27 Mart 2025 15:10

BBC muhabiri Mark Lowen sınır dışı edildi

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması üzerine başlayan eylemleri takip etmek üzere Türkiye'de bulunan BBC Muhabiri Mark Lowen, gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi.

BBC muhabiri Mark Lowen sınır dışı edildi

Görsel: Mark Lowen'ın hazırladığı videodan alınmıştır

BBC muhabiri Mark Lowen'ın 26 Mart Çarşamba günü İstanbul'da gözaltına alınmasının ardından Türkiye'den sınır dışı edildi.

Birkaç gündür; Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlayan ve devam eden protestolarla ilgili haber yapmak üzere Türkiye'de bulunan Lowen 26 Mart Çarşamba günü kaldığı otelden alınarak 17 saat gözaltında tutuldu.

BBC yaptığı açıklamada, “Bu sabah (27 Mart) Türk yetkililer, BBC Haber muhabiri Mark Lowen'ı İstanbul'dan sınır dışı etti. Lowen'ı bir önceki gün kaldığı otelden alarak 17 saat gözaltında tuttular” dedi. Açıklamada, perşembe sabahı kendisine “kamu düzenine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle sınır dışı edileceğine dair yazılı bir bildirimde bulunulduğu belirtildi.

‘Basın özgürlüğü demokrasinin temelidir’

Mark Lowen ise “Daha önce beş yıl yaşadığım ve çok sevdiğim ülkeden gözaltına alınmak ve sınır dışı edilmek son derece üzücü oldu. Basın özgürlüğü ve tarafsız habercilik her demokrasinin temelidir” ifadelerini kullandı.

BBC Haber Müdürü Deborah Turness ise, "Bu son derece rahatsız edici bir olay ve Türk yetkililere başvuruda bulunacağız” diyerek “Mark, Türkiye hakkında derin bilgiye sahip çok deneyimli bir muhabirdir ve hiçbir gazeteci sadece işini yaptığı için bu tür bir muameleyle karşılaşmamalıdır. Türkiye'deki olaylar hakkında tarafsız ve adil bir şekilde haber yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

‘Erdoğan’ın başlıca siyasi rakibi’

BBC’nin hazırladığı haberde AFP foto muhabiri ve Türk muhabirlerin de dahil olduğu gazetecilerin tutuklandığı ve serbest bırakıldığı hatırlatıldı.

BBC haberinde “Yolsuzluk suçlamalarını reddettiği için cezaevinde tutulan İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlıca siyasi rakibi olarak görülüyor. Partisi tarafından 2028 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi” dedi.

Haberde Türkiye genelinde binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinde şu ana kadar 1.400'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtilerek “Göstericiler İmamoğlu'nun tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğunu söylüyor ancak Adalet Bakanlığı yargı bağımsızlığında ısrar ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gösterileri ‘şeytanca’ olarak niteledi ve muhalefeti ‘huzuru bozmakla’ suçladı” ifadeleri yer aldı. (Medya Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Başarmak mümkün

Başarmak mümkün

Alana çıkan milyonlar, ‘Diktayı piyasalar götürür’ liberal kadercilik yanılgısına teslim olmuyor. Elinde piyasa etkilerini kontrol etmeyi sağlayacak araçları olan ve günlerdir kullanılan o araçlar ile ülke halkı, soyan iktidar karşısında kaderini eline alıyor. İktidarın askerileşmiş birikim modelinin devamı için uyguladığı şiddeti de ortaya koyduğu anayasa oyununu da bozacak olan araçlar alandan neşet ediyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et