27 Mart 2025 11:40

Fransa’da sendikalardan 3 Nisan’da ulusal çapta grev çağrısı 

Fransa’da savaş hazırlıkları için kamudan kesintiler yapılması planı ve emeklilik reformuna yönelik tartışmalar nedeniyle sendikalar 3 Nisan’da grev kararı aldı. 

Fransa’da sendikalardan 3 Nisan’da ulusal çapta grev çağrısı 

Fotoğraf: Kıvanç Demir/Evrensel

Kıvanç Demir 
 


Strasbourg- Fransa’nın en büyük sendikal konfederasyonu olan Genel İş Konfederasyonu (CGT) ile UNSA ve FSU et Solidaires sendikaları, kemer sıkma önlemleriyle karşı karşıya kalan kamu emekçilerinin hakları için 3 Nisan’da ulusal çapta eylem ve grev çağrısı yaptı. Greve özel sektör çalışanlarının katılması çağrısı da yapıldı. 

Geçtiğimiz aylarda Başbakan François Bayrou, emeklilik reformu üzerine işveren örgütleri ve işçi sendikalarıyla bazı toplantılar gerçekleştirmiş, gelinen aşamada Bayrou’nun 64 yaş olan emeklilik yaşından taviz vermek istemediği ortaya çıkmıştı. 

CGT, bu toplantıların devamına katılmayacağını kamuoyuna duyurdu. Yaptığı bir basın açıklamasıyla hükümeti sert eleştiren sendika, emeklilik yaşının 62’ye indirilmesi, ücretlerin ve kamu hizmetinin iyileştirilmesi talepleriyle yeni bir mücadele süreci başladığını söyleyerek işçi ve emekçilerin grev ve eylemlerinin hükümetin bu kemer sıkma politikalarına karşı, tek güç olacağını vurguladı. 

Savaşa değil emekçilere bütçe 

Sendikalar, halkın çoğunluğunun ve çok sayıda milletvekilinin emeklilik reformunun iptal edilmesini talep etmesine rağmen Başbakan Bayrou’nun “64 yaştan geri dönmeyeceğini” söylemesinin kendi taahhütlerine ihanet olduğuna dikkat çekiyor. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Macron Ukrayna savaşı nedeniyle “savaş ekonomisi”ne geçmekten ve bu nedenle kemer sıkmaktan bahsetmişti. Fransa’nın 2025 yılı bütçesi, savunma bütçesinin 50.5 milyar avroya çıkarılması için 3.3 milyar avro daha tahsis edilmesini ve ardından gelen yıllarda 100 milyar avroya çıkarılmasını öngörüyor. 

Sendikalar ise “Savaş bahanesiyle bizi daha çok çalıştırmak istiyorlar ve okullar, hastaneler, üniversiteler, kültür alanı, yerel yönetimler ve mahkemelerde daha fazla kesinti yapmayı planlıyorlar” diye tepki gösterdi. 

Barışı ve halklar arasında iş birliğini, sosyal ve çevresel adaleti savunmaya çağrı yapan sendikalar, “Şimdi bu mücadeleler her zamankinden daha fazla birbiriyle bağlantılı” diye de vurguladı. 

Sağlık hizmetleri, ulaşım, barınma, eğitim ve öğretim, araştırma, kültür, bilgi, spor, çevre ve gericilikle mücadele için 3 Nisan’da harekete geçilmesinin önemli olduğuna değinildi. 

‘Emeklilik fonunun yeterli parası var’ 

CGT basta olmak üzere birçok işçi sendikasının sert eleştirilerinden birisi de 2024 yılında orta ve büyük ölçekteki özel şirketlere kamu bütçesinden verilen 200 milyar avroluk geri dönüşümsüz ve denetimsiz destek paketleri oldu. 

Hatırlatmak gerekirse, Macron hükümetlerinin tartışmaya açtığı emeklilik fonunun her yıl yüzde 2-3 oranında açık verdiği bahanesi halkı ikna etmiyor. Milyonlarca emekçi emeklilik yaşını yükselten reforma karşı sokaklara inmişti ve halkın yüzde 80’nin bu reforma karşı olduğu biliniyor. Buna rağmen, dönemin Başbakanı Elisabeth Borne’nun, antidemokratik bir şekilde meclisi baypas ederek kararnameyle reformu hayata geçirmiş ve bu tepkilere yol açmıştı. 

Kısacası bir yandan kamu hazinesinin patronlara peşkeş çekerek, diğer yandan ise küçük bir bütçe açığı meselesinin büyüterek emekçiler daha fazla çalışmaya ve mezarda emekliliğe zorlanıyor. Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (INSEE) bir raporuna göre, Fransa’da özel sektörde çalışan her 3 işçiden birisi 65 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. 

CGT de emeklilik fonunun yıllık yüzde 2-3’luk bir açık vermesine dair de çözüm önerisi olduğunu kamuoyuna açıklamış ve defalarca Macron hükümetlerine iletmişti. Bunların arasında temettülere vergi uygulanarak 10 milyar avro gelir elde edilmesi, işverenlerin sosyal güvenlik primleri ve kayıt dışı çalışma konusundaki sahtekarlıklarıyla mücadele edilmesi sonucu kazanılacak 6-8 milyar avro, prim ve teşvik ikramiyelerinin patronlara vergilendirilmesiyle gelecek 4 milyar avro, işveren katkı paylarında yüzde 1 artışla sağlanabilecek 5-6 milyar avro gibi çok sayıda öneri bulunuyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Maske düştü

Maske düştü

Sakalı maske sanılan genç tutuklanmak istendi; gerçek anlaşılınca salınmak yerine ‘polisi itelemekten’ tutuklandı. Ceza alsalar dahi yatarı olmayan ‘gösteri yasasına muhalefet’ten yargılanan yüzlerce kişi ‘terörle’ ilişkilendirilerek cezaevine konuldu. Somut delil bulunmadığı için İmamoğlu davasında 8 kişiyi serbest bırakan hakim sürgün edildi. İlle de ceza isteyen bir ‘yargı mekaniği’ deşifre oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et