10 Nisan 2025 20:52

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düşük dozda radyoaktif kullanımı saptandı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalıkların tanısında kanserojen ve radyoaktif kullanımı tespit edildi. Muğla Tabip Odası: "Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sonuçlarından biridir."

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düşük dozda radyoaktif kullanımı saptandı

Muğla Tabip Odası logo

Muğla Tabip Odası yaptığı yazılı açıklamada Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Sintigrafik görüntüleme tetkiklerinde kanserojen etkili fazla radyoaktif madde, kimi kalp damar hastalıklarının tanısında önemli olan, düşük dozda radyoaktif kullanımının teftiş raporunda saptandığını belirterek, “Muğla Tabip Odası olarak bu konuda disiplin süreci başlatmış bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sonuçlarından birinin, sağlıkta taşeronlaşmanın bir sonucunun Muğla'da yaşandığının belirtildiği açıklamada, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Hizmet alımı/Taşeron sağlık hizmeti" yoluyla yürütülen Nükleer Tıp görüntüleme hizmeti sürecinde Sintigrafik görüntüleme tetkiklerinde kimi tetkiklerde kanserojen etkili fazla radyoaktif madde, kimi tetkiklerde ise, özellikle kalp damar hastalıklarının tanısında önemli olan, düşük dozda radyoaktif kullanımı saptanmış, söz konusu bu uygulama tutanak ve teftiş raporu ile kanıtlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

"Hastalıkların akibeti bilinmemektedir"

Muğla Tabip Odası olarak disiplin süreci başlattıklarının hatırlatıldığı açıklamada, olayla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye ihtiyacı olduğu belirtildi. Bilgilendirmede; uygulamanın uzun süredir devam etmekte olduğu ve bu süre içinde düşük doz verilerek atlanan hastalıkların akibeti ve yüksek doz kanserojen radyoaktif alanların sağlık durumu bilinmediği, teftiş Kurulu raporu ile bu durum tespit edilmesine rağmen rapor, dönem ihalesi sonrasında açıklanmış, aynı taşeron firma ve personelle yeniden sözleşme imzalanmıştır. ⁠Olaylar tutanak ve Müfettiş raporuyla tespit edilmiş olmasına rağmen etkin bir idari soruşturma yapılmamış, adli soruşturmaya gerek olmadığı belirtilmiştir” denildi.

"Olayın kararlılıkla sonuna kadar takipçisi olacağız"

Açıklamada, “biz biliyoruz ki, sağlığımızı bu şekilde tehdit eden uygulama Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlığı özelleştirmesi ve taşeronlaştırmanın sonuçlarından biridir. Bu nedenle, gerek TTB’nin ve gerekse diğer Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri ile birlikte Sağlıkta Dönüşüm Programı ve uygulamalarına karşı “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” şiarıyla çalışmalar başlatılmış ve bunun mücadelesi yürütülmektedir” görüşlerine yer verildi.

Muğla Tabip Olarak olarak olayın kararlılıkla sonuna kadar takipçisi olacağının belirtildiği açıklamada, “herkesin ulaşabileceği, nitelikli, eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti mücadelesinde birlikte hareket etme çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Bakanlık: Olumsuz bir bulgu tespit edilmemiştir

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Biriminde yaşanılan uygulamalara ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı "hasta mağduriyetine yönelik olumsuz bir bulgu tespit edilmemiştir" dedi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi: "İddia edilen uygulamalara ilişkin haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamanın yapılması gereği doğmuştur. Bahse konu iddialar, Bakanlığımız tarafından ciddiyetle ele alınmış; sürece dair tüm incelemeler, Bakanlık müfettişleri tarafından yürütülen disiplin ve denetim soruşturmaları kapsamında değerlendirilmiştir. Konunun sağlık hizmetlerine özgü tıbbi ve mesleki boyutlar taşıması nedeniyle, teftiş süreci içerisinde alanında yetkin, akademik donanıma sahip uzmanlardan oluşan bilirkişi komisyonu teşkil edilmiş; gerekli değerlendirmeler bu uzman heyet tarafından titizlikle gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde hasta mağduriyetine yönelik olumsuz bir bulgu tespit edilmemiştir. Hazırlanan soruşturma raporları doğrultusunda gerekli idari ve disiplin işlemleri gecikmeksizin başlatılmış ve uygulanmıştır.

Sürece dair gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir." (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et