Eylemlere katılan öğrencilere yurttan çıkın baskısı: Eşyalarımı çöp poşetine doldurmuşlar
Eylemlere katılan öğrenciler, herhangi bir ceza almalarsa da yurt yönetimleri tarafından yurttan çıkmaya zorlanıyor. Öğrenciler tepkili: “Anayasal hakkımızı kullandık, barınma hakkımız gasbediliyor.”

Fotoğraf: Evrensel
Eylem Nazlıer
[email protected]
İstanbul– İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilip ardından tutuklanmasına karşı düzenlenen protestolara katılan üniversite öğrencilerinin barınma hakkı gasbedilmek isteniyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan eylemlere katılan öğrenciler yurttan kalan atılma tehdidi yöneltiliyor. Bazı öğrenciler, yurt yönetimlerinin tehditleri nedeniyle yurttan çıkmak zorunda kalırken bazı yerlerde yurt yönetimleri, öğrencilerin kişisel eşyalarını çöp poşetlerine koyarak öğrencileri yurttan çıkardı. Demokrasi, adalet ve geleceklerine sahip çıkmak için eylemlere katıldıklarını, bunun suç değil Anayasal hakları olduğunu hatırlatarak barınma haklarının ihlal edilmesine isyan ediyor.
“Yurt yönetimi savunma istedi”
Kocaeli Üniversitesi öğrencisi, Kocaeli'de bir KYK yurdunda kalıyordu. Eylemelere katıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan öğrenci, yurt müdürünün odasına çağrıldığını belirterek “Ne olduğunu bilmiyordum. İçeri girince bir kâğıt verdiler. Gözaltına alındığımı biliyorlardı” ifadelerini kullanarak hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını bildirdiklerini söyledi. Üç iş günü içinde yazılı savunma vermesinin istendiğini ardından hakkındaki kararın disiplin kurulunca verileceğinin aktarıldığını anlatan öğrenci “Bir memur ‘Bu tür olaylarda genellikle yurttan atma kararı çıkıyor. Hazırlıklı ol’ dedi. Ben de avukata danışarak savunmamı hazırladım. Ama yurttan atılırsam kalacak yerim yok. Ailem olanları bilmiyor. Şimdilik arkadaşlarımın evine sığınacağım.”
“Barınma hakkım gasbediliyor”
Eylemlere katıldığı için vakıf bursunun da kesildiğini belirten öğrenci “Ekonomik olarak da çok zorlanacağım yurttan atılırsam bir de eve çıkmak zorunda kalacağım. Çalışmadan geçinemem artık” dedi. Anayasal hakkını kullandığı için barınma hakkının elinden alınmak istenmesine tepki gösteren öğrenci “Geleceğimin elimden alınmasına karşı eylemlere katıldım. Pişman değilim, kimseye zarar vermedim. En demokratik hak olan protesto hakkımı kullandım”
“Ben yokken eşyalarımı toplamışlar”
Benzer bir olayı da Muğla’da okuyan bir öğrenci yaşadı. 21 Mart’ta yapılan protestoya katıldığını anlatan öğrenci, o gün herhangi bir gerginlik, gözaltı olmadığını ancak birkaç gün sonra ifadeye çağrıldığını ve ifadesini verip serbest bırakıldığını söyledi. Fakat bayram öncesi yurt yönetimi tarafından aranarak yurttan çıkması gerektiğinin tarafına iletildiğini aktaran öğrenci “Bakanlıktan yazı geldiği söylendi bana. Eğer kendim çıkarsam seneye tekrar başvurabileceğim, ama yurttan atılırsam tekrar başvuramayacağım iletildi. Mecburen kaydımı sildim. İstanbul’daydım, geri döndüğümde eşyalarımı almak istedim ama eşyalarım çoktan çöp poşetine koymuşlar” ifadelerini kullanarak yurda yeniden başvurmak istediğinde ise karşısına ‘hükümete karşı gelmek ve ayaklanmak’ suçlamasının çıkarıldığını söyledi.
“Yapılanlar çok ağrıma gitti”
Misafir öğrenci olarak kalmak isteğine de ‘takipsizlik kararı getirmen lazım, yoksa olmaz’ cevabı verildiğini belirten öğrenci “Ne bir ceza aldım ne de bir suç işledim. Buna rağmen barınma hakkım elimden alındı” tepkisini göstererek şu anda CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan’ın yardımıyla geçici bir yerde kaldığını dile getirdi. Halkın vergileriyle ayakta duran bir yurttan bu şekilde kovulmasının çok ağrına gittiğini belirten öğrenci “Eşyalarımı toplayamadım bile, hepsini çöp poşetlerine koyup bir kenara atmışlar. Yurda döndüğümde eşyalarımı çöp poşetinde buldum” dedi.
Evrensel'i Takip Et