16 Mart 2025 11:44

Dersim'in yaban keçileri fotoğrafçıların gözdesi oldu

Yılın her döneminde doğa tutkunlarını ağırlayan Munzur Vadisi Milli Parkı, yaban keçileriyle belgeselcilerin ve fotoğrafçıların ilgi odağı haline geldi.

Dersim'in yaban keçileri fotoğrafçıların gözdesi oldu

Fotoğraf: Sidar Can Eren/AA

Dersim’de nesli tükenme riski taşıdığı için koruma altında bulunan yaban keçileri, fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı'na ev sahipliği yapan Dersim, şelaleleri, yaylaları, kanyonları ve gölleriyle yılın her döneminde ziyaretçi ağırlıyor.

Yaban hayatı çeşitliliğiyle de dikkati çeken kentte, kurt, vaşak, bozayı, çakal, çengel boynuzlu dağ keçisi, su samuru, tilki, kaya kartalı, sakallı akbaba, oklu kirpi, sincap, kerkenez, baykuş, gelincik, sansar, kör fare ve keklik gibi canlı türleri yaşıyor.

Fotoğraf: Sidar Can Eren/AA

Bölgede sıkça görülen yaban keçileri ise belirli zamanlarda zirvelerden inerek Ovacık, Pülümür, Nazımiye, Hozat, Pertek, Çemişgezek ve Mazgirt ilçelerindeki dağlık alanları mesken tutuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekipleri ve yöre halkı, yaban keçilerini kaçak avcılığa karşı koruyor.

Munzur ve Pülümür vadilerinde sürü halinde yaşıyorlar

Yaban keçileri, özellikle bahar aylarında Munzur ve Pülümür vadilerinde sürü halinde hareket edip bölgede yetişen çeşitli bitkilerle besleniyor.

Genellikle mayıs ayında yavrulayan yaban keçileri, şu sıralar il merkezinin yanı sıra çevre illerden yaban hayatı fotoğrafçılığı ve belgeselciliğine merak duyanların ilgisini çekiyor.

Fotoğraf: Sidar Can Eren/AA

Fotoğrafçılar, yaban keçilerini görüntülemek için saatlerce yol yürüyüp dürbünle saha taraması yapıyor.

Hayvanların geçiş yapacağı yerlerde kamufle olan fotoğrafçılar, yaban keçilerini sarp kayalarda kadraja alıyor.

"Buranın yaban hayatı ve doğası adeta cazibe merkezi gibi"

Yaban hayatı fotoğrafçısı Ayhan Özdemir, çocukluk yıllarından beri Erzincan'da fotoğrafçılıkla ilgilendiğini söyledi.

Özdemir, milli parkta özellikle yaban keçilerinin yoğun yaşadığına dikkati çekerek, "Bunların dışında bu bölgede çengel boynuzlu dağ keçileri var ve onlar biraz daha yüksek bölgelerde yaşıyor. Doğanın içinde yaban hayvanlarıyla göz göze gelmek, hayatta yaşadığımı bana unutturan tek duygu diyebilirim." ifadelerini kullandı.

"Doğa en büyük ilaç"

Fotoğraf: Sidar Can Eren/AA

Dersim'deki birçok doğal güzelliği gezip gördüğünü anlatan Özdemir, "Eğer insanların stresi ya da biraz sorunları varsa kesinlikle doğa en büyük ilaç diyebilirim. Dersim coğrafyasında temiz hava solumak, yaban keçileriyle aynı ortamı paylaşmak ve onların müthiş anlarına tanık olmak çok büyük mutluluk." diye konuştu.

Özdemir, insanların yaban hayvanlarını koruyarak gelecek kuşaklara aktarması gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et