Avrupa Silivri'de Ekrem İmamoğlu'yla görüşmek istiyor
Avrupa Konseyi, Türkiye’ye acil heyet göndermeye hazırlanıyor. AYBYK ise bu hafta bir bildiri yayımlayacak. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) toplantısı ise ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel
Avrupalı yerel yöneticiler Ekrem İmamoğlu ile görüşmek istiyor. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK), Türkiye'de belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin olarak bu hafta Strasbourg'da bir bildiri yayımlayacak.
Türkiye raportörleri David Eray (İsviçre) ve Bryony Rudkin (Birleşik Krallık) tarafından kaleme alınan taslak bildiride, AYBYK'nin "en kısa sürede" Türkiye'ye bir inceleme misyonu göndereceği ve aralarında Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu tutuklu belediye başkanları ile yüz yüze görüşme talep edeceği belirtiliyor.
DW Türkçe'nin aktardığına göre taslak metinde; Türk makamlarından, "Siyasi çoğulculuğu kısıtlayan, insan haklarını ihlal eden, demokrasinin temellerini zayıflatan ve Türkiye'deki yerel yönetimlere zarar veren toplantı ve ifade özgürlüğüne yönelik aşırı geniş sınırlamaları kaldırmaları" ve "özellikle seçim bağlamında, terör suçları veya hakaret suçlarına ilişkin geniş yorum ve uygulamalara dayanarak muhalefet partilerinden seçilmiş temsilcilerin yargılanmasına ve tutuklanmasına son vermeleri" isteniyor.
Metinde; "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları doğrultusunda, İmamoğlu da dâhil olmak üzere, hâlihazırda tutuklu olan yerel vekillerin serbest bırakmaları, savunma haklarının güvence altına alınması ve makul bir şüpheyi destekleyen açık kanıtlar bulunmadığında tutukluluğun yaygın kullanımından kaçınılması" talep ediliyor.
Türkiye makamlarıyla, "özellikle denetim sonrası süreçte (post-monitoring) yol haritası çerçevesinde ve AYBYK yönetimi ve raportörlerinin Türkiye'deki yerel demokrasi durumunu ele alacağı bir ziyaret düzenlenmesi kapsamında, yapıcı siyasi diyaloğun sürdürülmek istendiği " beliritiliyor.
AYBYK bildiriyi oylamaya sunacak
Avrupa'da yerel yönetimlerin referans belgesi niteliğindeki Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı hazırlayan kuruluş AYBYK Başkanlık Divanı tarafından kabul edilen taslak bildiri, 27 Mart Perşembe günü Strasbourg'da düzenlenecek genel kurul oturumunda nihai oylamaya sunulacak. AYBYK Başkanı Marc Cools, 23 Mart Pazar günü yaptığı yazılı açıklamayla Ekrem İmamoğlu hakkındaki tutuklama kararını kınamış ve "derhal serbest bırakılması" çağrısında bulunmuştu.
Avrupa Birliği – Türkiye toplantısı ertelendi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.
14-15 Nisan'da TBMM'de yapılması öngörülen Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) 82'nci toplantısının, ‘Türkiye'deki güncel olaylar nedeniyle’ ertelendiği bildirildi.
Avrupa Parlamentosu'nun AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Delegasyonu Başkanlık Divanı, “mevcut koşulların toplantının yapılmasına elverişli olmadığı” sonucuna vararak oybirliğiyle toplantıyı erteleme kararı aldı.
AB-Türkiye KPK Delegasyonu Eş Başkanı Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emmanouil Kefaloggianni, başkan yardımcıları Mélissa Camara ve Joanna Sceuring-Wielgus tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye'deki son gelişmeler ışığında, Avrupa Parlamentosu'nun AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Delegasyonu Bürosu, mevcut koşulların AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nun 82. toplantısının şu anda yapılmasına elverişli olmadığı sonucuna varmış ve oybirliğiyle toplantının ertelenmesine karar vermiştir.”
Kallas: Soru işaretleri doğuruyor
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise 25 Mart’ta yaptığı açıklamada, İmamoğlu ile ilgili son gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada "İBB Başkanı İmamoğlu'nun tutuklanması ve bu yılın başından bu yana seçilmiş yetkililer, siyasî aktivistler, sivil toplum ve iş dünyası temsilcileri, gazeteciler ve diğer kişilere yönelik tutuklama ve suçlamalar, Türkiye'nin köklü demokrasi geleneğine bağlılığına ilişkin soru işaretleri doğurmaktadır” denildi.
Almanya Dışişleri: Siyasi rakiplerin yeri hapishane değildir.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da 25 Mart akşam saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu’nun tutuklanmasının Türkiye’nin AB üyeliği yolundaki taahhüdünü boşa düşürdüğünü söyledi. Baerbock, “Türkiye’nin AB üyeliği hedefini sürdürme taahhüdü, İmamoğlu ve diğerlerine karşı atılan adımlar ışığında giderek daha da boşa düşüyor. Siyasi rakiplerin yeri hapishane ya da mahkeme değildir. Geleceğini AB’de gören bir ülke hukukun üstünlüğünü savunmalıdır” ifadelerini kullandı. Baerbock ayrıca “Çalkantılı jeopolitik zamanlarda işbirliğimiz, Türk halkının son 100 yılda inşa ettiği güçlü bir sivil topluma sahip, demokratik ve hukuk temelli bir Türkiye’yi gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.
İnsan Hakları Komiseri'nden medya özgürlüğü vurgusu
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O'Flaherty de İmamoğlu'nun gözaltına alınıp tutuklanması sonrası gerçekleşen protesto eylemlerinde polisin "orantısız güç kullanımını kaygı ile gözlemlediğini" belirten bir bildiri yayımladı. Türk makamlarını, barışçıl toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğüne saygı gösterme konusundaki insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum" dedi.
O'Flaherty'in açıklamasında, “Son günlerdeki protestolar bağlamında polisin orantısız güç kullanımı ve bilgi alma ve yayma hakkına yönelik yaygın kısıtlamalara ilişkin raporları endişeyle takip ediyorum. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlık Divanı bu gözaltı ve tutukluluk kararlarını kınadı. Türk makamlarını, barışçıl toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğüne saygı gösterme konusundaki insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum” ifadeleri yer aldı.
AKPM'de Türkiye oturumu girişimi
Avrupa Konseyi organı olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) de Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını acil gündem maddesi olarak görüşmeye hazırlanıyor. AKPM'deki kimi siyasi gruplar, konunun 7-11 Nisan arası Strasbourg'da gerçekleşecek olağan genel kurul toplantılarında ele alınması için girişim başlattı. Başkanlık Divanı'nın bu girişime olumlu yanıt vermesi halinde AKPM 10 Nisan Perşembe günü "İstanbul Belediye Başkanı'nın Tutuklanması ve Türkiye'de Demokrasi ve İnsan Haklarının Durumu" başlıklı bir genel kurul oturumu düzenleyecek. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et