9 Mart 2025 03:35

Gebze’de 8 Mart kutlaması | ‘Otoriter politikalarınızı kabul etmiyoruz!’

Gebze’de Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Kadın emeğini görünmez kılan, savaşlarla yoksullaştıran, güvencesizleştiren otoriter politikalarınızı kabul etmiyoruz” dedi.

Gebze – Kocaeli Gebze’de kadınlar 8 Mart kutlaması için buluştu. Gebze Kadın Platformunun çağrısı ile Eski Çarşı Çeşme önünde buluşan kadınlar “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları atarak kent meydanına yürüdü.

Yürüyüş sonrası basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Alev Çalımbay, kadınların haklarının her geçen gün tırpanlandığını vurgulayarak “Bir yanda işsizlik, tam zamanlı ve güvenceli iş bulmanın zorluğu, hakkını arayan, sendikalı çalışmak isteyen işçilerin haksız yete işten atılması, patronlar kârlarına kâr katarken, küçülme bahanesiyle işçilerin işten atılması, meslek edinme sınavlarındaki şaibeler, liyakatsizlik ve 'adam' kayırmacılık, diğer yanda dayanaksız ve itiraz hakkı dahi verilmeden işten çıkarmalar ve ilişiği kesilenlerin adeta fişlenerek herhangi bir geçim kaynağına erişmesini engelleyen KHK rejimi ve tüm bunların yanında yükselen enflasyon karşısında eriyen ücretler ve gün be gün pahalılaşan hayatla barınma, hayatı idame etme hakkımız tırpanlanıyor” diye konuştu.

‘İstanbul Sözleşmesi'ne dönülsün’

İstanbul Sözleşmesine dönülmesini, 6284’ün etkin uygulanmasını istediklerini söyleyen Çalımbay, “İşyerinde şiddet ve tacizin önlenmesini düzenleyen ILO'nun 190 Sayılı Sözleşmesi'ne taraf olunsun ve sözleşmeyle ilgili düzenlemeler yapılarak uygulamaya konulsun” çağrısında bulundu.

Kadın işçilerin direnişlerine de değinen Çalımbay, “Tüm kadınları erkek egemen sınırlara ve kapitalist sömürüye karşı emek ve özgürlük mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz. Kadın emeğini görünmez kılan, savaşlarla yoksullaştıran, güvencesizleştiren ve yaşam hakkını elinden alan, otoriter politikalarınızı kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

TKIS işçileriyle dayanışma

Açıklama sonrası TKIS Blinds işçisi kadınların 8 Mart mesajı okundu. Geçen yıl Darıca'da bir erkek tarafından katledilen eski Migros Depo direnişçisi Gülhan Esen'in kardeşi de eylemde söz aldı. Esen’in kardeşi 11 Nisan’da Gebze Adliyesinde görülecek duruşmaya da çağrı yaptı. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye için iş birlikçi pazarlık

Sermaye için iş birlikçi pazarlık

Ekonomide sıkışan Erdoğan yönetimi; ABD Trump yönetimi ile Ukrayna konusundaki çelişkiyi fırsata çevirmek için Avrupa Birliği ile pazarlıkta. Hedefte Erdoğan iktidarının arkasındaki sermaye güçlerinin, yerli ve yabancı tekellerin iştahını kabartan AB’nin 800 milyar avroluk silahlanma pastası var. “Antiemperyalizm” diye pazarlanan bu adımlar emperyalistlere bağımlılığı daha da artıracak, fatura emekçilere çıkacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İktidar yoksullaştırdığı halkın imdadına yetişen kent lokantalarından rahatsız. Kent lokantasını öven Vedat Milor’a soruşturma açıldı.

Evrensel'i Takip Et