3 Nisan 2025 09:39

AB ve Çin'den ABD'nin yeni gümrük vergilerine tepki

AB ve Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın bütün ülkelere yönelik duyurduğu yeni gümrük vergilerine karşılık vereceklerini bildirdi.

AB ve Çin'den ABD'nin yeni gümrük vergilerine tepki

Fotoğraf: Pixabay

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün açıkladığı ithalatta yeni gümrük vergileri dünya genelinde yankı uyandırdı.

Avrupa Birliği (AB) ve Çin ABD'nin yeni vergilerine dair tepkiler gecikmedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Çıkarlarımızı ve işletmelerimizi korumak için daha fazla karşı önlem almaya hazırlanıyoruz" dedi.

Trump, Çin'e yüzde 34, AB’ye yüzde 20, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26 ve Türkiye'ye yüzde 10 oranında gümrük vergisi koyduklarını duyurmuştu.

Von der Leyen: Küresel ekonomiye darbe

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB-Orta Asya Zirvesi için bulunduğu Semerkant'ta yaptığı açıklamada gümrük vergilerini eleştirdi. “Küresel ekonomiye vurulan ciddi bir darbede” olarak tanımladı.

Komisyon Başkanı, AB üye ülkelerinin “müzakerelerin başarısız olması halinde çıkarlarımızı ve şirketlerimizi korumak için” karşı tedbirlerden oluşan “yeni bir paket” üzerinde çalıştıklarını söyledi. Von der Leyen aynı zamanda ABD hükümeti ile daha fazla görüşme yapma isteğinin devam ettiğinin de sinyalini verdi ve “Alternatif bir yol var” dedi.

AB Konseyi Başkanı António Costa da diğer ülkelerle ticari ilişkilerin genişletilmesi çağrısında bulundu. Costa, Orta Asya ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarıyla Özbekistan’da düzenlenen bir zirve sırasında yaptığı açıklamada, Güney Amerika ittifakı Mercosur ve Meksika ile planlanan yeni serbest ticaret anlaşmalarının onaylanmasının zamanının geldiğini söyledi.

AB Komisyonu, 14 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen bir karşı paket hazırladı. Ancak ayrıntılar henüz bilinmiyor.

Alman ekonomisi nasıl etkilenecek?

Alman Dış Ticaret Daire Başkanı Dirk Jandura, kararın Alman ekonomisi için olumsuz sonuçlar yaratmasını beklediklerine dikkat çekerek “Bunu açıkça söyleyeceğim: Bunu hissedeceğiz” dedi.

Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Müller, Trump’ın ilan ettiği kararları ticaret politikasında temel bir değişiklik olarak nitelendirerek, “Bu, ABD’nin kurallara dayalı küresel ticaret düzeninden, dünyanın birçok bölgesinde küresel değer yaratma ve buna bağlı büyüme ve refahın temelinden ayrılmasıdır. Bu önce Amerika değil, yalnız Amerika’dır” dedi.

Trump’ın kararından sonra büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri ABD’de mesai sonrası işlemlerde başlangıçta önemli ölçüde düştü. Apple zaman zaman yüzde 6,1, Microsoft yüzde iki ve Nvidia yüzde 4,7 oranında düştü. Amazon yüzde beş, Meta yüzde 4,7 ve Tesla yüzde 5,9 oranında düştü. Alphabet yüzde üç, Alibaba yüzde 3,9 ve Netflix yüzde 2,8 oranında düştü. Çip sektöründeki şirketler de mesai sonrası işlemlerde değer kaybetti.

Çin'den tepki: Zorbalık uygulaması

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada da "Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır. Bu, yalnızca ABD'nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak. Tarih, tarifeleri artırmanın ABD'nin sorunlarını çözmeyeceğini kanıtlıyor. Ticaret savaşının kazananı olmaz, korumacılık çıkış yolu değildir" denildi ve karşı tedbirler alınacağı belirtildi.

ABD Çin'e yüzde 10 baz tarifeye ilave olarak yüzde 24 "karşılıklı tarife" olmak üzere toplam yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirileceği bildirilmişti. Yeni tarifelerden yüzde 10'luk baz tarife 5 Nisan'da, yüzde 24'lük ek tarife ise 9 Nisan'da yürürlüğe girecek.

Trump, daha önce 1 Şubat'ta imzaladığı kararname ile Çin'den yapılan ithalata yüzde 10 gümrük vergisi getirmiş, söz konusu tarife 4 Şubat'ta yürürlüğe girmişti.

Trump, 4 Mart'ta, önceki kararnamede yaptığı değişiklikle Çin'e yönelik gümrük vergilerini yüzde 10'dan 20'ye yükseltmişti.

Pekin yönetimi de Trump'ın tarife artışlarına ABD'den ithal belirli ürünlere ilave gümrük vergileri ve ABD'li şirketlere yaptırımlarla karşılık vermişti. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Boykota karşı ‘pilli’ irade
Vergi ödemiyorlar, teşviklerle Hazineyi yağmalıyorlar, boykota gelince ‘yerli milli’ oluyorlar

Boykota karşı ‘pilli’ irade

Ekonomik ve siyasal baskılara ve yüzlerce gencin tutuklanmasına karşı ortaya çıkan boykot eğilimini, ‘yerli milli ekonomiye sabotaj’ söylemiyle tehdit eden korodaki sermaye temsilcilerinin şirketleri ya hiç vergi ödemiyor ya da olağanüstü indirimlerden yararlanıyor. Üstelik kamu kaynaklarını yüksek teşvikler ve başka imtiyazlarla sömürüyorlar. Hazineyi kendi ‘pilleri’ gibi kullanıyorlar.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et