Aralarında Emek Gençliği MYK Üyesi Selinay Uzuntel'in de olduğu bir grup öğrenciye tahliye
Saraçhane eylemleri nedeniyle tutuklanan 59 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında gençlik örgütü yöneticileri de var.
Saraçhane eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 59 tutuklu itiraz üzerine tahliye edildi. İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi, Saraçhane eylemleri nedeniyle evleri basılarak gözaltına alınan ve ardından tutuklanan 59 kişi için tahliye kararı verdi. Tensip kararı ile tahliye verilenler arasında arasında Emek Gençliği MYK Üyesi Selinay Uzuntel ile Emek Gençliği üyeleri İTÜ öğrencisi Berkant Tatlı ile İÜ Öğrencisi İlayda Bolat da bulunuyor.
Kararın ardından aralarında Emek Gençliği Üyesi İTÜ öğrencisi Berkant Tatlı'nın da bulunduğu bir grup öğrenci bırakıldı. Öğrencileri aileleri ve arkadaşları karşılarken "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganı atıldı.
Fotoğraf: Evrensel
'Peki neden tutukladınız' dedirtecek gerekçe
Tahliye kararında yer alan ifadeler ise “Peki bunca genci neden tutukladınız?” dedirtecek cinstendi. Mahkeme kararda “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama suçunu işlediklerinden bahisle haklarında tutuklama kararı verilmiş ise de; suçun vasıf ve mahiyeti, kanunda belirlenen cezanın alt ve üst sınırı, CMK'nin 100. Maddesinde belirtilen katalog suçlardan olmaması, mevcut delil durumu, sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre, bir kısım sanığın öğrenci olması, öğrenim süreçlerinin sekteye uğrama ihtimali, sanıkların sabit ikametgah sahibi oluşu ve kaçma şüphelerinin bulunmaması (…) yönünden tahliye kararı verilmesi…” denildi. Kararda ayrıca tutuklamaya gerekçe olabilecek delil de bulunmadığı itiraf ediliyor. Mahkeme bu nedenle “Dosyada yapılan incelemede olay anına ilişkin kamera görüntülerinin bulunmadığı anlaşılmakla kamera görüntülerinin gönderilmesi için ilgili birime müzekkere yazılmasına” karar verdi.
"Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında dava açılan 59'u tutuklu 74 kişinin yargılanmasına 18 Nisan saat 10.30'da başlanacak. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et