MESEM’lilerin sorunları ortak, mücadeleleri de ortaklaşmalı
Genç işçiler bu süreçte birlik olup okullarındaki ve atölyelerindeki kardeşlerine, iş arkadaşlarına durumu anlatmalı. Aynı koşulları yaşayanlar olarak birlikte mücadele etmeliyiz.

Fotoğraf: DHA
Üç MESEM’li öğrenci
Çanakkale
Hepimiz makina bölümündeyiz. Aynı yerde aynı koşullar altında çalışıyoruz. Sırasıyla 9, 10, 11’inci sınıflardayız. Aldığımız ücretler ücret değil, sırayla 9 bin, 10 bin, 15 bin lira alıyoruz. Birimiz öğrenmesi gereken iş harici bir işte; kaplamada. Kolunu asite sokarken birimizin rapor yetiştireceğim diye bel ağrıları ortaya çıktı. Birimiz 14 yaşında, sanayide herhangi bir şey olduğu zaman korkuyor, güvenli hissederek çalışamıyor. Çalışma şartları hem fiziki hem mental olarak hayatımızı sömürüyor. Bu düzen karşısında Genç Hayat’a başvurduk. Umuyoruz ki 81 ilden her MESEM’li -çocuk işçi- hakkını aramaktan çekinmez.
Emeğimizden çalıyor bir de vergiden kaçıyor
Çalıştığımız atölyede MESEM’liler ve stajyerler her geçen gün daha fazla çalışılmaya ittiriyorlar ve bu durumda atölyedeki diğer işçiler de aynı çalışma şartlarında çalışmaya ittiriyorlar. Çıraklara karşı farklı bir yaklaşım, sigortalı işçinin maaşı zamanında yatarken MESEM’li ve stajyerin maaşı geç yatıyor. Fakat geç yatarken hesaba değil, elden veriliyor. Elden vererek, vergi ödemeyerek kendi cebini düşünüyor patron. Patron ücretimizin, devlete MESEM’li ve stajyerlere asgari ücretin üçte birini veriyor olarak gösteriyor. Kalanı elden vererek devlete ödeyeceği vergiden kaçıyor.
12 MESEM’li kardeşimiz vefat etti, patronlar hala doymuyor
MESEM’liler bu yaşama ve çalışma koşullarında hayatını, gençliğini “iş öğreneceğim” diyerek mahvederken bu iktidar MESEM okullarında zırt pırt yasa çıkarıyor. MESEM’liler böylece daha bunalarak, mental seviyesini düşürerek, çalışma morali bozularak, mesleğe küserek çalışıyor. 2024 yılında 12 kayıtlı MESEM’li vefat etti. Hiçbiri haber olmadı, duyurulmadı. O arkadaşlarımızın başına gelen yarın bizim de başımıza gelebilir. Bu durumda hiçbir MESEM’de ve çıraklık okullarında denetim, iş güvenliği sağlanmıyor. Bu süreç böyle devam ederken, MESEM’liler mental olarak biterken patronların gözü hala dolmuyor…
Sadece bu 3 kişiden bu kadar söz çıkarken geriye kalan Türkiye’deki çocuk işçiler ne durumda? Genç işçiler bu süreçte birlik olup okullarındaki ve atölyelerindeki kardeşlerine, iş arkadaşlarına durumu anlatmalı. Aynı koşulları yaşayanlar olarak birlikte mücadele etmeliyiz. Birleşe birleşe kazanacağız!
Evrensel'i Takip Et