4 Mart 2025 12:07
/
Güncelleme: 13:05

İSİG Meclisi şubat ayı iş cinayetleri raporu açıklandı: 121 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Şubat 2025 İş Cinayeti Raporunu açıkladı. Rapora göre, şubat ayında 121 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti.

Şubat ayında taşımacılık, inşaat, ticaret, metal, tarım işkollarındaki ölümler ilk sıralarda yer aldı. İş cinayetlerine sektörel olarak bakıldığında ise sanayide 55 işçi, hizmette 34 işçi, inşaatta 19 işçi ve tarımda 13 işçi hayatını kaybetti.

Raporda, yaşamını yitirenler arasında 7’sinin kadın işçi olduğu, kadınların üçünün hizmet, ikisinin tarım, birinin sanayi ve birinin inşaat sektöründe çalıştığı belirtildi.

Raporda, yaşamını yitirenlerden 4 çocuk işçinin ise ticaret, metal, inşaat ve konaklama işkollarında çalıştığı ifade edildi. Ayrıca şubat ayında 4 göçmen işçinin (ikisi Suriyeli, biri Iraklı, biri Özbekistanlı) hayatını kaybettiği, işçilerin tarım, ticaret ve genel işler işkollarında çalıştığı belirtildi.

Yaşamını yitiren 117 işçi sendikasız

Ölen işçilerin 4’ünün (yüzde 3,3) sendika üyesi, 117’sinin (yüzde 96,7) ise sendikasız olduğu ifade edilen raporsa, sendikalı işçilerin ikisi enerji, biri çimento ve biri belediye işkollarında çalışıyordu.

Raporda şubat ayında 16 rakamı ile en fazla işçinin hayatını kaybettiği il İstanbul olurken, İstanbul’u her birinde 7 işçinin hayatını kaybettiği Antep, Bursa ve Antalya takip etti. Raporda, Kocaeli'de 6 ve İzmir’de de 5 işçinin yaşamını yitirdiğine yer verildi.

Raporda, ölümlerin en fazla trafik/servis kazasında yaşandığı belirtildi.

Şubat ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

  • Taşımacılık işkolunda 22 işçi;
  • İnşaat, yol işkolunda 17 işçi;
  • Tarım, orman işkolunda 13 emekçi (4 işçi ve 9 çiftçi);
  • Ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 12 işçi;
  • Metal işkolunda 10 işçi;
  • Belediye, genel işler işkolunda 9 işçi;
  • Konaklama, eğlence işkolunda 6 işçi;
  • Madencilik işkolunda 4 işçi;
  • Çimento, toprak, cam işkolunda 4 işçi;
  • Enerji işkolunda 4 işçi;
  • Savunma, güvenlik işkolunda 4 işçi;
  • Gıda, şeker işkolunda 3 işçi;
  • Petro-kimya, lastik işkolunda 2 işçi;
  • Tekstil, deri işkolunda 2 işçi;
  • Ağaç, kâğıt işkolunda 2 işçi;
  • Banka, finans, sigorta işkolunda 1 işçi;
  • Gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 1 işçi;
  • Sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 1 işçi;
  • Çalıştığı işkolu belirleyemeyen 4 işçi.

Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

  • 14 yaş ve altı 1 çocuk işçi,
  • 15-17 yaş arası 3 çocuk/genç işçi,
  • 18-29 yaş arası 15 işçi,
  • 30-49 yaş arası 48 işçi,
  • 50-64 yaş arası 42 işçi,
  • 65 yaş ve üstü 7 işçi,
  • Yaşı bilinmeyen 5 işçi.

(İşçi Sendika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et