5 Nisan 2025 10:25

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Son 5 yılın verileri iklim krizinin etkisinin derinleştiğini gösteriyor”

Küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son 5 yılın verileri iklim krizinin etkisinin derinleştiğini gösteriyor” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Son 5 yılın verileri iklim krizinin etkisinin derinleştiğini gösteriyor”

Fotoğraf: CHP basın

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Türkiye'nin son beş yılına ait sıcaklık anomalisi verilerini paylaşarak iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti.

Gürer, FAO'nun 2020-2024 dönemini kapsayan verilerine göre, Türkiye'de mevsimlik ve yıllık sıcaklıklar referans dönemine göre belirgin şekilde arttığını belirtti.

Kış ayları rekor düzeyde ısındı

Gürer, "FAO'nun verileri, Türkiye'de kış aylarının giderek daha sıcak geçtiğini ortaya koydu. 2024 kışı (Aralık-Ocak-Şubat), referans dönemine göre 3.7°C daha sıcak olarak son beş yılın en yüksek anomalisini kaydetti. 2021 yılında +2.7°C, 2023'te ise +2.1°C olan kış sıcaklık anomalisi, iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde yansıtıyor" diye konuştu.

İlkbaharda sıcaklık artışı devam ediyor

İlkbahar aylarında (Mart-Nisan-Mayıs) da sıcaklıkların arttığını söyleyen Gürer, "2024 ilkbaharı, referans dönemine göre 2.6°C daha sıcak geçti. 2022 yılında soğuk hava dalgası nedeniyle nötre yakın bir değer (+0.1°C) kaydedilse de genel eğilim artış yönünde devam ediyor" dedi.

Yaz aylarında aşırı sıcaklar dikkat çekiyor

Yaz mevsiminin (Haziran-Temmuz-Ağustos), Türkiye'de en fazla ısınan mevsimlerden biri olduğunu belirten Gürer, "2024 yazı, 3.3°C'lik anomali ile son beş yılın en sıcak yazı olarak kayıtlara geçti. 2021-2023 arasında yaz sıcaklıkları sürekli olarak +2°C civarında seyrederken, 2024'te bu artışın daha da yükselmesi dikkat çekti. Uzmanlar sürekli uyarıyor. Buna rağmen iklim değişikliğinin olumsuz yansımaları ile ilgili daha çok yapılması gereken iş var" şeklinde konuştu.

Sonbahar dalgalı ancak sıcak geçiyor

Gürer, "Sonbahar aylarında (Eylül-Ekim-Kasım) sıcaklık anomalileri dalgalı bir seyir izlese de, genel olarak ortalamanın üzerinde seyrediyor. 2020 sonbaharı +2.9°C, 2023 sonbaharı ise +2.7°C ile en sıcak dönemler olarak öne çıkarken, 2024'te bu değer +1.2°C'ye gerilese de uzun vadeli ortalamaların üzerinde kaldı" dedi.

Tarım ve su politikaları uygulamada çözüm üretmeli”

Gürer, FAO verilerinin Türkiye'nin iklim krizinden ciddi şekilde etkilendiğini gösterdiğini belirterek, acil önlem çağrısı yaptı. Kuraklıkla mücadele, su yönetimi ve tarımsal adaptasyon politikalarının titizlikle uygulanması gerektiğini vurgulayan Gürer, "Bu veriler, gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için daha hızlı ve kararlı harekete geçmemiz gerektiğini gösteriyor. Aksi taktirde, 2024 yılında küresel ısınma nedeniyle mevsimlerin öne kayması sonucu tarımsal üretimde yaşanan sorunlar daha da artacaktır. Tarım politikaları küresel ısınmanın olası olumsuz sonuçlarına karşın revize edilmeli ve çiftçi eğitimlerinin bu yönde artırılması ile çiftçilerin bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir" dedi.

"Küresel iklim değişikliğinin dünyada olduğu gibi ülkemize de yaratacağı olumsuzlukları uzmanlar sürekli gündeme getirmektedir" diyen Gürer, meclise gelmesi beklenen ve komisyondan geçen iklim kanunu sorunun derinliği görülerek geri çekilip tüm siyasi parti ve ilgili oda, dernek, birliklerle kapsamlı ve çözüm üretecek noktaya taşınarak mecliste görüşülmesi gerektiğini de ifade etti. (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sarayın açmazı

Sarayın açmazı

Türkiye’de neoliberal dönüşümü hızlandırarak uluslararası sermayeye bağımlılığı artıran Erdoğan-Şimşek programı yapısal sorunları derinleştirdi. Yargı operasyonlarıyla tetiklenen sermaye kaçışı arttı. Prof. Dr. Oğuz Oyan’a göre mevcut ekonomik program işlevsizleşti ve Saray iktidarı açmaza girdi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Elektriğe yüzde 25 zam geldi.

Evrensel'i Takip Et