Demokratik hak ve özgürlükler indeksinde gerileme, savaş sanayi atılımı indeksinde yükselme
Yargı bağımsızlığı, demokratik hak ve özgürlükler, yolsuzluk , insan hakları vb. uluslararası endekslerin pek çoğunda alt sıralara gerileyen Türkiye “Savaş sanayi atılımı” indeksinde 2 sıra yükseldi.

Fotoğraf: DHA
Yargı bağımsızlığı, demokratik hak ve özgürlükler, yolsuzluk ve rüşvet, küresel suç organizasyonları, insan hakları vb. uluslararası endekslerin pek çoğunda alt sıralara gerileyen, küresel enflasyon ve gıda fiyatları endeksinde ise ilk sıralarda yer alan Türkiye, son dönemde savaş sanayisi yatırımları sonucu 2024 Küresel İnovasyon Endeksi’nde 2 sıra birden yükselerek 133 ülke arasında 37’nciliğe çıktı.
Türkiye ‘üst-orta gelir’ grubunda Çin ve Malezya’nın ardından üçüncü
ANKA'nın haberine göre, Birleşmiş Milletlerin 1967’den bu yana faaliyetlerini sürdüren Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) Küresel Yenilik İzleme Raporu ve Küresel İnovasyon Endeksi (Global Innovation Index-GII) 2024 sonuçlarında 2023’te 39’uncu olan Türkiye, 2024 endeksinde 37’nciliğe yükselirken ‘üst-orta gelir’ grubundaki ülkeler arasında ise Çin ve Malezya’nın ardından üçüncülüğe yerleşti.
Raporda dünyadaki ilk 40 ülke arasında 2024’te en yüksek performans sergileyen ülkelerin Türkiye, Malezya, Bulgaristan ve Hindistan olduğu vurgulandı. Coğrafi tasnifte ise Kuzey Afrika-Batı Asya ülkeleri arasında yer verilen Türkiye, bölgesel sıralamada İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından yine üçüncü.
Türkiye’nin en zayıf olduğu alanlar iş ve yatırım ortamı ile milli gelirden eğitime ayrılan pay
Nitelikli-eğitimli insan gücü (beşeri sermaye) ve araştırma sıralamasında 40’ıncı sıradaki Türkiye’nin en dibe vurduğu kriter eğitim harcamalarının milli gelire (GSYH) oranında görülüyor. Bu alanda milli gelirden eğitime ayrılan yüzde 2,6’lık payla 133 ülke arasında 111’inci sırada. Pazar geliştirmede 43 puanla 37’nci olan Türkiye, bilgi ve teknoloji çıktılarında 28,6 puanla 43’üncü konumda.
Savaş sanayiine yapılan yatırımlar yükselişe sebep oldu
Demokrasi, özgürlükler, adalet, hukukun üstünlüğü vb. alanlarda, kadın ve çocuk hakları, iş cinayetleri, kadın cinayetleri, organize suçlarda artış, yolsuzlukla mücadele vb. küresel endekslerde sürekli gerileyen Türkiye’nin teknolojik yenilikçilik ve inovasyon konusunda ilerleme sağlamasının gerisinde özellikle son dönemde savaş sanayine yapılan yatırımlar yatıyor.
Savaş sanayisi üretimde ve ihracatta payını artırdı
Kamunun Türk Havacılık ve Uzay Endüstrisi (TAI), Aselsan, Havelsan, Roketsan, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Aspilsan, TÜBİTAK-SAGE, TÜBİTAK-BİLGEM vb. kuruluşları, özel sektörde Bayraktar, Nurol FNSS, Koç Sistem, Tosyalı, Otokar, Katmerciler, Kaletron, Sarsılmaz, Tapasan, Milsoft, gibi gruplarla yüzlerce yan sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği savaş sanayii üretim ve ihracatta payını artırıyor. Savaş sanayii şirketlerinin yer aldığı ‘Defence News Top 100’ listesine giren Türk şirketlerinin sayısı her yıl artarak 2024’te 5’ten 7’ye yükseldi. 2024 yılında 7,1 milyar dolar olan savaş sanayii ihracatının bu yıl en az 11-15 milyar dolar arasında olması, hatta bu hedefin de aşılması öngörülüyor. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et