5 Mart 2025 17:55
/
Güncelleme: 20:19

Üç Kürt yazar gözaltına alındı

Kürt yazarlar Mevlüt Aykoç, Sami Tan ve Ronayi Önen gözaltına alındı. Yazarların bandrollü Kürtçe eğitim kitabı Hinker, gerekçesi ile gözaltına alındığı öğrenildi.

Üç Kürt yazar gözaltına alındı

Fotoğraflar: MA

Urfa — İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kürt yazarlar Mevlüt Aykoç, Sami Tan ve Ronayi Önen’in 2010 yılında çıkan bandrollü Kürtçe eğitim kitabı Hinker gerekçesi ile gözaltına alındığı ortaya çıktı. Sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Mevlüt Aykoç İstanbul’da, Sami Tan Urfa'da, Ronayi Önen ise Diyarbakır'da bulundukları evlerden gözaltına alındı. Urfa İl Emniyet Müdürlüğünde tutulan Riha Kürt Dili ve Kültür Derneği Başkanı Sami Tan’ın ifadesi talimat ile alındı.

“Terör örgütü üyesi olmak” iddiası ile emniyet ifadesi alınan Sami Tan’a Ronahyi Önen, Mevlüt Aykoç, Mehmet Sadık Varlı ile birlikte 2010 yılında hazırladıkları Kürtçe eğitim kitabı Hinker soruldu. Kürt Enstitüsü tarafından 2010, 2011 ve 2012 yıllarında yayına hazırlanan Hinker’in 3. seviyesinin hazırlanma amacı soruldu.  Sami Tan, Hinker’in özel Kürtçe dil kurslarından kullanılması amacıyla hazi ve Kültür Derneği Başkanı Sami Tan’ın ifadesi talimat ile alındı.

“Terör örgütü üyesi olmak” iddiası ile emniyet ifadesi alınan Sami Tan’a Ronahyi Önen, Mevlüt Aykoç, Mehmet Sadık Varlı ile birlikte 2010 yılında hazırladıkları Kürtçe eğitim kitabı Hinker soruldu. Kürt Enstitüsü tarafından 2010, 2011 ve 2012 yıllarında yayına hazırlanan Hinker’in 3. seviyesinin hazırlanma amacı soruldu.  Sami Tan, Hinker’in özel Kürtçe dil kurslarından kullanılması amacıyla hazırlandığını belirti. Ayrıca Hinker’de yer alan görsellerdeki kişilerin kimler olduğu, kitapta yer alan yerler hakkında da bilgi istendi. 2010 yılından bu yana bandrollü bir şekilde kitap evleri ve internette satışta olan Hinker’in basılmasına dair yasal izinler de sorulan sorular arasında.

Dikkat çeken bir diğer soru ise Hinker’in yaşamını yitiren bir HPG’linin üzerinde ve farklı tarihlerde yapılan ev baskınlarında evlerde bulunmasına dair oldu. Hinker’in “Örgüt ideolojik eğitim materyali” olduğu iddia edildi. Ayrıca PKK’nin Kürtçe bilmeyen üyelerine Hinker aracılığıyla Kürtçe öğrettiği, bu konuda Sami Tan’ın ne bildiği sorulan sorular arasında yer aldı. Sami Tan, Hinker’in Kürtçe öğretilmesi amacıyla yazıldığını belirtti.

Emniyet ifade işlemleri tamamlanan Sami Tan’ın göz altı süreci bir gün uzatıldı. Tan’ın yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. (MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

101 milyarlık gasp

101 milyarlık gasp

Enflasyonla mücadele adı altında uygulanan Erdoğan-Şimşek programı, enflasyonu düşürmüyor ama ücret ve maaşları acımasızca ezmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın araştırmasına göre sadece iki aylık enflasyon nedeniyle işçilerin, memurların ve emeklilerin cebinden en az 101 milyar lira çalındı. “Enflasyonun nedeni ücret zamları” yalanının foyası da açığa çıktı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
DİSK-AR’ın araştırmasına göre sadece iki aylık enflasyon nedeniyle işçilerin, memurların ve emeklilerin cebinden en az 101 milyar lira çalındı.

Evrensel'i Takip Et