İktidar gazeteleri “boykota” kızdı
İktidar gazeteleri kışkırtıcı yayınlarına devam etti. Gazetelerin ortaklaştığı iki nokta ise; 'ekonominin iyi olduğu' ve ürün boykotlarına yönelik öfkeli tutumları oldu.

Kolaj: Evrensel
Gözde Tüzer
gozdetuzer@gmail.com
İktidar gazeteleri ve yazarları bugünkü manşetlerinde yine kışkırtıcı yayınlarını sürdürdü. Kimi “cami duvarına işediler” dedi, kimi “Vandallık” söylemlerini sürdürdü. Gazetelerin ortaklaştığı konular arasında ekonominin “iyi gittiği” iddiaları vardı. Gazeteler elbette Merkez Bankası rezervlerinin geçen hafta yaklaşık 8 milyar dolar azaldığını görmemeyi tercih etti. Gazetelerin ortaklaştığı diğer konu ise Özgür Özel’in boykot çağrılarına öfkeydi.
Altınok’a göre boykot edilen “milli” markalar
Sabah gazetesi geçtiğimiz günlerde yaptığı iddianameden haberlerine devam etti. Bu kez Reklamcılar Osman Subaşı ve İsmail Yırtıcı’nın ifadelerine yer veren gazete “Rüşvet çarkını 2019’da kurdular” manşetini kullandı. Sabah tutuklanan üniversite öğrencilerini değil Erdoğan’ın “öğrencilerini” gördü ve “Pisliğinizi kapatmak için gençlerimizin arkasına saklanmayın” dedi.
Gazete Özgür Özel’in boykot çağrılarına da hayli öfkeliydi. Melih Altınok’un “İsrail bile buna cesaret edemezdi” başlığındaki yazısını 1. sayfasına çıkaran gazete “İsrail markalarına yapılan boykota katılmayan Özgür Özel, milli markaları boykot ederek kime hizmet ediyor olabilir” ifadelerini kullandı. Altınok’un köşe başlığı ise “Günün Yalanı: Kent Lokantası” başlığını taşıyordu. Altınok Şişli’ye atanan kayyım tarafından kapanan Kent Lokantasına dair yazısında “Olay tam tersiydi. Kent lokantasını kapattığı söylenen kayyum, şubenin atanmadan önce kapandığını, kendisinin açma talimatı verdiğini, dahası yeni kent lokantaları açacağını ifade ediyordu” dedi.
Gazete 1. sayfasında, yazarlarından Yavuz Donat’ın “Vandallık” ifadelerine yer verdi ve “Böyle hak aranmaz. Yıkarak, dökerek, iktidara yürümeye çalışmak çıkmaz sokaktır. Önce rüşvetin hesabını verin” dedi.
Gazete piyasalarda yaşanan dengesizlikleri değil Mehmet Şimşek’in telekonferansını yazdı ve “Piyasalarda son sürat toparlanma” dedi.
Rezervler erise de, ‘Yatırımcıya ekonomiyi anlattı’
Hürriyet Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları görmek yerine “Yeni dönem fotoğrafı” manşetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüşmesini yazdı. Türkiye’nin F-35 programına geri dönme süreci içerisinde olduğunu yazan gazete “SDG’nin Şam ile vardığı anlaşmanın ardından sürecin nasıl şekilleneceği de masadaydı” dedi.
19 Mart’tan bu yana dolar, avro ve borsadaki hareketliliği engellemek için Merkez Bankası’ndan satılan rezervler gazetede yer almadı. Halbuki Merkez Bankası rezervlerinin geçen hafta yaklaşık 8 milyar dolar azaldı. Gazete bunun yerine “Küresel yatırımcıya ekonomiyi anlattı” başlığında Şimşek ile Karahan’ın telekonferans görüşmesini yazdı.
Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi boykota “öfkelenen” yazarlar arasında yer aldı. “Kılıçdaroğlu, olağanüstü kurultayda aday olacak mı?” diye sorduğu köşesinde Selvi bu soruya “Kılıçdaroğlu’nun aday olmama ihtimali daha güçlü gözüküyor” diye cevap verdi. Selvi 28 Şubat’a gönderme yapan yazarlar arasında yer aldı, “Bunlar ya 27 Mayıs’ın tehditlerine ya da 28 Şubat’ın boykotuna sığınıyorlar” dedi.
Yeni Şafak’ın hedefi öğrenciler
Yeni Şafak ise okullarda gençlerin gerçekleştirdiği boykot çağrılarına tepkiliydi ve “Okulda boykot zorbalığı” manşetiyle çıktı. Gazete derslere devam edip eylemlere katılmayan öğrencilere baskı yapıldığını, sınavları iptal etmeyen hocaların ise sosyal medyadan linç edildiğini iddia etti.
Yeni Şafak yazarlarından Yasin Aktay ise “İmamoğlu’nun ardından gerçekten kim ağlıyor?” diye sordu ve şöyle dedi: “Olayın özeti bu aslında ama muhtemelen uzun süre İmamoğlu’nun Erdoğan’ın en güçlü rakibi olarak bertaraf edildiği masalını duymaya devam edeceğiz.”
Türkiye ‘28 Şubat benzetmesi’ yaptı
Türkiye gazetesi ise “28 Şubat” hatırlatması yaptı. “Yolsuzluğu örtmen için nefret dalgası yayıyorlar. CHP’de 28 Şubat hortladı” manşetini kullanan gazete boykot çağrılarına “tepkiliydi”. Gazete “Büyük yolsuzluk ve terör soruşturmasını haberleştiren medyayı ve bağlı şirketleri tehdit ettiler” ifadelerini kullandı ve “yerli ve milli şirketlere yönelik boykot kampanyası başlatıldı” dedi. Gazete ayrıca “Vandallar Türk halkının kutsallarına saldırıyor” iddiasında bulundu.
Türkiye gazetesi yazarlarından pek çok kişiyi ve kurumu hedef göstermesiyle bilinen Cem Küçük ise “AK Partili yetkili isimler nerelerdesiniz?” başlıklı yazısında bu kez “Biraz daha hızlı olmanız gerektiğini düşünüyorum. Muhalifler en küçük bir detay yakalasa tam güç saldırıyorlar. Ama aynısını AK Parti yapmıyor. Benim bildiğim ‘konuşmayın’ diye bir yasak yok. Bu kadar sessizlik gerçekten anlaşılmaz” dedi.
Akşam halkı aşağıladı: ‘Alçaklar’, ‘Reziller’, ‘İşediler’
Akşam ise halkın ve düşmanlığa tahrik edebilecek haberlerine devam ederek “Saraçhane alçakları” başlığında Erdoğan’a küfür edilmesini manşetine taşıdı. Gazete kışkırtıcı haberlerine devam etti ve “Namazla alay etti, gazı yedi”, “Cami duvarına işediler”, “55 rezil gözaltına alındı” başlıklarını kullandı.
Evrensel'i Takip Et