3 Mart 2025 12:34
/
Güncelleme: 13:40

Dünya Sağlık Örgütü: Her 5 kişiden 1’inde işitme kaybı var

İstanbul – Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre dünyada her 5 kişiden 1'inde işitme kaybı var. Günümüzde 1.5 milyar insanın işitme kaybıyla yaşadığı belirtiliyor. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü'nde, 'Hayat Duyunca Güzel' sosyal farkındalık kampanyasıyla işitme sağlığına dikkat çeken uzmanlar, işitme kaybının sadece doğuştan veya ileri yaşta görülmediğine işaret ederek işitme testi muayenesine önemini vurguladı. 

‘Zihinsel fonksiyonları da etkiliyor’ 

İşitme kaybının sosyal izolasyona neden olup zihinsel fonksiyonlara olumsuz etkisiyle, demans gibi hastalıklara da zemin hazırlayabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Yiğit, “Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre şu an 1,5 milyar insan sağlıklı duymuyor. Her 5 kişiden 1'inde işitme kaybı var. Bu oran 2050'de 4'te 1'e yükselecek ve 2,5 milyar insan, işitme kaybıyla karşı karşıya kalacak" dedi. Türkiye'de yılda yaklaşık 3 bine yakın bebeğin işitme kaybıyla dünyaya geldiğini belirten Yiğit “Belli bir yaşa kadar çok iyi duyuyor olabiliriz ama belli bir yaştan işitme kaybı başlayabilir. Tedavisi çok önemli. Birtakım önleyici tedbirler alırsak erken teşhis ve tedavi gibi, bu korkunç gibi görünen problemin belki de önüne geçebileceğiz” dedi. 

Test yaptırın uyarısı 

Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz, fark edilmeyen ya da tespit edilemeyen işitme kayıplarının, tespit edilenlerden çok daha fazla olduğuna dikkati çekerek “Müzik dinlemede problemler yaşarsanız, başınız devamlı ağrırsa, gün sonunda yorulma ile sonuçlanan bir tablo varsa işitme kaybından şüphelenebiliriz. Bu durumda mutlaka zaman kaybetmeden ilgili uzmana gitmemiz gerekir. Düzenli aralıklarla işletme testleri yaptırarak işitme sağlığı korunmalı” diye konuştu. (DHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüksek voltajlı teşvik

Yüksek voltajlı teşvik

Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin bir ayı daha gıdaya gelen yüksek zamlar ve eriyen ücretlerle geçti. Özelleştirmelerle ihya edilen sermaye gruplarına ise sadece bir ayda ‘üretmedikleri elektrik’ için 1 milyar lira teşvik verildi. Sanayi patronları da çalıştırdıkları her kadın işçi için devletten artık daha fazla teşvik alacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et