Suriye'de Captagon ticareti sürüyor: Rotanın Türkiye'ye sıçradığı iddia ediliyor
Suriye merkezli Captagon isimli uyuşturucunun HTŞ'nin yönetimi ele geçirmesi sonrası da devam ettiği, kaçakçılık rotasının Türkiye gibi başka ülkelere sıçradığı belirtildi.

Fotoğraf: ABD Ordusu
Suriye merkezli uyuşturucu ticareti, Esad'ın düşürülmesi ve ABD destekli cihatçı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) yönetimi ele geçirmesi sonrası da devam ettiği, Captagon kaçakçılığı rotasının Türkiye, Irak, Almanya, Mısır ve Kuveyt'e sıçradığı belirtiliyor.
DW Türkçe'den Cathrin Schaer'in haberine göre Irak güvenlik güçleri, geçen hafta yasadışı uyuşturucu ticaretine en büyük operasyonlarından birini gerçekleştirdi. Türkiye'den Irak'a bir tırın içinde gizlenerek sokulan ve kaynağının Suriye olduğu tahmin edilen bir tondan fazla Captagon adlı yasadışı uyuşturucu madde ele geçirdi. Yüksek derecede bağımlılık etkisi yaratan amfetamin benzeri Captagon, zengin Körfez ülkelerinde popüler bir uyuşturucu. Bu uyuşturucunun başlıca üretim yeri ise Suriye.
Aralık'ta cihatçı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) iktidarı ele geçirdiğinde Captagon üretimi ve kaçakçılığını sona erdirmeyi vadetmişti. HTŞ Lideri Colani (Ahmed Şara) Ocak ayında Ürdün ile Captagon ticaretine son vermeyi taahhüt eden bir de anlaşma imzalamıştı. Ancak geçen hafta Irak'ta yüklü miktardaki Captagon'un ele geçirilmesi HTŞ'nin uyuşturucu ticaretini önleyip önleyemediğini tartışmaya açtı.
Washington merkezli New Lines Enstitüsünün tespitlerine göre Esad rejimi, 2024 yılında devrilmeden kısa süre önce Captagon kaçakçılığı yapan şebekeler üzerindeki baskıyı artırdı. Uzmanlar, Esad yönetiminin diğer Arap ülkelerinden gelen baskı sebebiyle böyle bir adım attığını tahmin ediyor. Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkeler Captagon'u sadece vatandaşları için bir tehdit olarak değil aynı zamanda bir güvenlik riski olarak da görmeleri sebebiyle Şam'ı uyuşturucu kaçakçılığını engellemesi için uzun süre ikna etmeye çalıştı.
Üretim başka ülkelere sıçradı
New Lines Enstitüsü Suç ve Çatışma Birimi yöneticisi Caroline Rose, geçen hafta Carnegie Ortadoğu Merkezi tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı sunumda, Captagon kaçakçılığının Irak, Türkiye, Almanya, Mısır ve Kuveyt'e sıçradığını söyledi. Rose'ye göre Captagon ticareti geniş bir bölgeye yayıldı. Carnegie Ortadoğu Merkezi Direktör Yardımcısı Mohanad Hage Ali da Mart ayı başında hazırlanan bir raporda yakın zamanda el konulan sevkiyatların bir kısmının Esad döneminden kalma stoklar olmasına karşın Captagon'un Suriye'de üretilmeye devam ettiği bilgisini verdi.
Türkyie destekli SMO Hage Ali, raporda "hükümet, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusuna (SMO) bağlı cihatçı çetelerle Türkiye istikametine Captagon kaçakçılığı rotasında işbirliği yaptığı" iddiasında bulundu. Hage Ali, Captagon'un Suriye'nin güneyinde yerel toplulukların önde gelen üyelerinin de ticarete dahil olduğu Suvayda bölgesi gibi yerlerde üretiminin devam ettiğini öne sürdü.
Rose, Suriye'nin Esad döneminde olduğu gibi yeniden bir "narkotik devlet" haline geleceğine inanmıyor. Ancak "çetelerin, yerel yönetimleri, sınır kontrol noktalarındaki denetimleri kendi lehlerine düzenleme konusunda geçiş hükümetine etki etmeleri olası" diyor. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et