28 Şubat 2025 11:29

Antalya'da kıyı işgali uydu görüntülerine yansıdı

Antalya Alanya'da otellerin kıyı şeridinde dolgu kullanarak iskele inşa etmeleri uydu görüntülerine yansıdı. Ekolojist Dursun Satıcı, kıyı ekosisteminin tehdit altında olduğunu belirtti.

Antalya'da kıyı işgali uydu görüntülerine yansıdı

Fotoğraf: MA

Abdulkadir Ayten


Antalya – Antalya’nın Alana ilçesinde kamuya açık sahil şeridinde kaçak yapılaşma geniş bir alana yayıldı. Bu durum uygu görüntülerine de yansıdı. Görüntülerde denize dolgu yapılarak birçok otelin iskele inşa ettiği görülüyor. Kimi bölgelerde 150 metreye kadar ulaşan dolguların turizm merkezlerinden biri olan Alanya'da doğal kıyı şeridini giderek betonlaştırması, yalnızca çevresel tahribata değil, aynı zamanda kamuya ait kıyı alanlarının özelleştirilmesine de neden oluyor. Kıyı Kanunu'nda, "Herkesin eşit ve serbest olarak yararlanması, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetildiği" belirtilse de söz konusu inşa çalışmaları sürüyor.

“Sahil dolgusu hukuki değil”

Kamuya açık sahil şeritlerine dolgu yapılmasının hukuki olmadığının altını çizen Ekolojist Dursun Satıcı, "Yasalara göre halkın kıyılardan faydalanması belirtiliyor. Mevzuattaki eksikliklerden kaynaklı bu uygulamaları yapanlar cezalandırılmıyor" dedi.

Denizin doldurulması ile kıyıların yağmalandığını ve işgal edildiğini belirten Satıcı, "Bu sayede kıyılardan halkın faydalanmasının önüne geçiliyor. Bölgedeki ekosistem içindeki canlıların ileriye dönük gördükleri zarar da söz konusu. Dolgu malzemesi, deniz tabanındaki yaşam alanlarını yok ederek mercanlar, süngerler ve deniz çayırları gibi ekosistem için kritik türlerin kaybına yol açar. İnşaat sürecinde suya karışan tortu ve kirleticiler suyun bulanıklaşmasına neden olup fotosentez yapan organizmaların ölümüne sebep olurken, balıkların üreme ve beslenme alanlarının yok edilmesi deniz canlılarının popülasyonunu azaltır. O canlıların yaşam alanı elinden alındığı zaman nesilleri de tehlike altına giriyor. Bu durum da ekolojik dengeyi bozuyor" ifadelerini kullandı.  

Duyarlılık çağrısı

Deniz ekosistemini korumak için hukuki ve toplumsal mücadele vermenin önemli olduğuna işaret eden Satıcı, "ÇED raporlarının şeffaf ve bilimsel kriterlere uygun hazırlanması sağlanmalı, hukuki süreçler işletilerek izinsiz veya ekosisteme zarar veren projelere karşı dava açılmalı. Sivil toplum örgütleri ve bizim desteğimizle bu tür yapılaşmalara karşı kamuoyu oluşturulmalı. Bu tür inşa çalışmalarının olumsuz etkisi uzun yıllar boyunca kıyı ekosistemini tehdit edecek. Ancak toplumun duyarlı olması halinde kıyı kanunun işlevsellik kazanması için adımlar atılabilir" diye konuştu. (MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Tüm gruplar silah bıraksın, PKK kendini feshetsin’

‘Tüm gruplar silah bıraksın, PKK kendini feshetsin’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, bir süredir beklenen mesajı, DEM Parti İmralı heyeti aracılığıyla duyuruldu. Öcalan, “Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir” çağrısı yaptı. Açıklamada Suriye’deki Kürtlerin siyasi ve askeri durumuyla ilgili bir ifade yer almadı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
CHP'li belediyelere silkeleme ve sabah dörtte operasyonlar yapılırken AKP'li Sincan Belediyesine Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 30 milyonluk bağış yapıldığı iddia edildi.

Evrensel'i Takip Et