11 Mart 2025 09:53

Yunanistan'da basın emekçilerinden 1 günlük grev

Yunanistan'da kamu ve özelde çalışan tüm basın emekçileri toplu sözleşme talepleri için bir günlük greve gitti. Radyo, televizyon ve internet sitelerinde haber akışı durdu, yarın gazeteler çıkmayacak.

Yunanistan'da basın emekçilerinden 1 günlük grev

Fotoğraf: Pixabay

Yunanistan'da gazeteci sendikalarının çağrısıyla kamu ve özelde çalışan tüm basın emekçileri 24 saatlik greve gitti.

Toplu iş sözleşmelerinin yenilenmesini ve ekonomik koşullarının ve sosyal haklarının iyileştirmesini talep eden basın emekçilerinin grev kapsamında, ülkedeki haber akışı 1 günlüğüne durdu. Radyo ve televizyonlardaki haber bültenleri iptal edilirken internet siteleri de haber güncellemelerini durdurdu. Sadece son dakika gelişmelerine yer verildi. Grev dolayısıyla ülkede yarın gazeteler de çıkmayacak. Yerel saatle 05.00'te başlayan grev, yarın 05.00'te sona erecek.

Gazeteci sendikalarının yönetim kurulları, yaptıkları ortak açıklamada, patronları uzlaşmaz tutumlarını terk etmeye ve özgür toplu pazarlık sürecine katılmaya çağırdı. Açıklamada "11+1 talep" talep şöyle sıralandı:

  1. Bireysel iş sözleşmeleri yerine anlamlı ve verimli toplu pazarlıkların başlatılması.
  2. Küçük kurumlar için 1250 avro başlangıç ücreti.
  3. En son toplu iş sözleşmelerine göre yüzde 10 ücret zammı.
  4. Cumartesi gününün izin günü olması ve bugünkü ücrete yüzde 25 zam yapılması, pazar günü ücretine de 100 zam yapılması.
  5. Savaş bölgelerindeki görevler için 350 avro ve doğal afetlerden etkilenenler için 250 avro günlük ödenek.
  6. Kurumsal taleplerin ve etik ilkelerin sözleşmelere dahil edilmesi. Bilgide yapay zeka kullanımına ilişkin bağlayıcı kurallar.
  7. Gazetecilerin yazılı basın, yayın istasyonları ve web sitelerindeki telif hakları için adil ücretlendirme.
  8. Kamu medyasına orantılı olarak bilginin doğruluğu ile ilgilenmek için mali yardım.
  9. Kamu medyası için kurumsal ve mali koşullara dair tek bir toplu iş sözleşmesi imzalanması önündeki kısıtlamaların kaldırılması.
  10. Gıda, enerji ve kiralardaki spekülatif fiyat artışlarıyla mücadeleye yönelik tedbirlerin teşvik edilmesi.
  11. Tek taraflı olarak tahkime başvurulmasına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması.
  12. (+1) İstihdamın korunması için yazılı basının desteklenmesine yönelik tedbirler.

(Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocuk kuyusu

Çocuk kuyusu

Konya’da göçmen çocuk işçi Yusuf Mısri, sondaj kuyusunda çalıştırılırken halat kancasının başına çarpması sonucu can verdi. Kocaeli’de 8 yaşındaki İrem Aslan, maliyeti 10 bin lirayı bulmayan menenjit aşısını devlet karşılamadığı için hastalığa yakalanarak öldü. İki çocuğun cenazesi kalkarken binlerce liseli, öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı, idarenin tehditlerine rağmen ayaktaydı.

Eğitim bütçesinin GSYİH’ye oranı yüzde 3.94

Eğitimde olmayan lise çağındaki genç sayısı 452 bin 672

YKS’yi kazanan öğrenci oranı yüzde 31.6

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
13 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et