İşçilerin talebi yoksulluk sınırının üstünde ücret: TİS’de 91 ücret maddesi ertelendi, işçiler Demiryol-İş’e eylem çağrısını yineledi
"Sözleşmemize sahip çıkarken diğer taraftan ülkenin siyaseten ortadaki durumunu değiştirmek ve dönüştürmek biz işçilerin örgütlülüğüyle gerçekleşecek"

Fotoğraf: Evrensel
Demiryol-İş Sendikası ile TÜHİS arasında 31. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. 11 Nisan’da 2’incisi gerçekleşen TİS görüşmelerininin ardından düzenlediği bir görsel ile açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası, eski sözleşmelerde de yer alan 49 madde üzerinde anlaşma sağlandığını ancak sendikanın ücret ve sosyal haklara zam taleplerini bulunduran 91 maddenin daha sonraki görüşmelerde ele alınmasında karar kılındığını duyurdu. Birçok ilden demir yolu işçileri, sendikanın erteleme açıklamasını eleştirirken sendikanın ücret ve sosyal hak zamlarındaki taleplerinin kendileriyle paylaşılmamasına da tepkiler büyüyor. İşçiler sendikacılara “Talepleri açıklayın” diye sesleniyor. İnsanca yaşanacak bir ücret talep eden işçiler TİS görüşmelerinde etkin bir taraf olmayı talep ediyor ve iş arkadaşlarına eyleme geçme ve greve hazır olma çağrısı yapıyor.
Bir demir yolu işçisi, “45 gün olmuş hâlâ daha bir rakam teklifi yok, görüşme yok. Ne sorumsuz bir bakanlık bu? Zaten üç kuruşa çalışıyoruz bir de gel 3-4 ay bunların keyfini bekle” ifadeleriyle tepkisini dile getiriyor.
Eskişehir’den bir demir yolu işçisi 91 maddede ücret taleplerinin ne olduğunu öğrenmek talep ettiklerini belirtiyor, “Sanırsınız devlet sırrı. İşçiden bu kadar gizli yürütülen bir süreçten sonra Demiryol-iş Genel Merkezi işçinin taleplerini karşılayan bir sözleşmeyi nasıl imzalayacak?” diyen işçi sendika genel merkezinin işçilerin talepleri etrafında yenilenmesi gerektiğini söylüyor.
Afyonkarahisar’dan bir demir yolu işçisi, “Bizim şube başkanını aradık net bilgi vermedi. En son sorduğumuzda yüzde 30 garanti geri kalan haklar ve fazlası için çalışılıyor dediler” şeklinde işçilerin elinde sürece dair kısıtlı bilgi olduğunu belirtiyor. İşçi, “Bu sendika genel merkezi hiç bir sözleşmede işçisinin taleplerini dinleyip, işçinin isteklerini karşılayan bir sözleşme imzalamamıştır” yorumunu yapıyor.. Sendikacılara seslenen işçi, “Yeter artık. İyi bir sözleşme olmazsa, grev yapmazsanız, oturduğunuz koltukları derhal terk edin” diyor.
Ankara Demiryolu Fabrikasından bir işçi, “25 yıllık işçiyim. Bütün sendikalar sözleşmeyi tüm detaylarıyla birlikte üyelerine açıklarken bizim üye olduğumuz sendika neden açıklamıyor?” sorusunu soruyor. Ardından cevabı da kendisi veren işçi, “Bizim Demiryol-İş üyesi işçi arkadaşlarım kendi aralarında örgütlenmiş değiller. Biz işçiler kendi aramızda güçlü bir şekilde örgütlenmemizi sağlarsak bizim karşımızda ne şube, ne genel merkez durabilir” şeklinde değerlendirmesini yapıyor.
Sendikadan başlıca taleplerinin yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret olduğunu ifade eden işçi, “Bu bizim kırmızı çizgimiz. Hem TÜHİS, hem AKP iktidarı Şimşek marka ekonomi modeli sebebiyle yüzde 30 veriyoruz siz de kabul edeceksiniz dediklerinde greve çıkacağız demezseniz bir kez daha işçi düşmanı ve AKP’nin kuklası bir Demiryol-İş olduğunu ispatlamış olursunuz. Ondan sonra yaşanacakları da siz düşünün. Oturduğunuz koltuklarda, bindiğiniz son model arabalarla rahat gezemeyeceksiniz” diyerek sendikacıları işçilerin taleplerine kulak verme konusunda uyarıyor.
Bir başka işçi ise, “Memlekette bu kadar demokrasiye karşı savaş açılmışken, yarın bizim grev hakkımızı da kullanmak istediğimizde karşımıza çıkacak çeyrek asırdır ülkeyi çöplüğe çevirmiş AKP iktidarıdır. Bu nedenle biz işçilerin bu dönemde hem ekonomik, hem de siyasi olarak tavrımız net olmalı” diyerek artan eylem, sokağa çıkma ve grev yasakları karşısında TİS sürecinde talepler için mücadele etme imkanlarının da kısıtlanmasının hedeflendiğini belirtiyor:
“Eğer bizim tavrımız net olmazsa AKP iktidardan düştüğünde yerine gelen parti fark etmeksizin saldırılar devam edecektir. İşçiler açken, yoksulken, hem patronlara hem de iktidara huzur vermeyelim. Sözleşmemize sahip çıkarken diğer taraftan ülkenin siyaseten ortadaki durumunu değiştirmek ve dönüştürmek biz işçilerin örgütlülüğüyle gerçekleşecek” (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et