3 Mart 2025 16:37
/
Güncelleme: 17:41

İstismar davasında tutuklama talebine ret

Şırnak – Şırnak’ta 15 yaşındaki I.Ç.'nin istimara maruz bırakılmasına dair davanın ikinci duruşması görüldü. Şırnak Valiliği korumalarından O.Y.’nin “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Kadına karşı tehdit” suçlamalarıyla tutuksuz yargılandığı davanın duruşması Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. I.Ç'nin ailesinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kadın ve avukat duruşmaya katıldı.

Kimlik tespiti sonrası savunma yapan sanık O.Y., fiziksel bir temasta bulunmadığını ileri sürdü. Sanık O.Y., valiliğe ait araçla çocuğu TOKİ lojmanlarından aldığını ve kısa bir süre geri döndüklerini kaydetti. Ayrıca çocuğun annesinin kendisini para ile tehdit ettiğini iddia etti.

Mahkeme başkanı, "Mağdurun mesajları duruyor ama senin mesajların yok bu nasıl oluyor? Kasıtlı olarak silinmiş gibi duruyor Bu mesajlar neden silindi?​” diye sordu. Sanık, mahkeme başkanının sorusuna yanıt vermekten kaçındı. I.Ç.’nin annesi, sanığın iddialarını yalanladı.

Sanık avukatı, mağdur ve tanıkları hedef gösterdi. Ayrıca mağdurun beyanlarının gerçek olmadığını ileri sürdü.

Aile avukatının talepleri

Aile avukatı Metin Özçınar, sanığın tutuklanmasını istedi. Özçınar, sanığın "husumet" iddialarının gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, "Sanık tarafından mesajların silinmesi kanıt ve delilleri yok etmeye yöneliktir. Sanık defalarca 'söylersen kafama silahla sıkarım' diye tehditlerde bulunmuştur. Okul müdürü ve tanık öğrencilerin bir diğer celsede dinlenmesi ve sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Emine Özdemir, "Çocuk çelişkisiz beyanlarda bulunmuştur. İftira söz konusu değildir. Sanığın beyanları suçtan kurtulmaya dönüktür. Sanığın kolluk gücü olması nedeniyle tanık ve mağdur üzerinde etki yapacağını, bu sebeple tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.

Diğer avukatlar da benzer taleplerde bulundu.

Savcıdan tutuklama talebi

Savcı, mağdurun arkadaşlarının dinlenmesini ve sanığın tutuklanmasını talep etti.

Ailenin avukatları, sanık avukatı hakkında Şırnak Barosu'na şikayette bulunacaklarını aktardı.

Mahkeme heyeti, tanık öğrenci ve öğretmenlerin dinlenmesine, sanık ve mağdurun HTS ve BTK kayıtlarının toplanmasına, sanık hakkındaki adli kontrol şartının devam etmesine karar verdi. Duruşma 28 Mayıs’a ertelendi.

Adliye önünde açıklama

Kadınlar, karara adliye önünde tepki gösterdi. Newroz Uysal Aslan, sanığın tutuklanmamasının cezasızlık politikasının bir devamı olduğunun ve sanığın korunduğunu söyledi. (MA)

Evrensel'i Takip Et