Türkiye-Irak toplantısı | Fidan: Irak da Öcalan'ın çağrısının neticesini bekliyor
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması'nın 5. toplantısı Antalya'da gerçekleşti. Ankara'nın talebi Bağdat'ın PKK’yi terör örgütü ilan etmesiydi ancak Fidan, "Önemli olan alınan tavır" dedi.

Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA
Antalya Diplomasi Forumu marjında bugün Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının beşinci toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi yapılan bilgilendirmede, Türkiye'nin Bağdat'tan PKK’yi terör örgütü ilan etmesini beklediği ve bunun toplantıda görüşmede getirileceği aktarıldı. Ancak Hakan Fidan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Şu anda Irak tarafından da PKK'ya terör örgütü muamelesi yapılıyor. Sonuçta yasaklı veya terör fark etmiyor. Kanun dışı bir örgüt olması yetiyor. Burada önemli olan alınan tavır" dedi.
Toplantı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in eş başkanlığında, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Iraklı mevkidaşlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı sonunda aile fotoğrafı çektirildi.
Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA
Toplantının gündemleri
Dışişleri Bakanlığı kaynakları basına yaptıkları bilgilendirmede, toplantıda, Irak’ın PKK’ye yönelik aldığı “yasaklı örgüt” kararının sahadaki somut uygulamasının gözden geçirilmesinin isteneceğini bildirmişti. Ankara'nın nihai beklentisinin PKK’nin Irak tarafından resmen “terör örgütü” ilan edilmesi olduğunun vurgulanacağı belirtilmişti.
Toplantıda ayrıca "güvenlik alanında geliştirilen anlayış birliğinin ilave somut adımlarla tahkim edilmesinin" değerlendirileceği ve Abdullah Öcalan’ın PKK'ye silah bırakma çağrısının Irak sahasındaki ve bölgedeki yansımalarının ele alınacağı aktarılmıştı.
Toplantının bir diğer önemli başlığı ise "Suriye’deki gelişmeler ve İsrail’in saldırganlığı başta olmak üzere, bölgede yaşanan güncel olaylar bağlamında Türkiye ile Irak arasındaki eşgüdüm ve iş birliğinin artırılması" imkanlarının ele alınmasıydı.
Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA
Hakan Fidan, "Önemli olan tavır" dedi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Şu anda Irak tarafından da PKK'ya terör örgütü muamelesi yapılıyor. Şu anda yasaklı örgüt ama yapılan muamele sonuçta yasaklı veya terör fark etmiyor. Kanun dışı bir örgüt olması yetiyor. Burada önemli olan alınan tavır" dedi.
Toplantının çok verimli geçtiğini ve ortak açıklama metninin hazırlandığını belirten Fidan, her iki tarafın da büyük bir samimiyet ve özveriyle güvenlikle ilgili şu ana kadar yapılan çalışmaları ortaya koyduğunu aktardı. Fidan, Öcalan'ın çağrısına dair de şunları söyledi:
"Tabii Irak da yapılan çağrının neticesini bekliyor. Bu çağrı orada da yankı bulmuş durumda. Herkesin temennisi iki tane. Türkiye'den, İmralı'dan yapılan çağrının örgüt tarafından kabul görmesi, gereğinin yapılması ve bir an önce fesih kararı alınarak örgütün kendini lağvetmesi. Aynı zamanda Suriye'de Şam hükümetiyle varılan mutabakatın bir an önce hayata geçirilerek Suriye'de de istikrarın sağlanmasına katkıda bulunması. Irak ve Türkiye tarafı bunu beklediğini hem toplantıda ifade etti hem de yapacağımız ortak açıklamada koyacağız."
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması
Türkiye’yi Mayıs 2019’da ziyaret eden dönemin Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında iki ülkenin askeri ve güvenlik iş birliğinin ahdi temele oturtulması konusunda anlayış birliği sağlanmıştı.
Bu kapsamda, Dışişleri ve Savunma Bakanları ile istihbarat başkanları düzeyinde yürütülmesi kararlaştırılan görüşmelerin ilki, 2019 yılında gerçekleştirilmişti. Bir süre kesintiye uğrayan mekanizma, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ağustos 2023’te Bağdat’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yeniden canlandırılmıştı.
İkinci toplantı, 19 Aralık 2023'te Ankara’da düzenlenmiş, toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, Irak, PKK’yi ilk kez yazılı bir metinde “ortak tehdit” olarak tanımlamıştı. Üçüncü toplantı, 14 Mart 2024’te Bağdat’ta yapılmış; burada Irak Ulusal Güvenlik Konseyinin PKK’yi “yasaklı örgüt” ilan eden kararı kamuoyuna açıklanmıştı.
15 Ağustos 2024’te Ankara’da yapılan dördüncü toplantıda “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı” iki ülkenin Savunma Bakanları tarafından imzalanmıştı. (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et