Edirne'de çeltik üreticisinde 'kuraklık' endişesi
Edirne’de tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Tunca Nehri, dip seviyeleri görürken, çeltik ekili alanların da bulunduğu bazı yerler tamamen kurudu. Üretici, ürününü sulamada sıkıntı yaşıyor.

Fotoğraf: DHA
Edirne- Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 38,4'ünü karşılayarak birinci sırada yer alan, geçen sene 486 bin dekarlık alanda ekim yapan Edirneli üretici, bu yıl kuraklık endişesi yaşıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçen yıl ürününü sulamakta sıkıntı yaşayan çeltik üreticisinin, aynı tabloyu yaşamaması için bu kez ekilişte yüzde 50 oranında azalışa gidilmesi konusunu gündeme aldı.
Üreticinin umutla beklediği kış aylarındaki kar ve yağmurlar yetersiz kalırken, Meriç Nehri'nde debi son dönemde yine düşüşe geçti. DSİ verilerine göre, kentte tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Meriç Nehri'nde debi geçen yılın aynı dönemine göre azaldı.
Nehirlerdeki debilerin geçen yılla aynı seviyelerde seyretmesi, bu sene ekime hazırlanan çeltik üreticisini yeniden endişelendirdi. Konuya ilişkin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tunca Nehri’nin geçtiği bölgelerdeki köy muhtarları ve üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda, olası tedbirler arasında çeltik ekiminde kısıtlamaya gidilmesi önerisi de geldi. Söz konusu tedbir kapsamında, Tunca Nehri’nden sulanan çeltik alanlarındaki ekilişlerde bu yıl yüzde 50 oranında azalışa gidilmesi yönündeki tavsiyenin değerlendirmeye alındığı öğrenildi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı,kuraklık sorununun ilk olarak 2020 yılında ciddi anlamda baş gösterdiğini belirterek Çömlekköy Barajı'nın önemine de dikkat çekti. Arabacı, "Biz istiyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu su sorununu konuşmamak adına Çömlekköy'ü bitirip üreticilerimizi suyla buluşturmamız lazım. Bu baraj bittiğinde sadece çeltik alanlarımız sulanmayacak. Edirne'ye kadar olan 56 bin 500 dekarlık hem sulu, hem de kuru tarım arazilerimiz koruma altına alınacak" dedi. (DHA)
Evrensel'i Takip Et