Ravago işçisi: Yüzde 15,75 dayatmasını kabul etmiyoruz
"Ravago yüzde 125 zam ve sosyal haklarda iyileştirme talep ediyor. Patronların ortak hareket ettiği bu dönemde, işçilerin hayatta kalabilmek için birlik içinde mücadele etmesi gerekiyor."

Fotoğraf: Ravago işçileri
Ravago Petrokimya işçisi
İzmir
Örgütlü olduğumuz Petrol-İş’le Ravago patronu arasında ocak 2025’te başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. 30 Ocak’ta başlayan ilk görüşmeyi takiben 17 Şubat’ta ikinci, 5 Mart’ta üçüncü ve 17 Mart’ta dördüncü görüşme yapıldı. Bu yapılan dört görüşmede idari maddeler onaylanmış fakat ücretlere dair herhangi bir geri dönüş yapılmamıştı.
18 Mart’ta yapılan beşinci görüşmede Ravago patronunun ücretlere yüzde 15.75 oranında zam teklif ettiğini sendikamız aracılığıyla öğrenmiş olduk.
Biz iş yerinde tek tek belirlediğimiz taleplerimiz sonucu ücretlere yüzde 125 zam ve sosyal haklarda iyileştirmeler talep etmiştik. Sendikamız da bu talepler etrafında patronla görüşmelere başladı. Fakat gelinen son toplantıda patron tarafı bizlere son 6 ay enflasyon oranında, yani yüzde 15.75 zam teklifinde bulunuyor.
Fabrikamızda ücret ortalamasının 35 bin TL olduğunu ve yıl sonunda yüzde 27’lik vergi dilimlerini aştığımızı belirtmek istiyorum. Oturduğumuz evlerin kirasının 20 bin TL’den az olmadığı, bazı arkadaşlarımızın 30 bin TL gibi kiralar vermek zorunda kaldığı, ayrıca kira zamlarından tutun da gıda, giyim, eğitim gibi zorunlu giderlerin hepsinde; bize dayatılan yüzde 15.75 zam oranının kat kat üstünde artışların olduğunu da göz önünde bulundurursak, bizim bu ücretlerle yaşama imkanımız yok.
Türk-İş’in en son açıkladığı yoksulluk sınırı 75 bin 973 TL. Bize dayatılan bu zam oranını ücretlerimize yansıttığımızda bu yoksulluk sınırının çok aşağısında kalacağımız net olarak önümüzde duruyor.
Sözleşme görüşmeleri önümüzdeki süreçte devam edecek. Petrokimya sektöründeki bazı işletmelerde de TİS süreci devam ediyor. Hemen yanımızdaki TÜPRAŞ’ta da patron aynı zam teklifiyle gelmiş. Çok açık ki bu dönemde patronlar ortak hareket etmekten kaçınmıyor. Bazı işletmelerin sözleşme sonuçları olumlu olarak yorumlanabilir ya da bazı işletmelerde mevcut ücretler yoksulluk sınırının üstünde olabilir fakat genel olarak patronlar yeni dönemde ücretleri aşağı çekerek, kazançlarını daha fazla arttırmaya yönelmiş durumda. Biz işçilerin de bu dönemde hayatta kalabilmek için birlik içinde hareket etmekten başka çaremizin olmadığını görmek zorundayız.
Evrensel'i Takip Et