31 Mart 2025 20:11

Yeni Zelanda Hükümeti Maori kabilesinden resmen özür diledi

Yeni Zelanda, Waitangi Antlaşması'nın ihlallerinden kaynaklanan mağduriyetler nedeniyle Maori kabilesinden resmen özür dileyerek, 20,4 milyon Yeni Zelanda doları değerinde tazminat ödemeyi kabul etti.

Yeni Zelanda Hükümeti Maori kabilesinden resmen özür diledi

Yeni Zelanda hükümeti, Waitangi Antlaşması'nın ihlallerinden kaynaklanan mağduriyetler nedeniyle Maori kabilesinden resmen özür dileyerek, 20,4 milyon Yeni Zelanda doları değerinde (11,6 milyon Amerikan doları) tazminat ödemeyi kabul etti.

Radio New Zealand'ın haberine göre, ülkenin yerli halkı Maoriler ile Wellington yönetimi arasında konuya ilişkin 8 yıldır devam eden müzakerelerin ardından, antlaşma ihlallerine yönelik tazminat konusunda uzlaşma sağlanarak bir anlaşmaya imza atıldı.

Hükümet, "Ngati Haua" adlı Maori kabilesinden resmen özür dilerken, 20,4 milyon dolarlık maddi tazminat ödemeyi de kabul etti.

Antlaşma Müzakereleri Bakanı Paul Goldsmith, imza törenindeki konuşmasında, antlaşmanın ihlallerinin kabileye ciddi zararlar verdiğini belirterek üzüntüsünü dile getirdi.

Goldsmith, "Devlet, antlaşmanın vaatlerini yerine getirmediği, bunun yerine kabileye anlaşmazlık, ölüm ve bölünme getirdiği için büyük pişmanlık duymaktadır." ifadesini kullandı.

Anlaşma kapsamında, İngiliz Kraliyeti ile Maori yerlileri arasında 1840'ta imzalanan Waitangi Antlaşması'ndaki taahhütlerin yerine getirilmemesi sonucu yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini amaçlanıyor.

Tazminat paketinde kültürel açıdan önemli 64 bölgenin yerli halka iadesi ve 6 milyon dolarlık kültürel canlandırma fonu da yer alıyor.

Yeni Zelanda'nın kuruluş belgesi olarak da kabul edilen Waitangi Antlaşması, 6 Şubat 1840'ta İngiliz Kraliyeti ile Maori yerlilerinin liderleri arasında imzalanmıştı. Antlaşma neticesinde dönemin hükümeti ve Maoriler arasında resmi ilişki başlamıştı. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Boykota karşı ‘pilli’ irade
Vergi ödemiyorlar, teşviklerle Hazineyi yağmalıyorlar, boykota gelince ‘yerli milli’ oluyorlar

Boykota karşı ‘pilli’ irade

Ekonomik ve siyasal baskılara ve yüzlerce gencin tutuklanmasına karşı ortaya çıkan boykot eğilimini, ‘yerli milli ekonomiye sabotaj’ söylemiyle tehdit eden korodaki sermaye temsilcilerinin şirketleri ya hiç vergi ödemiyor ya da olağanüstü indirimlerden yararlanıyor. Üstelik kamu kaynaklarını yüksek teşvikler ve başka imtiyazlarla sömürüyorlar. Hazineyi kendi ‘pilleri’ gibi kullanıyorlar.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
3 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et