Dikmece'de TOKİ için kepçelerle zeytin ağaçlarını söküyorlar
Antakya ilçesi Dikmece mahallesinde TOKİ inşaatları için zeytin ağaçlarına yönelik kıyım sürüyor. Son zeytinliği de kamulaştırılan yurttaş, iki haftadır tarlasında nöbette.

Fotoğraf: ANKA
Hatay- Antakya ilçesi Dikmece mahallesinde yine TOKİ için birçok zeytin ağacı resmi kamulaştırma kararı olmadan kepçelerle söküldü. Dikmeceli Meryem Kutlu, "Zeytinliklerimize kıyacak, doğayı mahvedecekler ve hakkımız olan parayı da bize ödemeyecekler" dedi.
Antakya ilçesine bağlı Dikmece Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yeni etap deprem konutu için çok sayıda zeytin ağacı kesildi. Ailesinin son zeytinliği kamulaştırılan Meryem Kutlu, iki haftadır tarlalarda nöbette olduklarını; zeytinliklere tebligat gelmeden kepçelerin girdiğini, ağaçların söküldüğünü belirtti.
"Son kalan zeytinliğimiz, tek geçim kaynağımız"
Şirket sahibinin valilikten aldığı bir kağıdı göstererek, "Valinin izni var, el konuldu buraya" dediğini aktaran Kutlu, şunları söyledi: "Burası bizim hala tapulu arazimiz. Buranın tapusu hala bizdeyken nasıl olup da gelip yüz yıllık ağaçlarımızı söküyorlar. Bir süredir çalışmalar durmuştu. Çok sayıda bina yapıldı. Bir süre bu çalışmalar durdu ama birdenbire yeniden zeytinliklere girdiler. Burası benim ve kardeşlerimin son kalan zeytinliği. Biz buradan geçiniyoruz, buradan zeytinyağımızı çıkarıyoruz. Neden bu kadar bina yapılmışken burada yapılacak binalara ihtiyaç var mı? Bizim Gördüğümüz kadarıyla yok."
"Zeytinliklerimize kıyacaklar, doğamızı mahvedecekler"
Deprem konutu yapmak için resmi bir kamulaştırma yapılarak, mülklerin bedelinin sahiplerin ödenmesi gerekiyor. Kutlu, gönüllerinin kamulaştırmadan yana olmadığını; zeytinliklerinin, doğanın korunmasını öncelikli istekleri olduğunu vurgulayarak, "Buraya madem deprem konutları yapmak için el konuldu neden tapudan düşürülmüyor? Biz bunu da istemiyoruz ama usulüne göre yapılsın. Mülkleri adımızdan düşürmeden binalara başlayacaklar. Zeytinliklerimize kıyacak, doğayı mahvedecekler ve hakkımız olan parayı da bize ödemeyecekler" şeklinde konuştu.
Bütün Dikmece halkı ve Antakyalıların her gün "bugün evlerimize gelecekler mi", "evimizin yeri bugün kamulaştırılacak mı" endişesi içinde yaşadıklarını ifade eden Kutlu, "Suriye'de yaşanan Alevi katliamı ayrı bir korku yaşatıyor bize. Orada Alevileri katlediyorlar, burada bizim toprağımızı elimizden alıyorlar. Bizi mülksüzleştirdiler, şu anda bir sürü insan mülksüzleşti nereye kadar gidecek bizim hepimiz endişe içindeyiz" dedi.
Korktukları kadar da dirençli olduklarını belirten Kutlu, "Burayı korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Umarım bu hatadan Bu gasptan bir an önce vazgeçerler. Bu kadar doğa katliamı yeter" diye konuştu.
Dikmece’de ne oldu?
6 Şubat depremlerinden sonra en büyük yıkıma uğrayan şehirlerden olan Hatay'da, 23 Şubat 2023 tarihli "Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nin ardından Antakya ilçesinde sınır ve koordinatları belirlenen 307 hektarlık bölge "riskli alan" ilân edildi. Kararnamenin ardından Dikmece Mahallesi’nde, TOKİ’nin Dikmece halkının geçim kaynağı olan zeytinlik tarlalarına konut dikebilmesi için Hatay Valiliği "Geçici el koyma" kararı aldı. (ANKA)
Evrensel'i Takip Et