16 Mart 2025 15:57

Ekvador’dan Trump’a askeri üs ve serbest ticaret anlaşması teklifi

Ekvador'da Daniel Noboa yönetimi, ABD Başkanı Trump’a, ülkede Amerikan üssüne ev sahipliği yapmakla ve ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalamakla ilgilendiklerini iletti.

Ekvador’dan Trump’a askeri üs ve serbest ticaret anlaşması teklifi

Daniel Noboa | Fotoğraf: Ekvador Devlet Başkanlığı

Ekvadorlu yetkililer ABD Başkanı Donald Trump’ın müttefiklerine Güney Amerika ülkesinde bir ABD askeri üssüne ev sahipliği yapmakla ilgilendiklerini söyledi. Reuters’ın haberine göre yetkililer ayrıca, ABD ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamakla ilgilendiklerini aktardı.

Ajansa konuşan isimsiz kaynaklar, tekliflerin geçtiğimiz haftalarda Washington’da Trump yönetimine yakın Cumhuriyetçi lobicilere iletildiğini söyledi. Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Askeri üs önerisi, nisan ayında yapılacak başkanlık seçimlere doğru Trump’la bağlarını güçlendirmeye çalışan mevcut neoliberal Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa’nın yönetiminin son planı. 

Çarşamba günü Noboa, 17 milyonluk ülkede "suç ve narkoterörizmle mücadele" adı altında önde gelen bir Trump destekçisi ve tartışmalı özel askeri firma Blackwater’ın kurucusu olan Erik Prince ile “stratejik bir ittifak” kurduğunu açıkladı.

Aynı zamanda Ekvador’un en zengin kapitalistlerinden olan 37 yaşındaki Noboa, Ekvador’a yabancı askeri üslerin getirilmesini açıkça savunuyor. Ekvador meclisi de bu tür tesisler için halihazırda var olan anayasal yasağı ortadan kaldırabilecek süreç başlattı.

ABD hükümetinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Ekvador’a bağlı Galapagos Adaları’nda bir askeri üssü ve 2009 yılına kadar anakarada uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele bahanesiyle kullanılan ayrı bir üssü vardı. Ancak eski devlet başkanı Rafael Correa döneminde bu üsler kapatılmıştı. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ülkede 10 milyon kişi 25 bin liranın altında, açlık sınırı civarında bir ücretle çalışıyor.

65 yaş üstü nüfusun yüzde 13’ü geçinebilmek için, inşaat gibi ağır işler de dahil, çalışıyor.

Aile Bakanlığı verilerine göre 3 milyon 690 bin aile sosyal yardımla geçiniyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et