Gayrettepe yangınının üzerinden 1 yıl geçti: İhmal değil olası kast
29 kişinin hayatını kaybettiği Gayrettepe yangınının üzerinden 1 yıl geçti. Yangının çıktığı gece kulübü önünde açıklama yapan aileler: "İhmal değil, olası kastla öldürüldüler" dedi.

Fotoğraf: Evrensel
İstanbul – Beşiktaş’ta gece kulübünde tadilat sırasında çıkan, 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangının üzerinden bir yıl geçti. Tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili 22 sanık hakkında 2 yıl 6’şar aydan 22 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezaları istemiyle açılan davanın görülmesine devam ediliyor. Yangının birinci yılında gece kulübünün önünde açıklama yapan hayatını kaybeden işçilerin aileleri “Adalet bekliyoruz” dedi.
Davanın 24 Şubat’ta görülen 6’ncı duruşmasında mahkeme heyeti, tutuklu 5 sanığın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin tamamının toplanmamış olması, olay yeri inceleme raporları ve kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Davanın 7’nci duruşması 7 Nisan’da yapılacak.
Yangının çıktığı ve 29 cana mezar olan gece kulübünün önünde yapılan açıklamada, “29 can bir kıvılcımla söndü. Sprinkler yok, acil çıkış kapısı yok, iş güvenliği önlemi yok, denetim yok. İhmal değil, olası kastla öldürüldüler” denildi.
Ne olmuştu?
Yangın, 2 Nisan günü Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Esentepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'ta saat 13.00 sıralarında çıkmış, sonrasında yangının içeride yapılan kaynak çalışmasından çıktığı tespit edilmişti. 20 işçinin hayatını kaybettiği olayda iddianamede ihmaller zincirine dikkat çekilmiş; İş yerinde acil durum aydınlatmaları ile yönlendirme levhaları olmadığı, Sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmadığı, ruhsat alındığı şekilde 3 çıkış kapısı olmadığı, mevcut çıkış kapılarının önünün çeşitli malzemelerle kapalı kaldığı tespit edilmesine karşın, 7’si tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında iki sanık hakkında tahliye kararı verilmişti.
Öte yandan yangında hayatını kaybeden 29 kişinin içinde 17 yaşındaki çocuk işçi olduğu, hayatını kaybeden iki işçinin ise Afganistanlı göçmen işçi olduğu belirlenmişti. Yangında yaşamını yitiren 29 kişiden 27’sinin yakınları müşteki sıfatıyla iddianamede yer alırken, ölen 2 göçmen işçinin yakınlarınınsa şikayetçi olmadığı öğrenilmişti. Aileler ile müşteki avukatları 2 sanığın serbest olması, yangından sağ kurtulan ve tanıklık yapacak kişilere başka bir gece kulübünde iş verilmesi gibi nedenlerle davanın gidişatı hakkında endişeli.
İddianameye göre yangın bir ihmaller zincirinin sonucu:
- İş yerinde acil durum aydınlatmaları ile yönlendirme levhaları yok.
- Sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolapları çalışmıyor.
- Ruhsat alındığı şekilde 3 çıkış kapısı yok.
- Mevcut çıkış kapılarının önü çeşitli malzemelerle kapalı.
- Gece kulübünde çıkan yangında hayatını kaybeden 29 kişinin içinde 17 yaşındaki çocuk İşçi Efe Demir de vardı.
- Yine hayatını kaybeden işçiler arasında, Afganistanlı iki İşçi Ahmed Medhuş ve Shır Agha Bigzade de vardı. 28 yaşındaki Ahmed Medhuş’un vatandaşlık kaydı olsa da 29 yaşındaki Shır Agha Bigzade kaçak olarak çalıştırılıyordu.
Yangından sağ kurtulan işçilerden Ercan Erkan, Usamettin Yıldırım şikayetçi olmadı. Müştekilerin ailelerinin ve avukatlarının verdiği bilgiye göre Patron Şehzade Şekergümüş’ün kardeşi Necati Şekergümüş, Ercan Erkan’ı ve Usamettin Yıldırım’ı Zincirlikuyu Mezarlığının arkasında bulunan Bedroom adlı gece kulübünde işe aldı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et