15 Nisan 2025 12:22

Fındık üreticileri ikili tehdit altında: Don ve kahverengi kokarca

Fındık üreticileri, ürünlerin kökünü kurutan kokarca böcekleriyle baş etmeye çalışırken bir de zirai don ile karşı karşıya kaldı. Uzmanlar önlem alınmadığı takdirde 200 bin tonluk kayıp bekliyor.

Fındık üreticileri ikili tehdit altında: Don ve kahverengi kokarca

Fotoğraf: DHA

Trabzon — Karadeniz'de fındık üreticileri, kahverengi kokarca istilasıyla mücadele ederken bir yandan da zirai don riskiyle karşı karşıya. Uzmanlar, bu yıl yaklaşık 200 bin tonluk ürün kaybı beklerken, üreticiler tedirginliğini koruyor.

Don ve kokarca ikilisi fındık üretimini vuruyor

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, şubat ve mart aylarındaki soğuk hava dalgalarının fındık bahçelerinde yüzde 10 civarında don zararına yol açtığını belirtti. Bunun yanı sıra, kahverengi kokarcanın da bu yıl yüzde 20'ye varan verim kaybına neden olmasının beklendiğini ifade etti.

Arslantürk, “Toplamda yüzde 30’a yakın bir hasar öngörüyoruz. Bu, yaklaşık 200 bin tonluk bir kayıp anlamına geliyor” dedi.

Fotoğraf: DHA

Kahverengi kokarca tehlikesi büyüyor

Son yıllarda hızla yayılan kahverengi kokarca, sadece fındıkta değil, 300’den fazla meyve ve sebzede ciddi hasara yol açıyor. Geçen yıl 60 bin ton, bir önceki yıl ise 30 bin ton ürün kaybına neden olan zararlı, bu yıl daha erken sahaya inerek riski artırabilir.

Arslantürk, "Kokarca, hava sıcaklığı 17 dereceye ulaştığında kışlaklardan çıkıyor. Mayıs ayında yapılacak erken müdahale, zararı azaltmada kritik önemde" uyarısında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kokarcayla mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirten Arslantürk, "Doğru zamanlama ve etkili mücadele ile zarar minimize edilebilir. Ancak önlemler artırılmazsa, her yıl kayıplar büyüyecek" dedi.

Üreticinin talepleri:

  • Don hasarına karşı sigorta ve destek paketlerinin genişletilmesi,
  • Kokarca mücadelesi için erken dönemde ilaçlama ve biyolojik çözümlerin yaygınlaştırılması,
  • Üreticilere teknik ve finansal destek sağlanması gerektiği vurgulandı.

Karadeniz’de fındık üretimi, iklim değişikliği ve istilacı böcek tehdidi nedeniyle risk altında. Uzmanlar, acil önlem alınmazsa hem üreticinin hem de Türkiye’nin dünya fındık ticaretindeki lider konumunun olumsuz etkilenebileceği konusunda uyarıyor. (DHA)

Evrensel'i Takip Et