9 Mart 2025 03:50

Çayırhan’ın özelleştirmesi gerçekleştirildi: Akçadağ’a milyarlarca TL kaynak, işçilere güvencesizlik kalacak

Çayırhan TES ve Madeni devralan Akçadağ Holding'in 20 yıl içindeki potansiyel kazancı bugün TL değeriyle en az 524 milyar TL olacak. Çayırhan işçileri ise güvence ve ihalenin iptalini istiyor.

Çayırhan’ın özelleştirmesi gerçekleştirildi: Akçadağ’a milyarlarca TL kaynak, işçilere güvencesizlik kalacak

Fotoğraf: ANKA

Deniz Kemeç
Andaç Aydın Arıduru


Ankara – Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletmesi, yapılan ihalenin ardından AKP’ye yakınlığı ile bilinen Akçadağ Holdinge 20 milyar TL’ye satıldı. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, özelleştirme ihalesinin sonuçlanmasının ardından yaptığı paylaşımla santral ve madendeki mal ve taşınmazların değerinin 164 milyar TL olduğunu ifade etmişti. Maden ve santral işçileri özelleştirme kararından vazgeçilmesini talep ettiklerini belirtirken Akçadağ Grup, kamudan aldığı ihaleler ile Türkiye’nin en verimli maden ve termik santrallerinden olan Çayırhan’ı potansiyel değerinin bugünün TL karşılığı üzerinden hesaplandığında kasasına koyacağı gelirin yüzde 3.8’i karşılığında devralıyor.

Maden ve termik santralin özelleştirilme ihalesi 7 Mart’ta gerçekleşti. Santral ve maden sahası, 20 milyar TL ile en yüksek teklifin sahibi, Akçadağ Grupa ait Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi oldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Furkan Akçadağ’ın MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan gibi isimlerle şirkete ziyaretlerinden fotoğrafları bulunurken, AKP Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman ve çeşitli bakanlık bürokratları Muhammed Taha Akçadağ’ın düğününde boy gösteriyor. Şirketin faaliyet alanlarının neredeyse tamamını kamudan alınan enerji, iletişim altyapısı, kömür madeni nakliyatı ve çıkarılması, ve inşaat işleri oluşturuyor.

Kaynak aktarımının 20 yıldaki boyutu yüzlece milyar TL’yi aşıyor

2019 yılında Ciner gruptan kamuya dönen Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletmesi, 2019 yılında günümüz TL değeri ile 26.2 milyar TL’lik elektrik ve kömür madeni üretimi gerçekleştirdi. Özelleştirme sürecinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan sunumda maden kaynağının termik santrale en az 20 sene boyunca yeteceği vurgulanıyordu. Yine TL’nin bugünkü değeri üzerinden hesaplandığında ve tesislerin 2019 yılı seviyesinde üretim yaptığı kabul edilirse 20 yılda 524 milyar TL’lik potansiyel kazanç, ayrıca tesis ve etrafındaki işçi lojmanı gibi taşınmazlar Akçadağ Gruba 20 milyar TL’ye aktarılmış oldu. İhaleden önce Nallıhan ilçesi büyüklüğünde maden sahası da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle acele kamulaştırıldı.

Maden-İş: İhale iptal edilsin

Türk-İş’e bağlı T. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ihalenin gerçekleşmesinin ardından gerçekleştirdiği açıklamada, “Bu vebalin altında yıllarca esir kalacak ‘irade’ ye sesleniyoruz. Dün dünde kaldı ama yarınları değiştirmek elinizde. Bu kararı iptal edin” ifadeleriyle tepki gösterdi. Akçul, “Bu süreçte tüm işçi kardeşlerimize birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Sendika olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da işçimizin yanında olacak, haklarımızı ve kazanımlarımızı korumak için mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İşçiler özelleştirme ihalesinin iptalini istiyor

Çayırhan’da çalışan bir yer üstü maden işçisi, Devlet Denetleme Kurulunun ihale bedelindeki düşüklük sebebiyle iptal kararı vermesini beklediklerini söylüyor. İşçi, “Çayırhan’ın elden gitmesine izin verilmesini istemiyoruz hâlâ bir umudumuz var. Eylemlere başladığımız ilk günden beri ocağa kapanma eylemi sonrasında Ankara’ya yürüme, basın açıklaması ve bakanlık önünde açıklama yaparak Çayırhan’ın satılmasına yani özelleştirmeye karşı çıktık. Artık son düzlükteyiz. Resmi Gazete’de yayımlanmadan bir ümidimiz, devlet büyüklerimizin bu ihaleyi iptal etmeleri yönünde isteklerimiz hâlâ devam ediyor. Çayırhan maden işçileri güvence istiyor. Çayırhan maden işçileri varlık satışına hayır diyor” dedi. Bir başka işçi ise “Satılmaması gerekiyordu ama ne yaptıksa sesimizi duyan olmadı” ifadeleriyle tepki gösterdi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İstanbul’a fiili kayyım!

İstanbul’a fiili kayyım!

Halkın güçlü tepkisiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) kayyım atayamayan iktidardan yeni hamle geldi. İBB’nin farklı birimlerinden çok sayıda üst düzey yönetici ve uzman gözaltına alındı; belediyeyi ‘Adım atamaz’ hale getiren yargı operasyonuyla adeta fiili kayyım atanmış oldu!

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Cübbeli Ahmet, “Gazı yavaş yavaş çıkartarak hani bir kerede 7-8 olacağına işte böyle 4’tür, 5’tir, 6’dır, hani gazı çıkart da bizi yıkma” diye ettiği dua sayesinde depremde can kaybı ve yıkım olmadığı imasında bulundu

Evrensel'i Takip Et