CHP'ye yönelik 'kanuna aykırı bağış toplama' davası 19 Kasım'a ertelendi
Ekrem İmamoğlu’nun yakın çalışma arkadaşları dahil 22 kişinin "CHP'de para sayma görüntüleri" üzerine "kanuna aykırı bağış toplamak" suçlamasıyla yargılandığı dava 19 Kasım'a ertelendi.

Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

İmamoğlu'nun 'Akın Gürlek' davası ertelendi: "İstanbul’da 3 kere seçim kazandığım için buradayım"

Ekrem İmamoğlu'nun 'Akın Gürlek' savunmasının tam metni
CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen "para sayma görüntülerine" dair açılan davanın duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde 59. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava 19 Kasım'a ertelendi.
Davada aralarında eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş ve İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın da bulunduğu 22 kişi yargılanıyor. Büyük salona alınan duruşma saat 11.20 civarında başladı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Canan Kaftancıoğlu, Can Poyraz, Özgür Nas, Hüseyin Kalkan, Ercan Konak katıldı. Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemiyle duruşmaya katıldı. Salonda taraf avukatları ve çok sayıda izleyici hazır bulundu.
"Bağış alma veya verme eylemim olmadı"
Başka bir dosyadan tutuklu bulunan İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, "O tarihte CHP Beylikdüzü Belediye Meclis üyesi ve İBB Spor Kulubü Başkanı olarak görev yapıyordum. Turan Taşkın Özer o dönemde milletvekili değildi, partinin Beylikdüzü İlçe Başkanı olarak görev yapıyordu. Beni aradı, CHP il binasının alım satımıyla ilgili olarak kampanya yaptıklarını, kampanya kapsamında toplanan bir miktar parayı avukatlık bürosunda satıcıya teslim edilmek üzere götürüp teslim etmemi istedi. Ben de kendisinden parayı aldım. Söylediği şekilde avukatlk bürosunda İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas'a teslim ettim. Benim bağış alma veya verme şeklinde herhangi bir eylemim olmadı, suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum. Ayrıca esas hakkında savunma hazırlamak üzere süre talep ederim" dedi.
"Beraatimi istiyorum"
Başka bir dosyadan tutuklu olan İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Yılmaz, "O tarihlerde İmamoğlu İnşaatın Genel Müdürü olarak görev yapıyordum. Olay tarihinde Fatih Keleş bana para dolu çantayı vererek avukat ofisine götürmemi istedi. Ben de yardımcı olmak amacıyla bu parayı avukatlik ofisine götürdüm. Benim bu süreçte bağış alma veya verme gibi herhangi bir eylemim olmadı. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi.
"Mülk sahibinin isteğini kabul ettik"
Kimlik tespiti sırasında Canan Kaftancıoğlu, "Aylık gelirim 100 bin lira civarında. Ağır Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu bir dosyam var sabıkam var" diye konuştu.
Kaftancıoğlu, "O tarihlerde CHP İl Başkanı olarak görev yapıyordum. 2018 yılında İl Başkanı olarak göreve geldim, göreve geldigimde il binası ihtiyacı vardı. Bu konuda arkadaşlarla bir araya geldik. İl binası alımı için çalışmaya başladık. Türkiye genelinde 'Bir Tuğla da Sen Koy' isminde kampanya başlattık. Kampanyanın devamı sürecinde il binası olabilecek özellikte bir bina bulduk, beğendik. Bina sahibiyle görüştük, anlaştık. Anlaşamadığımız tek konu, binayı 41 milyon bedelle almış olmamıza rağmen mülk sahibinin tapu kayıtlarında satış bedelinin daha düşük gösterilmesi nedenli talebiydi. Daha sonra mülk sahibinin isteğini kabul ettik, alım satım gerçekleşti. Bununla ilgili bağışlar alınırken ve verilirken makbuz düzenlenmiştir. Siyasi partiler kanununda bağış için bir limit belirtilmiştir. Bu limitin üzerinde bağış yapmak isteyenler yasal engel olduğu için yasanın öngördüğü kadarını kendisi yapar, fazlası için de yakınlarını, akrabalarını, dostlarını bağışçı olarak gösterir. Bütün partiler bunu yapmaktadır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, beraatimi talep ederim. Kaldi ki dosyaya sunulan görüntü kayıtları yasa dışı delil niteliğindedir, delil olarak değerlendirilmemesi gerekir. Ayrıca siyasi partilerin denetimi Anayasa Mahkemesince yapılmaktadır" dedi.
"Makbuz alınması gerektiğini bilmiyordum"
Tutuksuz yargılanan Hüseyin Kalkan da "Ben Maltepe ilçesinde bulunan et satışı yapan bir iş yerinin sahibiyim, hiçbir partiye üyeliğim yoktur. Maltepe İlçe Belediye Başkanı ile yakın arkadaşlığımız bulunmaktadır. O tarihte Ali Kılıç 'Bir Tuğla da Sen Koy' diye bir kampanya başlattıklarını söyleyerek bağışta bulunmamı söyledi. Ben de aramızdaki samimiyete güvenerek CHP İlçe Örgütünden bir kişinin gönderilmesini ve bağış yapmak istediğimi söyledim. Biri geldi, 50 bin lira bağış yaptım. Bağışı elden verdim ancak karşılığında bir makbuz almadım. Makbuz alınması gerektiğini bilmiyordum. Farklı STK'lere de bağış yaptığım olmuştur, bunlardan da makbuz aldığım ve almadığım olmuştur. Bunun suç oluşturacağını bilmiyordum, beraatimi talep ederim" şeklinde konuştu.
19 Kasım'a ertelendi
Mahkeme, duruşmanın eksik hususların giderilmesi ve tanık Şevval Adalı’nın dinlenilmesi için duruşmanın 19 Kasım Çarşamba günü saat 10.00'a ertelenmesine karar verdi.
6 aydan 1 yıla kadar hapis talebi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, CHP tarafından 2019’da başlatılan ’Bir Tuğla da Sen Koy’ isimli bağış kampanyasına "kanuna aykırı şekilde bağışta bulunulduğu", "kanuna aykırı şekilde bağış toplandığı veya kabul edildiği" ve "satıcıya teslim edildiği veya edilmesinin sağlandığı" öne sürüldü.
İddianamede, Sarıyer Ayazağa Mahallesi C Blok’taki 14 taşınmazın SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından 11 Aralık 2019’da CHP’ye satıldığı, görüntülerdeki paranın da bu satışa ait olduğu anlatıldı. 14 bağımsız bölümün 24 milyon 369 bin lira bedelle CHP adına tescil edildiği kaydedildi.
İddianamede 22 kişinin 6’şar aydan 1’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et