10 Nisan 2025 16:31

Atananlar şirket ve cemaat bağlantılarıyla dikkat çekiyor

Cumhurbaşkanlığına bağlı kurullara yapılan yeni atamalarda, özel sektör ve iktidara yakın isimlerin ağırlığı dikkat çekti. Kamu politikalarının sermaye lehine şekillendiği bir yapı yeniden görüldü.

Atananlar şirket ve cemaat bağlantılarıyla dikkat çekiyor

Fotoğraf: Kayhan Özer/DHA

Şeyma Akcan
[email protected]


Başkanlık sistemiyle Cumhurbaşkanlığı’na bağlı oluşturulan politika kurullarına yeni isimler atandı. Dün gece yayınlanan Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yer alan atama kararlarında şirket ve cemaat bağlantılı isimler dikkat çekiyor.

Atamalarda, sermaye çevrelerinin çıkarlarını önceleyen bir liste çıktı. Eğitim Kurulu’na özel okul zincirlerinin sahipleri (final, TED), dini vakıflar (İlim Yayma Cemiyeti) ve SETA gibi iktidara yakın düşünce kuruluşları atanırken, Bilim ve Teknoloji Kurulu’nda ise savunma sanayi ve büyük holdinglerin temsilcileri ağırlık kazandı. Atamalarda özel sektör bağlantılarının ve özelleştirme uygulamalarıyla bilinen isimlerin öne çıkması, kamu politikalarının sermaye odaklı bir eksende şekillendiğini gözler önüne serdi.

“Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu”na Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Prof. Dr. Ercümend Arvas, Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Mehmet İhsan Taşer, Prof. Dr. Mehmet Yıldız, Mustafa Erhan Say, Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Orhan Aydın ve Prof. Dr. Tamer Yılmaz atandı. Kurulda atamalar öncesi Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali Osmandağ, Dr. Osman Coşkun ve Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı yer alıyordu.

“Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu”na ise Prof. Dr. Abdullah Atalar, Ahmet Akça, Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Dr. Atilla Arkan, İbrahim Taşel, Dr. Ömer Faruk Yelkenci, Sinan Selçuk Pehlivanoğlu, Prof. Dr. Şule Alan, Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Prof. Dr. Yavuz Atar, Prof. Dr. Yusuf Alpaydın atandı. Kurulda daha önce Prof. Dr. Abdullah Atalar, Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Ahmet Gündoğdu, Kemal Şamlıoğlu, Prof. Dr. Öktem Vardar, Selçuk Pehlivanoğlu, Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Umran S. İnan, Prof. Dr. Yavuz Atar yer alıyordu.

2018’deki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulundan bu sene atanan isimlerden yalnızca Hasan Mandal görevine devam ediyor. 2018’deki Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulundan ise bu sene atanan isimlerden Abdullah Atalar, Ahmet Cevat Acar, Selçuk Pehlivanoğlu, Tuncay Döğeroğlu, Umran S. İnan, Yavuz Atar görevine devam ediyor.

Kurullarda yer alan isimler ya şirket ya cemaat ya da şirket ve cemaat bağlarıyla dikkat çekiyor. İşte dikkat çeken isimler ve bağlantıları…

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu

Prof. Dr. Ercümend Arvas: Elektrik mühendisi. 2023’ten bu yana Aselsan YK Başkanı. 2016-2022 arasında Aselsan Bağımsız YK Üyesi. Medipol Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde profesör. Kardemir YK üyesi.

Prof. Dr. Hasan Mandal: İTÜ Rektörü, eski TÜBİTAK başkanı. YÖK YK Üyesi.

Mehmet İhsan Taşer: TÜBİTAK YK Üyesi. İlim Yayma Cemiyeti’nin kurucularından ve 12 yıl başkanlığını yapan Dr. Asım Taşer’in oğlu. Asım Taşer Numan Kurtulmuş’un eniştesi. 

Mustafa Erhan Say: 2013-2014 TÜSİAD Yönetim Kurulu Yedek Üye Adayı. kariyer.net ve gittigidiyor.com gibi internet sitelerini de bünyesinde barındıran Acces Turkey Capital Grup Kurucu Başkanı. 

Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: Bu yaz görevden alınan ODTÜ'nün tartışmalı eski rektörü.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker: 2019 tarihinde cumhurbaşkanı tarafından TÜBA Başkanı olarak atandı. Türk veteriner, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin kurucu rektörü, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi, Eski Milli Türk Talebe Birliği Üyesi. 

Prof. Dr. Orhan Aydın: TÜBİTAK YK Başkanı. Yürütücüsü olduğu projelerde AB, TÜBİTAK, DPT, TÜBA ve Sanayi Bakanlığı’nın desteklerini aldı. 2018’de Tarsus Üniversitesi’nin kuruluşundan geçtiğimiz seneye kadar Tarsus Üniversitesi Rektörü olan Orhan Aydın hakkında, kapatılmış olan meslek yüksekokuluna ısmarlama kadro açtığı yönünde iddialar olmuştu. 

Prof. Dr. Tamer Yılmaz: 2020-2024 YTÜ Rektörü. Sayıştay tarafından denetlenen Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) üç olması gereken rektör yardımcısı sayısının beşe, iki olması gereken genel sekreter sayısının üçe çıkartıldığı belirlenmişti. Fazladan görevlendirilen rektör yardımcılarına araç ve oda tahsis edilmişti.

Dönemin rektörü Tamer Yılmaz'ın icraatlarından biri de üniversite vakfının işlettiği, İstanbul'da boğaza nazır Hisar tesislerini, pazarlık usulüyle özel bir şirkete vermesi oldu. Sayıştay'ın belirlediği usulsüzlüklerden biri de üniversite arazisinin bir kısmının otopark olarak kullanılması.  
2019’dan bu yana üniversite içerisinde tartışma konusu olan millet bahçesi projesine karşı YTÜ öğrencileri tepki göstermiş, dilekçe vermiş, eylemler düzenlemişti. YTÜ Rektörü Tamer Yılmaz kampüsün millet bahçesi olmadığını iddia etmesine karşın AKP tarafından hazırlanan katalogda YTÜ Millet Bahçesi açılışı yapılan millet bahçeleri arasında gösteriliyordu.

Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu

Prof. Dr. Abdullah Atalar: 1980-1987 yılları arasında ASELSAN'da danışmanlık yaptı. Bilkent Holding CEO'su Bilkent Üniversitesi Rektörü olan Atalar, 2012’de Capital’e “Önümüzde birçok olanak var. Özelleştirme, otoyol ihaleleri, Milli Piyango ihalesi gibi konularda özelleştirme girişimlerimiz var”, “Üniversiteye uzun dönem gelir getirecek işler lazım. Bize uzun dönemde çok para getirmesi önemli. Özelleştirmelerde yatırım miktarı büyük oluyor” gibi görüşler vermişti. 

Ahmet Akça: Ankara Ticaret Odası YK üyesi. Özel Öğretim Derneği Genel Başkanı. Kurucu Genel Başkanı’nın Yusuf Tekin olduğu Cihannüma Derneği Genel Başkanvekili. Bezmialem Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yapıyor. 

31 Mart’ta X’te Cerrahi Tarikatı’nın bir önceki şeyhi Ömer Tuğrul İnançer’i paylaştı. İnançer “Hamile kadının sokağa çıkması edepsizliktir”, “Çalışan kadın yuvasını dağıtıyor” sözleriyle gündem olmuştu. 

Prof. Dr. Atilla Arkan: İbn Haldun Üniversitesi Rektörü. SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları direktörü. 2021’de “İbn Haldun Üniversitesi Rektörlüğüne tensipleriyle şahsımı onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyetine, Prof. Dr. İrfan Gündüz ve Sayın Bilal Erdoğan’a en kalbi şükranlarımı sunarım” demişti.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘Barış İçin Akademisyenler’ hakkında verdiği hak ihlali kararına karşı 1071 akademisyenin imzaladığı bildiride de Arkan imzacılar arasında yer almıştı. 

İbrahim Taşel: final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı. 

Dr. Ömer Faruk Yelkenci: 2023 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bakan yardımcısı olarak atandı. 

Sinan Selçuk Pehlivanoğlu: 1928’de eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak “Türk Maarif Cemiyeti” adıyla kurulan, Türk Eğitim Derneği’nin 2003’ten beri başkanı. Sepe İnşaat Tic. ve San. Ltd. Şti. (1988) sahibi. 5 yıl Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.
T24’ten İskender Aruoba’nın haberine göre, şirketin internet sitesinde bulunan referans sayfalarına bakıldığında TED isminin franchise olarak verildiği holdinglerin SEPE'ye defalarca iş verdikleri görülmektedir:

1) İçtaş İnşaat, DİA Holding ve ICA Çeçenlere aittir. Çeçenler ise TED İzmir ve TED İzmit Kolejlerinin sahibidir. 
2) Rönesans Holding, TED Rönesans Kolejinin sahibidir. 
3) Edit İnşaat, TED Ataşehir Kolejinin ortağıdır. 

Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu: 2018’de Cumhurbaşkanı tarafından ESTU rektörü olarak atanmıştı. 

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’i ziyaret eden ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, üniversite ve özel sektör işbirliğine çok önem verdiklerini belirterek, ETO ile yürütülen Fashion Eskişehir projesinin de bu vizyonun izdüşümü olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Umran Savaş İnan: Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti danışmanı ve eski rektörü.

Prof. Dr. Yavuz Atar: Yavuz Atar dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 13 Kasım 2014 tarihinde YÖK Başkanvekilliğine atanmış, 15 Temmuz’dan sonra görevinden alınmıştı. Başkanvelliği görevinden alınmasına rağmen YÖK üyeliği devam etmiş, hatta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak şimdiye kadar görevine devam etti. 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Cübbeli Ahmet, “Gazı yavaş yavaş çıkartarak hani bir kerede 7-8 olacağına işte böyle 4’tür, 5’tir, 6’dır, hani gazı çıkart da bizi yıkma” diye ettiği dua sayesinde depremde can kaybı ve yıkım olmadığı imasında bulundu

Evrensel'i Takip Et