15 Nisan 2025 13:10

EMEP Milletvekilleri Karaca ve Bayhan: “İşçi sağlığı ve güvenliği neden hâlâ güvence altına alınamıyor?”

Güven Hastanesine vale hizmeti sağlayan bir şirkette çalışan Serkan Temelci'nin ilk iş gününün sonunda beyin kanaması geçirerek ölmesine ilişkin EMEP Milletvekileri Sağlık Bakanı'na sorular yöneltti.

EMEP Milletvekilleri Karaca ve Bayhan: “İşçi sağlığı ve güvenliği neden hâlâ güvence altına alınamıyor?”

Fotoğraf: EMEP

Ankara’da Güven Hastanesine vale hizmeti sağlayan bir şirkette işe başlayan Serkan Temelci, ilk iş gününün sonunda beyin kanaması geçirdi. Hayati riski olmasına rağmen çalıştığı Güven hastanesinde “tetkiklerin pahalı olduğu” gerekçesiyle kendisinden ücret talep edildi. Ücreti karşılayamayacağını söyleyen Temelci, önüne konulan kağıdı imzalayarak “kendi isteğiyle” hastaneden ayrılmak zorunda bırakıldı. Devlet hastaneleri arasında dolaştırılan Temelci, geç müdahale nedeniyle hayatını kaybetti.Karaca ve Bayhan, sağlık hizmetinin ticarileştirilmesinin işçileri ve dar gelirli yurttaşları doğrudan ölümle karşı karşıya bıraktığını vurgulayarak “Sağlık hakkı, devletin sosyal bir yükümlülüğüdür, pazarlık konusu olamaz” dediler.

Sağlık Bakanı’na 10 soru

Emek Partisi Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu yazılı soru önergesinde şu temel başlıklara dikkat çekti:

  • "İşçi sağlığı ve güvenliği neden hâlâ güvence altına alınamıyor?"

İSİG Meclisi verilerine göre 2002’den bu yana en az 31 bin işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. Karaca ve Bayhan "İşçi sağlığı ve güvenliği neden hâlâ güvence altına alınamıyor?" diyerek  bu verilerin neden politik bir önceliğe dönüşmediğini sordular.

  • "Acil müdahalede para talep etmek yasal mı?"

Acil bir durumda, bir işçiden para talep edilmesinin mevzuata aykırı olup olmadığını soran Karaca ve Bayhan, Türkiye genelindeki özel hastanelerde çalışan personelin sağlık hizmetine erişiminin nasıl engellendiğini de gündeme taşıdı.

  • Güven Hastanesi Hakkında Daha Önce Kaç Denetim Yapıldı?

Sadece Serkan Temelci değil, geçmişte de aynı hastanede müdahale edilmediği için hayatını kaybeden ya da mağdur olan yurttaşların haberlerini hatırlatan, Karaca ve Bayhan “Bu hastane bugüne kadar hiç mi denetlenmedi?​” diye sordu. Hastane hakkında yapılan denetimlerin tarihleri, içerikleri ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanması istendi.

  • “Bir İşçinin Canı, Hastane Ücretlerine Tercih Edilemez”

Karaca ve Bayhan verdikleri soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:“Bir işçi, çalıştığı hastanede, ölümle cebelleşirken cebindeki paraya bakılıyor. Bu sistem piyasacı sağlık anlayışının, insan hayatı üzerindeki yıkımın özetidir. Güven Hastanesi örneği, AKP’nin sağlık politikalarının çürümüşlüğünün sembolüdür. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Öğretmensiz eğitim

Öğretmensiz eğitim

Erdoğan-Şimşek programı kapsamında uygulanan kamuda tasarruf, eğitimi öğretmensiz bıraktı. 25 bin diye duyurulan öğretmen atama sayısının aslında 15 bin olduğu ortaya çıkarken, öğretmen açığı yüz bini, atama bekleyenlerin sayısı 500 bini geçti. Proje okullarında öğretmenlerin sürülmesine karşı “Öğretmenine dokunma” diyen liselilerin eylemleri dün de sürdü.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Eylemlere katılan öğrencilere "Yurttan çıkın" baskısı: "Eşyalarımı çöp poşetine doldurmuşlar"

Evrensel'i Takip Et