Samur Halı işçisi TİS hakkı için 1 Mayıs alanını gösteriyor
DİSK/Tekstil'de örgütlenen Samur Halı işçileri, patronun sendika yetkisine itiraz etmesi üzerine toplu iş sözleşmesi yapamadı. İşçiler 1 Mayıs'a 'Sendikalı çalışma hakkı' talebiyle katılacak.

Görsel: Midjourney/Fırat Turgut/Evrensel
Özgür Kaya
[email protected]
Ankara – DİSK/Tekstil’de örgütlenen Samur Halı işçilerinin gözü ayın 29’unda gerçekleşecek yetki itirazı davasında. Ağustos ayında DİSK/Tekstil’de örgütlenen işçiler, patronun, sendikanın yetkisine itiraz etmesi üzerine toplu sözleşme yapamadı. Sendikalı çalışma hakları için aylardır bekleyen işçiler, bu taleple 1 Mayıs’a katılacaklarını söylüyor.
Yetkiye itiraz sürecinin kendilerini mağdur ettiğini ifade eden işçiler yetkinin hızla verilmesini ve toplu sözleşmenin uzatılmadan imzalanmasını istiyor. “Biz sendikamızı seçmişiz patrona niye itiraz hakkı veriliyor?” diye soran bir işçi şunları söylüyor: “Lafa gelince herkes anayasal hakkınız diyor ama kullanmak isteyince ‘Biz de itiraz ederiz’ deniyor. Bu hakkı kullanmıyorsam ne anlamı var?”
İşçiler için sendika seçmek aynı zamanda sözleşme yapmak, çalışma ve yaşam koşullarının iyileşmesi anlamına da geliyor. Bir işçi, “Biz şimdi asgari ücret ve ikramiyeyle çalışıyoruz, sözleşme olsa böyle mi olur? Ama bu dava uzadıkça biz bu paralara çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Davalık bir durum varsa biz sözleşmemizi yapalım, sonra bakalım dava uzayınca ne oluyormuş” diyor.
"İki kuruş fazla vermemek için dava açıyorlar"
Sözleşme olsa ücretlerinin asgari ücretten daha fazla olacağını belirten bir işçi de şöyle devam ediyor: “Şimdi geçinmek için kılı kırk yarıyoruz. Herkesin kredi kartları dolu. Ek hesaplar, krediler derken milletin geri gidecek yeri kalmadı.”
İşçiler sadece hukukun işleyişinden değil, patronun tutumundan da şikayetçi: “Biz bize tanınan hakkı kullandık diyorlar da sen bunu işçiye karşı yapıyorsun. İşçiyi mağdur ediyorsun. Bu kadar insan burada sana dünyaları kazandırıyor her gün. Sen, iki kuruşu vermemek için dava açıyorsun.”
Samur işçisi, sorunların çözümünün mücadeleden geçtiğini de tecrübeleri ile biliyorlar. O nedenle Gebze’de bulunan Erlau Metal işçilerinin mücadelelerinin örnek olduğunu düşünüyorlar: “Yetki itirazına karşı fabrikada eylem yapmışlar. Patronun davadan çekilmesini istemişler. Böyle yaparak kazanılabileceğini biliyoruz. Belki bizim sendikamızın da bu eylemi yapması en iyisi olur.”
"Mücadelemizi 1 Mayıs alanına taşıyalım"
Samur işçileri arasında mücadeleyi 1 Mayıs’ta alanlara taşıyarak büyütmek gerektiğini söyleyenler de var. “Bizim bugün yaşadıklarımız tüm işçileri ilgilendiriyor. Sadece biz ya da Gebze’dekiler değil, herkes bu işleyişten nasibini alıyor. Bunun değişmesi için bizim sesimizi diğer işçilerle birlikte duyurmamız gerekli. 1 Mayıs bunun için uygun bir yer. ‘Yetki itirazı mağduriyetini kaldırın. İnsanca yaşayacak ücret için sözleşme yapma hakkımızı engellemeyin’ diyebiliriz. Sendikamız da bize yol gösterir” diyen işçiler, bu 1 Mayıs’ın mücadelelerini büyütme fırsatı olduğunu düşünüyor.
Evrensel'i Takip Et