20 Mart 2025 13:12

Bakanlığın engellediği ‘Oy’una Geldik’ filmi Avrupa’da gösterimde

İstanbul – Kazım Öz’ün yeni filmi “Oy’una Geldik”in, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gösterimi yasaklandıktan sonra, 24 Avrupa kentinde gösterimi yapılacağı duyuruldu.

Film, Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa, Danimarka, İsviçre ve İngiltere’nin dahil olduğu 24 Avrupa kentinde 72 salonda vizyona girerek seyircisiyle buluşacak.

İlyas Salman yıllar sonra başrolde

İlyas Salman’ın yıllar sonra başrol oynadığı ve "Her devrin bir zübüğü vardır" sloganıyla izleyiciyle buluşmaya hazırlanan "Oy’una Geldik" filmine Dersim’in Ovacık ilçesi ev sahipliği yaptı. Filmde Salman’a Ömür Arpacı, Kanbolat Görkem Arslan, Volga Sorgu, Kuzey Yücehan Sevgican, Levent İdem, Evin Örnek, Orhan Aydın, Zeynep Elçin, Rügeş Kırıcı ve Ulaş Kaya gibi isimler eşlik etti. Gelirinin önemli bir kısmı Munzur’a ve hayvanların korunmasına aktarılacak olan filmin senaryosu ise Ovacık’ın seçilmiş Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün kaleminden çıktı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Sansür kararı Türkiye’de tepkilere neden olmuştu

Kazım Öz’ün yönetmen koltuğunda oturduğu film, vizyon tarihi olan 21 Şubat 2025 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının ticari gösterimi yasaklaması dolayısıyla Türkiye’de gösterime girememişti. Bakanlığa bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü tarafından bildirilen kararda, şu ifadelere yer verilmişti:

“Yapımcılığını Kazım Öz’ün üstlendiği Oy’una Geldik isimli film, 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun’un 4'üncü maddesinin 4'üncü fıkrası gereğince Alt Kurul tarafından Değerlendirme ve Sınıflandırma Kuruluna sevk edilmiştir. İlgili film, 24.02.2025 tarihinde gerçekleştirilen Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu toplantısında Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 4'üncü maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda değerlendirilmiş olup filmin ticari dolaşıma ve gösterime sunulması, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinin 1'inci fıkrası gereğince oy birliği ile uygun bulunmamıştır." 

Filme getirilen yasak sanatçıların ve yurttaşların tepkisine neden olmuş, sansür kararına karşı basın açıklaması düzenlemek üzere bir araya gelen film ekibine ise polis ekipleri müdahale etmişti. (ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et