2 Nisan 2025 04:29

Şişli Belediyesi işçilerinde kayyım sessizliği: ‘Su durulsun sürgünler başlayacak’

Şişli Belediyesinde kayyım bayramlaşma fotoğrafları çekiyor ancak işçilerin tedirginliği sürüyor: “Sular durulunca işten atmalar ve sürgünler başlayacak.”

Şişli Belediyesi işçilerinde kayyım sessizliği: ‘Su durulsun sürgünler başlayacak’

Fotoğraf: Şişli Belediyesi

Murat Uysal
[email protected]


İstanbul — Kayyım atanan Şişli Belediyesinde işçilerin işten atılma, sürgün edilme tedirginliği sürüyor. Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında tutuklanan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın yerine kayyım olarak atanan Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen’in henüz işçilere yönelik bir hamlesinin olmadığını anlatan işçilerin bir bölümü, “Alacaklarımızın bir kısmını da yatırdı, kayyımın bize zararı dokunmaz” derken öbür bölümü, “Suyun durulmasını bekliyor, ortalık sakinleşsin sürgünler de işten atmalar da başlayacak” diyor. İkinci durumda ellerinin kollarının bağlı olduğunu söyleyen işçiler sendikacıların da sürece dair işçilere bilgi vermemesinden yakınıyor.

Şişli Belediyesinde çalışan bir işçi, her ikisinin de kendisi için patron olduğunu, çalışma koşullarında büyük değişiklik olmayacağını anlatarak, “Şişli Belediyesinde hep içeride işçi alacağı vardır. Bu adam da geldi, alacakların tümünü değil ama bir kısmını ödedi. Belli işçiye iyi görünmeye çalışıyor ama ben parama bakarım. Sonuçta o da patron bu da patron. O da yeri geldiğinde gözümüzü boyuyordu bu da şimdi öyle yapıyor” diyor.

"Kahramanlığın lüzumu yok"

İşten atılma ihtimaline ilişkin ise, “İşten atılma riski her zaman var, orada burada görünmezsen aykırı bir şey yapmazsan niye işten atılasın ki? Kahramanlığın lüzumu yok, binlerce insan sokağa çıktı kayyımın gelmesini engelleyebildiler mi? Yok, ben burada bir tane işçiyim, benim sosyal medyadan yapacağım paylaşımla mı değişecek? Yapmam.” diye konuşuyor.

"Sendikacılardan çıt çıkmıyor"

Bir başka Şişli Belediyesi işçisine arkadaşının söylediklerini anlattığımızda karşısında duruyor. “Bunlar iyi günlerimiz” diyen işçi, “AKP’nin yönettiği belediyeleri görüyoruz, işçiler neredeyse asgari ücret seviyesinde ücret alıyor. Sendika desen hak getire doğrudan kendilerine bağlı Hizmet-İş var. Biz en azından burada sendikamıza hesap sorabiliyoruz. Ücretlerimiz yatırılmadığında tepkimizi koyabiliyoruz. Bu saatten sonra iş bırakmayı, tepki göstermeyi hak aramayı unutsunlar. Kayyım bayramın ilk günü gidip işçilerle bayramlaşmış, arayı iyi tutmaya çalışıyor ki şimdiden bir tepki örgütlemeyelim. Sağ olsun hem işçi arkadaşlarımız buna kanıyor hem de sendikacılardan çıt ses çıkmıyor. Suyun durulmasını, ortalığın sakinleşmesini bekliyor, sonrasında sürgünler de işten atmalar da başlayacak” diyor.

"Bakmam gereken iki çocuğum var"

Kayyım atandıktan sonra hiçbir eyleme katılmadığını anlatan bir başka işçi şunları söylüyor: “Kimse kusura bakmasın benim bakmam gereken iki çocuğum var. Biri bir fotoğraf çeker, başka biri görür gider söyler. Ekmeğimden olamam. Ha örgütlü olsak sendikalar birleşse hep beraber bir şey yapıyoruz deseler ona varım ama zaten tek başıma Saraçhane’ye gidiyordum orada ha olmuşum ha olmamışım.”

Nasıl olacak?

Şişli Belediyesinde kimi işçilerin tedirginliği sürerken kimileri ise ‘kayyım da bir patron’ diyerek kendileri için çok bir şey değişmeyeceğini söylüyor. Ancak iki söylemin de peşine ‘Nasıl olacak?​’ sorusu geliyor. İşten atılma, sürgün edilme tedirginliği nasıl aşılacak? Kayyımdan önce de var olan kötü koşulların sürüp gideceği düşüncesi ve bu koşullar nasıl değişecek?

İki kesimden işçiler de sendikaları Genel-İş’in genel merkezlerini işaret ediyorlar, üyesi oldukları sendikaların şubelerini eleştirseler de asıl gücün genel merkezlerde olduğunu anlatıyorlar. Genel grev fikri tam bu esnada filizlense de peşi sıra gelen ‘Cesaret edemezler’, ‘Koltuklarını kaybetmek istemezler’, ‘Kimle yapacaklar?​’ sözleriyle çabucak sönümleniyor.


Önce kayyım sonra işten atma geldi

Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Batman Belediyesine 4 Kasım günü atanan kayyım sonrası Batman Belediyesinden 112 işçi çıkarıldı. Mardin Büyükşehir Belediyesinden ise 400’ü aşkın işçinin işten çıkarıldığı belirtiliyor. 22 Kasım’da Dersim Belediyesine atanan kayyım ise en son personel giderlerini gerekçe göstererek 4 işçinin işine son verdi. Dersim Belediyesi kayyımı toplamda 15 işçiyi işten attı.

Bölge illerine 2016 yılından bu yana toplamda 150 kayyım atandı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden bu yana Hakkâri, Esenyurt, Mardin Büyükşehir, Batman, Halfeti, Dersim, Ovacık, Bahçesaray, Akdeniz, Siirt, Van, Kağızman, Şişli Belediyesi olmak üzere toplam 13 belediyeye kayyım atandı. (İşçi Sendika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Boykota karşı ‘pilli’ irade
Vergi ödemiyorlar, teşviklerle Hazineyi yağmalıyorlar, boykota gelince ‘yerli milli’ oluyorlar

Boykota karşı ‘pilli’ irade

Ekonomik ve siyasal baskılara ve yüzlerce gencin tutuklanmasına karşı ortaya çıkan boykot eğilimini, ‘yerli milli ekonomiye sabotaj’ söylemiyle tehdit eden korodaki sermaye temsilcilerinin şirketleri ya hiç vergi ödemiyor ya da olağanüstü indirimlerden yararlanıyor. Üstelik kamu kaynaklarını yüksek teşvikler ve başka imtiyazlarla sömürüyorlar. Hazineyi kendi ‘pilleri’ gibi kullanıyorlar.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
3 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et