TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme süreci tıkandı: İşçiye sefalet dayatanlar daha kararlı tepki görecek
Koç Holdingin toplu sözleşme sürecindeki TÜPRAŞ işçilerine teklif ettiği son zam oranı yüzde 21 oldu. Petrol-İş, “İşçinin emeğini hiçe sayanlar bayramdan sonra daha kararlı bir tepki görecektir” dedi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Eren Saran
erensaran07@gmail.com
İzmir — Petrol-İş’in örgütlü olduğu 3 bin 500 işçinin çalıştığı TÜPRAŞ’taki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde işçilere yüzde 15.75 oranında zam dayatan Koç Holding yönetimi, Petrol-İş’le yaptığı görüşmede zam teklifini önce yüzde 20, son olarak yüzde 21 olarak revize etti.
Masaya yüzde 85 zam talebiyle oturan, bir önceki görüşmede talebini yüzde 80’e çeken Petrol-İş, bu dayatma karşısında, “TÜPRAŞ işçisinin hak ettiği ücret bu değil” diyerek masadan ayrıldı. İşçiler ise Koç’un dayatması karşısında çalışma ekipmanlarının fotoğrafını çekerek “Hak ettiğimiz ücreti alana kadar mücadele” paylaşımları yaptı.
Dört rafineride açıklama yapıldı
Dün Batman, Kırıkkale, İzmit ve İzmir rafinerilerinde sabah vardiyalarında yapılan açıklamalarla bu dayatmaya tepki gösterildi.
Aliağa’da bulunan Tüpraş İzmir Rafinerisinde sabah vardiyasında çalışan işçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Gökhan Karataş, “Bayram öncesi yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, işveren tarafından tarafımıza sunulan ücret teklifi; emeği, alın terini ve insanca yaşam hakkını yok sayan, son derece yetersiz ve kabul edilemez bir teklif olmuştur” dedi.
"Bu teklif müzakere edilebilir değil"
Dayatılan oranın sadece rakam düşüklüğü ile açıklanamayacağını söyleyen Karataş, “Toplu iş sözleşmesi sürecinde temel talebimiz, geçtiğimiz yıllarda enflasyon karşısında yaşadığımız kayıpları bir nebze olsun gidermektir. Makul ve haklı tavrımız karşısında işveren tarafında yapıcı bir diyalog yaklaşımı görmemekteyiz. Bize sunulan teklifin düzeyi müzakere edilebilir bir seviyede asla değildir” diye konuştu.
"Dört şube birlikte hareket edeceğiz"
Patron tarafından sunulan bu teklifin ne hayat pahalılığını ne geçim zorluklarını ne de emekçinin onurunu gözettiğini belirten Karataş şöyle devam etti: “Bayram öncesi emeğin karşılığını vermekten imtina edenler, bayram sonrası masada daha kararlı ve güçlü bir sendikayla karşı karşıya kalacaktır. Tüm üyelerimiz ve kamuoyu bilmelidir ki, emeği ve emekçileri yok sayan hiçbir dayatmayı kabul etmeyeceğiz. Adil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebimizden asla geri adım atmayacağız. Mücadelemiz dün olduğu gibi bugün de yarın da kararlılıkla sürecektir” dedi.
Evrensel’e konuşan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan da “Verilen teklif kabul edilebilir değil. Tüpraş işçisi hak ettiği ücreti alana kadar dört şube birlikte hareket edeceğiz. Sendika genel merkezimiz de bu konuda bizimle aynı görüşte” dedi.
Tüpraş işçileri: Kararlı ve etkili adımlar atılmalı
Koç’un dayatmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, “Hükümet de işveren de emekçinin iyi ücret almasını istemiyor. Mehmet Şimşek’in açıkladığı program ortada. Çok harcamak enflasyonu artırıyor yalanıyla iyi ücret almamızı engellemek istiyorlar. Şirketler de buna göre karşımıza geliyor” dedi.
Önlemlerin yetersiz olması nedeniyle İzmit ve İzmir’deki rafinerilerde yaşanan patlamaları hatırlatan işçiler, “İşletmelerde facianın eşiğinden dönüldü, bu mu işçiye reva görülen ücret. Adeta canlı bombanın üzerinde çalışıyoruz, çoluğumuzun çocuğumuzun rızkından çalıyorlar” diye konuştu.
Sendikalarıyla beraber dört rafineride eylem kararı alınmasının şart olduğunu belirten işçiler, kararlı adımlar atılması gerektiğini ve mücadele etmeye hazır olduklarını söyledi. Göstermelik eylemlerin sonuç almayacağını söyleyen işçiler, “2019 sürecini hepimiz hatırlıyoruz. İstediğimiz sonuçları almak için üretimden gelen gücümüzü kullanmamız lazım. Sendikamız buna göre karar alsın, TÜPRAŞ işçisi için sabır taşı çatladı” ifadelerini kullandı.
Evrensel'i Takip Et