23 Mart 2025 19:30

Eskişehir'de yürüyüşe polis müdahelesi

İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla başlayan eylemlerde Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla binlerce kişi Ulus Anıtı’na doğru yürüdü.

Eskişehir'de yürüyüşe polis müdahelesi

Fotoğraf: Evrensel

Eskişehir — İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından, Eskişehir'de binlerce yurttaş iradelerine sahip çıkmak ve bu tutuklamayı protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Başkanlığı'nın çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi "Hükümet İstifa" sloganları attı. 

İktidarın baskıcı politikaları tabanda da farklı siyasi kimliklerden yurttaşları birleştirdi. İlk çağrı Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapıldı. 19.00'da Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısı ile bir araya gelen Eskişehirli yurttaşlara öğrenciler de destek verdi. Binlerce yurttaş Espark'tan Köprübaşına oradan da CHP ile başkanlığının çağrı yaptığı Ulus Anıtı'na yürüdü. 

AKP il binasının olduğu güzergaha polis barikat kurdu

Kitle yürürken polis ekipleri AKP Eskişehir İl Binasının olduğu Yunus Emre Caddesi'ne giden yolları çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’larla kapattı. Kitle Ulus Anıtı'da CHP'lilerle bir araya geldi. Buluşmaya CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir'in katıldı. "Mitinge gelmedik, eyleme geldik" diyen öğrenciler alanı terk ederek tekrar Espark önüne yürüyüşe geçti. Burada konuşma yapan CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, "Eskişehir'de 100 bine yakın oy kullandı. Biz bütün CHP'nin Cumhurbaşkanı adayını Türkiye'ye ilan edecektik. Ama Ekrem İmamoğlu artık Türkiye'nin Cumhurbaşkanı adayıdır" dedi. Yalaz’ın konuşmasından sonra kitle tekrar yürüyüşe geçti. 

Fotoğraf: Evrensel

Öğrencilere polis müdahale etti

Kitle, İsmet İnönü Caddesi'de yürürken, Espark'tan Cengiz Topel Caddesi üzerinde yürüyen öğrencilere polis biber gazları ve TOMA'dan su sıkarak müdahale etti. Polis müdahalesi sonrası öğrenciler tekrar Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve CHP'lilerin olduğu kitleye katıldı. Polis ekipleri ise İsmet İnönü Caddesi'ne TOMA ve çevik kuvvet ekipleri ile barikat kurdu. Uzun süren pazarlıklar sonucu polis ekipleri kitlenin Adalar'dan Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi'ne oradan Espark'a ve tekrar Ulus Anıtı'na yürümelerine izin verdi. 

Genel grev genel direniş çağrısı yaptılar

Yürüyüşe katılanlar arasında sosyalistlerden milliyetçilere, sosyal demokratlardan meslek odaları ve sendikalara kadar geniş bir yelpazede yurttaşlar yer aldı. Katılımcılar, İmamoğlu'nun tutuklanmasına ve "tek adam" yönetiminin baskılarına karşı tepkilerini dile getirdi. Yürüyüş sırasında sık sık "Hak, hukuk, adalet", "birleşe birleşe kazanacağız", "Genel Grev Genel Direniş" ve "Hükümet İstifa" sloganları atıldı. 

Fotoğraf: Evrensel

"Halk Ekrem İmamoğlu dedi!"

Kitle Ulus Anıtı'na geldiğinde konuşan CHP İl Başkanı Yalaz, İmamoğlu'nun 14 milyon 864 kişinin oyunu aldığını duyurdu. Yaklaşık 15 milyon kişinin oyunu alan Ekrem İmamoğlu'nun artık bir halk hareketi olduğunu vurguladı. Halk hareketlerinin durdurulamaz olduğunun altını çizen Yalaz, "Bugün artık halk Recep Tayyip Erdoğan'a yüz çevirmiştir. Artık Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeyi yönetemez. Çünkü halk Ekrem İmamoğlu demiştir. Ekrem İmamoğlu düne kadar CHP'nin adayıydı. Bugün 15 milyon yurttaşın oy kullanması demek bir sonraki Cumhurbaşkanı Ekrem İmamoğlu demektir. 

Her gün yürüyeceğiz. Halkın iradesi şu an cezaevinde tutsak. O özgürlüğüne kavuşuncaya kadar bize durmak yok" dedi. Yalaz, Ekrem İmamoğlu serbest bırakılıncaya kadar her gün saat 19.00'da Ulus Anıtı'nda bir araya gelerek yürüyeceklerini duyurdu. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et