri etkisiz hale getiriliyor. İşçi güvenliği umursanmıyor. Denetimler sözde kalıyor. Bu yüzden iş kazaları rekor düzeyde ardı arkası kesilmeksizin artıyor.

Önlem yok, denetim sözde, iş kazaları rekor düzeyde

Fotoğraflar: DHA

OSTİM’den MESEM’li bir çocuk işçi

Merhabalar. Ben mesleki eğitim merkezi (MESEM)’de bir öğrenciyim. OSTİM Mesleki Eğitim Merkezinde makine bölümü 10. sınıftayım. Size MESEM’deki adaletsizlikleri ve nasıl sömürüldüğümüzü anlatmak istiyorum. Biliyorsunuzdur MESEM’li öğrencilere iş kazalarına karşı bir sigorta yapılıyor. Buna ne kadar sigorta denilse de bu bir sigorta değil. Hastanelere gittiğimizde 18 yaşından küçük olduğumuz için sigortamız ailemiz üzerinden karşılanıyor zaten. Ayrıca bu sigortanın emeklilik primine de bir katkısı olmuyor. Sözde bir sigorta yani.  

Çalıştığımız iş yerlerinde patronlar için modern bir köle gibiyiz. Patronlar için bizler yemeğini verip 3 kuruşa çalıştırdığı kölelerden başka bir anlam ifade etmiyoruz. Her yerde herhangi bir itirazımızda ‘Sen gidersin başkası gelir’ diye tehditler savuruyorlar, küfürler ediyorlar, bağırıyorlar hatta dövüyorlar. Bu anlattığımın kölelikten başka bir ifadesi yok ne yazık ki. İş ve işçi güvenliği önlemleri ise ne yazık ki umursanmıyor. Sözde güvenliğimizi isteyen hocalar, iş yerlerine yemek, çay, kahve içmeye geliyorlar denetleme ayağına ama bir denetleme ne yazık ki yok. Sadece işlerini bitirip gidiyorlar.  

Mesela iş güvenliği önlemi olmamasına örnek; ‘switch’ denilen tehlikeli kazaları önleyen acil durumlarda müdahale sağlayan koruyucu önlemler çıkarılıyor ya da etkisiz hale getiriliyor.  Bu da ağır endüstriyel makinelerin güvenliğini 0’a indiriyor. Bu yüzden iş kazaları rekor derecelerde ardı arkası kesilmeksizin artıyor. Ne yazık ki bizi umursamayan devletimiz de kendi okullarında bile buna göz yumuyor. Bu da patronların cebini doldurup insan hayatını beş para etmez hale getiriyor.

Okullarda zorla öğrencilerden kalfalık ve ustalık sınavları için para isteniyor. Absürt rakamlarda okula giriş parası, yok harç pulu parası da cabası. Ve devletimiz bundan kendi kârını alıp yarısını da gözlerini para bürümüş adi patronların eline veriyor. Belki birçoğunuz MESEM’in patronlara verdiği 6 bin 700 TL teşvik ödemesinin nasıl ödendiğini bilmiyorsunuz. Kısaca özetleyeyim; devletin işçilere ayırdığı İşsizlik Fonu dediğimiz bir fon var. İşsiz kalınca size ödeme yapılıyor buradan. İşte MESEM’li öğrencilerin eline sıkıştırılan 3 kuruş bu fondan karşılanıyor. Bu sistem böyle giderse sonumuz hiç iyi olmayacak. Birlik olup bu sistemi değiştirmeliyiz. Benden bu kadar vakit ayırdığınız için teşekkürler.

Evrensel'i Takip Et