16 Mart 2025 18:23

Diyarbakır’da İmamoğlu Demirtaş’sız anılmıyor

Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı turlarındaki önemli duraklarından biri Diyarbakır’dı. Diyarbakırlılar, değişim için İmamoğlu ile Selahattin Demirtaş’ı birlikte anıyor.

Diyarbakır’da İmamoğlu Demirtaş’sız anılmıyor

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/Evrensel

Elif Ekin Saltık
ekinsaltik@gmail.com


Diyarbakır — CHP’nin 23 Mart’ta yapacağı ön seçimde cumhurbaşkanı adaylığını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yurt gezileri kapsamında bugün Diyarbakır’daydı. Son birkaç haftayı düşündüğümüzde İmamoğlu’nun Diyarbakır ziyaretinde nasıl karşılanacağı merak konusuydu. Sabah saatlerinde Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi önünde toplanmaya başlayan kalabalık, davul zurnalarla ara ara halay çekerek İmamoğlu’nu karşılamaya hazırdı. 

Kongre merkezinin dışındaki kitleden daha fazlası içeride yerlerini almıştı. Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkâri, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Van’dan gelenler içeride sloganlarla coşarken, “Kolları sıvadık, seni başkan yapacağız” pankartı ve sık sık atılan “Her şey çok daha güzel olacak”, “Seni başkan yapacağız” sloganları dikkat çekiciydi. Her yaştan insanın heyecanlı bekleyişi, gençlerin hiç dinmeyen coşkusu salona farklı bir atmosfer katıyordu. Kimi yurttaşlar da salona gelemeyenlere görüntülü aramalarla canlı yayın geçiyordu. 

CHP’li olmayanlar da İmamoğlu’nu izlemeye geldi 

İmamoğlu’nun Diyarbakır’da karşılanışı 11 Ocak’ta AKP Diyarbakır İl Kongresine katılan Erdoğan’ın karşılanışını aklıma getirdi. Seyrantepe Spor Kompleksinde yapılan AKP kongresinde Erdoğan’ı karşılayan kitle coşkusuz ve zayıfken, Erdoğan’ın rakibi İmamoğlu, CHP’li olmayan bir kesim tarafından da beklentiyle karşılanmıştı.

Açılış konuşmasını yapan CHP Diyarbakır İl Başkanı İsmail Akyıl her gelen siyasetçi gibi salonu Kürtçe selamlamak dışında konuşmasına Türkçe devam etti. İmamoğlu’nu sunarken “Geleceğin cumhurbaşkanı” sözünü kullandı. Konuşan tüm siyasetçilerin ortak vurgusu da “Kardeşçe yaşayacağız, demokrasiyi inşa edeceğiz ve birlikte değiştireceğiz” oldu.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun konuşması esnasında kürsüye koyduğu Amedspor atkısını kürsüye çıkınca boynuna asan İmamoğlu, Amedspor’u gücü yettiğince destekleyeceğini söyleyerek de Diyarbakırlıların ve Amedspor taraftarlarının gönlünü okşadı.

Demokrasi sorunundan ekonomide yaşanan sıkıntılara, Kürt sorunundan silahların susmasına ve barışa, kayyım siyasetinden siyasi tutuklulara kadar memleketin bütün gündemlerine dair konuşan İmamoğlu, Newroz Bayramı’nı da kutlayarak Türkiye’deki bütün halkların ve inançların eşit ve ortak yaşamı, demokratik bir ülkenin inşanı için güvence vererek Diyarbakır’dan ayrıldı. İmamoğlu ön seçim öncesi önemli bir hamle yaparak bölgenin en önemli kentlerinden biri olan Diyarbakır’dan halka umut vererek ayrıldı. Peki yurttaşlar İmamoğlu’nun gelişini nasıl karşıladı? Salonun atmosferini izledikten sonra biraz da dışarıdaki atmosferi anlamak için yurttaşlarla sohbetimiz dışarıda devam etti. 

"DEM Parti’li olarak İmamoğlu’na oy veririm"

Mardin’den gelen bir yurttaş İmamoğlu’nun güzel şeyler anlattığını ve seçilirse güzel olacağını söyledi. “Normalde CHP’li değilim DEM Parti’liyim” diyen yurttaş, İmamoğlu’nu dürüst bulduğunu, siyasetini de doğru bulduğunu söyledi. “Geçen sefer de barış vardı ama Erdoğan ne yaptı görüyorsunuz. Erdoğan’a güvenmiyoruz ama İmamoğlu’na güveniyoruz. Şu an rahatsızım, ona rağmen buradayım. Kürt halkı İmamoğlu’na oy verir mi bilemiyorum. Herkesin görüşü kendine ama ben bir Kürt olarak DEM Parti’li olarak İmamoğlu’na oy veririm” dedi.

Gençler: Bir umut istiyoruz

Urfa’dan gelen 20’li yaşlarında iki genç ise yurt dışında yaşadıklarını ve İmamoğlu için de Urfa’dan Diyarbakır’a geldiklerini dile getirdi. Biri Rusya’dan biri Almanya’dan gelen gençler atmosferin güzel olduğunu, İmamoğlu’nun kazanacağına inandıklarını ve ona güvendiklerini belirtti. “İnandığımız için zaten buradayız” diyen gençlerden biri “2002 doğumluyum. Doğdum doğalı Erdoğan var. Belki 2016-2017 yılları ekonomik olarak biraz iyiydi sonra her şey tepetakla oldu. Bugün gençler hiçbir gelecek görmüyor Türkiye’de, umutsuz, güvensiz. Bir umut istiyoruz, iyi bir gelecek istiyoruz artık. Silahların susmasını, barışın olmasını istiyoruz. O nedenle İmamoğlu’na inanıyoruz, güveniyoruz. Gelecek günlerin iyi olmasını istiyoruz” diye konuştu.

"Demirtaş çıkacak, İmamoğlu ile birleşip Erdoğan’ı gönderecek"

Gençlerle sohbet ederken ekmek parasının derdinde olan Diyarbakırlı bir simitçi sohbete dahil olarak “Selahattin Demirtaş çıkacak, ikisi birleşecek Erdoğan’ı gönderecek” yorumunu yaptı. İmamoğlu’na gerekirse oy vereceğini söyleyen simitçi “Gidişata bakarım. Yaşım 47, cahilim ama herkesle siyaset yaparım. Erdoğan sözünde durmadı, ülkeyi ne hale getirdi” dedi. Salonda yer alan kitlenin kalabalık olsa da o kadar da önemli olmadığını sözlerine ekleyen simitçi, “Önemli olan oydur, seçimdir, verilen sözlerin tutulmasıdır. Verilen sözler yerine getirilirse, Selahattin Demirtaş çıkarılırsa bir şeyler değişir diyebiliriz. Erdoğan Demirtaş’ı rakip gördü. Bugün başka türlü baskıları İmamoğlu’na yapıyor. Ama ben inanıyorum Demirtaş ve İmamoğlu el ele verip Erdoğan’a kaybettirecek” dedi.

"Eşit bir yaşam istiyorum"

Batman’dan gelen bir kadın yurttaş ise İmamoğlu’nun tüm halklara eşitlikçi yaklaştığını söyledi. Memleketin en önemli sorunlarından birinin demokrasi sorunu olduğunu söyleyen yurttaş, “Çok sorunumuz var ama bir kadın olarak en önemli sorunum eşitlik. Eşit haklar, eşit bir yaşam istiyorum” dedi. 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ülkede 10 milyon kişi 25 bin liranın altında, açlık sınırı civarında bir ücretle çalışıyor.

65 yaş üstü nüfusun yüzde 13’ü geçinebilmek için, inşaat gibi ağır işler de dahil, çalışıyor.

Aile Bakanlığı verilerine göre 3 milyon 690 bin aile sosyal yardımla geçiniyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et