6 Nisan 2025 10:21

Bayram tatilinde bile "geçiş garantileri" tutmadı, Çanakkale Köprüsü için 4 günde 112 milyon TL ödenecek

Köprüler için garanti edilen araç geçiş sayılarına bayramda bile yaklaşılamadı. Çanakkale Köprüsü müteahhidine 4 gün için 112 milyon TL garanti ödemesi yapılacak.

Bayram tatilinde bile "geçiş garantileri" tutmadı, Çanakkale Köprüsü için 4 günde 112 milyon TL ödenecek

Fotoğraf: DHA

Bayramda trafik yoğunluğuna rağmen yap-işlet-devret modeli ile yapılan köprüler için garanti edilen araç sayılarının yanına bile yaklaşılamadı.  Yap-işlet-devret projelerine verilen yüksek geçiş garantileri bayram tatilinde bile tutmadı. Sadece Çanakkale köprüsü için Hazineden 4 gün için 112 milyon TL garanti ödemesi yapılacak.

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre ‘milletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak’ diye gündeme getirilen ve adeta bütçenin kara deliği halyine gelen yap-işlet-devret (YİD) projelerine verilen garanti kullanım sayılarına tarafik yoğunluğunun arttığı bayram tatilinde bile yaklaşılamadı. Dokuz günlük bayram tatili sürecinde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı köprü ve otoyollar 4 gün ücretsiz hizmet verdi. YİD projeleri ise yine paralı oldu. Bayram nedeniyle trafik yoğunluğunun artmasına rağmen, bazı yap-işlet-devret projelerinde garanti edilen araç sayılarının yanına bile yaklaşılamadı. Günlük 45 bin araç garantisinin olduğu Çanakkale Köprüsü’nde garantinin tutması için 4 günde 180 bin araç geçişi gerekirken, gerçekleşen araç geçiş sayısı yalnızca 50 binde kaldı.

4 günde 112 milyon TL

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, dokuz günlük tatile rağmen Çanakkale Köprüsü’nde garanti araç sayısının sadece 4’te 1’inin tutmasına dikkat çekerek, “Sadece 4 günlük 130 bin eksik araç için Hazine, işletmeci firmaya 112 milyon TL ödeyecek” dedi. Sarıgül, aynı tablonun Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de yaşandığına dikkat çekerek, 4 günde işletmeci firmaya garanti edilen araç sayısının 540 bin, gerçekleşen araç sayısının ise 343 bin olduğunu söyledi. Garantilerin gerçekleştiği projelere de değinen Sarıgül, Osmangazi Köprüsü’nde 4 günde garanti edilen araç sayısı 160 binken gerçekleşen araç sayısının 303 bin olduğunu, buna rağmen sözleşme gereği garanti edilen geçiş ücreti farkı nedeni ile işletmeci firmaya Hazine tarafından 4 günde ödenecek olan tutarın 100 milyon TL’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Garanti tutsa da tutmasa da para ödeniyor

Projelere garanti edilen araç sayısı tutsa bile ücret farkından dolayı şirkete ödeme yapıldığını hatırlatan Mustafa Sarıgül, “Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücreti bugün 2 bin 90 TL (55 dolar), uygulanan geçiş ücreti ise 795 TL. Her ne kadar garanti araç sayısının üzerine çıkılmış olsa da maalesef fiyat farkı ödemesi yapılıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de 4 gün için şirkete 45 milyon TL garanti ödemesi yapılacak” dedi. (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et