7 Nisan 2025 16:45

Mahkeme kararlarını tanımayan İzdemir-II Termik Santrali yargıya taşındı

İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ Termik Santrali için Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ikinci kez onay verilmesine karşı EGEÇEP, İzmir Barosu ve 60 İzmirli yurttaş dava açtı. 

Mahkeme kararlarını tanımayan İzdemir-II Termik Santrali yargıya taşındı

Fotoğraf: Evrensel

İzmir- Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren ve Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vererek ÇED sürecini sonlandırdığı İzdemir-II Termik Santrali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuran şirkete yargı kararına rağmen ikinci kez onay verildi. 
Bakanlığın ikinci onayı EGEÇEP ve yurttaşlar tarafından yargıya taşındı.

Konu ile ilgili olarak İzmir Bölge Adliyesi Binası önünde "İklimi Değil Sistemi Değiştir" pankartının arkasında bir araya gelen EGEÇEP ve Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu açıklama yaptı. Basın metnini okuyan EGEÇEP eş sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, Aliağa'daki ithal kömüre dayanan İzdemir Enerji Santralı-II termik santralına başından beri verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) kararlarının tamamının mahkemelerce iptal edildiğini hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının da dikkate alınmadığını ifade eden Cangı sürece ilişkin bilgi verdi. 17.06.2010 tarihli "ÇED Olumlu" kararını İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin 16.12.2016 tarihli kararı ile iptal ettiğini dile getiren Cangı, "Bu karar, 2009/7 sayılı Genelgeyle aşıldı. İzdemir Enerji Santrali-II (Endüstriyel ve Tehlikeli Atık Düzenli Depolama Alanı Dahil) projesi için 22.03.2017 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi. Bu kararın iptali davası sonucunda ise İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin 26.10.2018 tarih ve 2017/1072 Esas 2018/1382 sayılı kararı ile işlemin iptaline karar verildi. Danıştay bu kararı bozdu ve davanın reddine kesin olarak karar verdi" dedi.

Kesinleşen kararlar tanınmıyor

Son kararın da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na 5 Şubat 2025 tarihinde tebliğ edildiğini belirten Cangı, "Anayasanın 138. maddesine göre gecikmeksizin, 2577 Sayılı İYUK'un 28. maddesine göre en geç 30 gün içinde mahkeme kararlarının uygulanıp termik santralin faaliyetine son verilmesi gerekirdi. Ama öyle olmadı, yine 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak bu kez Anayasa Mahkemesi'nin kararı da yok sayılmak suretiyle bir kez daha iptal kararları çöpe atıldı" diye konuştu.

Halkın katılım toplantısı yapılmadı 

Halkın katılımı toplantısının yapılmadığının altını çizen Cangı, "14 Şubat'ta İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldı, toplantıya EGEÇEP ve TTB temsilcileri katıldı itirazları dile getirdiler. İtirazlar dinlenmedi. 12 bin 781 sayfalık ÇED raporu incelenmek suretiyle aynı gün mesai saatleri içerisinde uygun bulundu" dedi. 
Nihai ÇED raporuna da EGEÇEP, İzmir Barosu, Ekoloji ve Sosyal Gelişim Derneği, Foça Belediye Başkanlığı ve yüzlerce yurttaşın itiraz ettiğini belirten Cangı, "Bu itirazlar da fayda etmedi. Mahkeme kararının uygulanması gereken son günden önceki gün olan 6 Mart'ta yeni bir ÇED olumlu kararı verildi" bilgisini paylaştı. 

İptal kararı verilmesini istiyoruz

Davayı görecek Mahkemeden, hukukla ve akılla alay eden yeni "ÇED oyununu" bozmasını beklediklerini söyleyen Cangı sözlerini şöyle sürdürdü, "Bakım nedeniyle faaliyetine 15 Nisan'a kadar ara veren termik santralin temelli kapatılmasını sağlayacak yürütmeyi durdurma ve iptal kararı vermesini diliyor ve bekliyoruz." dedi. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et