Savunma sanayi işçisi anlatıyor: ‘Kreş yok, eşitlik yok, derdimizi dinleyen yok’
Eskişehir Hava İkmal Bakım Fabrikasından bir kadın işçi: "Bu sözleşmede örneğin mobbing ile ilgili maddeler mutlaka eklenmeli. Kadınlar için özel kafa yorulmalı."

Fotoğraflar: Evrensel
Latife Kartal
Eskişehir – Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ve T. Harb-İş Sendikası arasında devam eden, yaklaşık 20 bin savunma sanayisi işçisini ilgilendiren 30. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sürecini Eskişehir Hava İkmal Bakım Fabrikasından bir kadın işçi ile konuştuk.
Savunma sanayisi işçilerinin yükünün ağır olduğunu belirten işçi kadın, bu yükün daha da ağırlaştığını düşünüyor: “Sabah 8 akşam 17.30 çalışma saatleri başlı başına bir sorun zaten. Özellikle bir anne olarak çocuğumu okula en geç 7.30 da bırakıp, en erken 18’de almak zorunda kalıyorum. Bu saatler büyükşehir şartlarında daha da esniyor. Memurlara gösterilen müsemaha işçilere gösterilmiyor. Bir dakikanın hesabı soruluyor.”
Sendikalarda kadın yönetici yok
“Yasalardaki şartları taşımasına rağmen iş yerimizde kreş yok” diyen işçi kadın, “Erkek nüfusun fazla olduğu iş yerinde kadınların çalışması genel olarak zor. Bir de amirlerin de erkek olması, kadınların psikolojik şiddete maruz kaldığında yeteri kadar savunulamamasına sebep oluyor” diye anlatıyor.
Kamu işçilerinin aldığı ücretlerin asgari ücretin biraz üzerinde bir seviyeye kadar gerilediğini söyleyen işçi bu durumdan da sendikaların direkt sorumlu olduğunu, son yıllarda imzalanan sözleşmelerin ücretleri erittiğini düşünüyor. Sendikalarda kadınların ise hiç görünmediğini anlatıyor konuştuğumuz kadın işçi: “Sendikalarda kadın yöneticiler yok. Kadınlar sanki sınıf dışında nitelendiriliyor. Bu sebeple sözleşme süreçlerinde bizim fikirlerimiz değerli değil maalesef. Ayrıca imzalar atıldıktan sonra derdimizi anlatabileceğimiz bir masa olmuyor. İşveren sendikası zaten sözleşme sürecini olabildiğince uzatıyor. Sendikalar da işlevsiz durumda, konfederasyonların hükümetle anlaşması bekleniyor. Bu yüzden zam almıyoruz, zam veriyorlar bize aslında” diyor.
‘İş kolumuzun kapsamı da genişletilmeli’
Devam eden TİS süreciyle ilgili de şunları söylüyor: “Her sözleşme döneminde olduğu gibi bu sözleşmede de işçi yararına olan maddeler pazarlık konusu oluyor. Sürekli taviz vererek yeni haklar almaya çalışıyoruz. Eylemsiz süreçlerde pazarlıksız sözleşmeler de bir fayda sağlamıyor. Bu sözleşmede örneğin mobbing ile ilgili maddeler mutlaka eklenmeli. Kadınlar için özel kafa yorulmalı. Ama taleplerimize ulaşabilmemiz için bence iş kolumuzun kapsamı da genişletilmeli.”
TÜHİS ve T. Harb-İş arasında devam eden TİS görüşmelerinden bir sonuç çıkmayıp ara buluculuk sürecinin başlaması ile ilgili ise; “Normal süreçte anlaşılamayan maddeler için ara bulucu sadece süreyi uzatıyor. Bu süreçten olumlu bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Sendika bu sürecin uzatılmasına eylem yaparak tepki göstermediği sürece de bir şey elde edebileceğimizi sanmıyorum” diyor.
Evrensel'i Takip Et